Akıllı araba nedir? Ayrıca akıllı otomobil teknolojileri hakkında merak ettikleriniz varsa, detaylar yazımızda!
Akıllı telefon, akıllı televizyon, akıllı arabalar derken kullandığımız tüm cihaz ve araçlar akıllanıyor. Akıllı telefonları, dokunmatik olmaları ile tanımlıyoruz ama akıllı araba tanımını anlamak o kadar kolay değil.
Peki, akıllı araba nedir? Akıllı otomobiller hakkında merak edilenleri yanıtlamak üzere detayları paylaşıyoruz.
Akıllı Araba Ne Demek?
Eskiden bir araba için “benzinli mi” / “dizel mi” ya da “otomatik mi” / “manuel mi” gibi sorular sorulurdu. Ancak son birkaç yıldır “akıllı araba” kavramı ortaya çıktı. “Akıllı araba mı değil mi” konusu gelecek yıllarda daha da önemli olacak. Peki, akıllı araba ne demek? Akıllı araba nedir sorusuna verilecek cevap, dijital entegrasyonu olan araç şeklinde verilebilir.
Öncelikle akıllı arabalar, gelişmiş iletişim teknolojileri içeriyor. Araçtaki birimler birbiri ile iletişim kuruyor. Diğer yandan araç dışındaki bazı cihazlarla da iletişim kurabiliyor. Örneğin sürücünün telefonu ile aracı iletişim halinde olabiliyor. Ayrıca sürüş kontrol sistemlerine sahip olmak akıllı otomobillerin özellikleri arasında yer alıyor.
Dokunmatik ekranlar, ışığa duyarlı farlar, sesli komut sistemleri, anahtarsız giriş ve çalıştırma gibi özellikler öne çıkıyor. Akıllı arabalar, şeritte kalma, yoldaki canlıları ve nesneleri önceden fark etme gibi özelliklere de sahip. Ayrıca uydu haritası ile bağlantı kuruyorlar ve yol tarifi yapabiliyorlar.
Akıllı Araba Teknolojilerinin Amacı Ne?
Akıllı araba teknolojisi giderek gelişiyor. Bu gelişim öyle hızlı ki her yeni çıkan otomobilde bir önceki nesle göre yeni özellikler sunuluyor. Peki, akıllı araba teknolojisi neden önemli ve gelecekte bu teknoloji ile neler değişecek?
Japon otomotiv devleri, Avrupa’nın en büyük araba markaları, ABD’li otomotiv üreticileri ve daha fazlası sürekli akıllı teknoloji yatırımı yapıyor.
Akıllı otomobil teknolojisine yapılan yatırımların amaçları var. 2000’li yılların başlarına kadar otomotiv endüstrisi, seri üretim bandını güçlendirmeye odaklanıyordu. Ayrıca kullanıcıyı tatmin edecek tasarımsal yeniliklerle de önemseniyordu. Ancak son 20 yıldır, akıllı araba teknolojisi çok daha önemli bir hale geldi. Peki, neden?
Daha Az Kaza Oranı!
Otomobil tarihine baktığımızda otomobilin ilk kullanıldığı yıllarda bile ölümlü kazaların olduğunu görüyoruz. Bu durum, otomobil üreticilerini emniyet kemeri, far sistemleri, korna gibi pek çok konuda daha fazla gelişime yöneltti. Ancak bugün, bunlardan çok daha fazlası lazım.
Akıllı araba teknolojileri ise tam da bunu hedefliyor. Sürücü yorgunluk uyarı sistemi, yaya tespit sistemi, şerit takip asistanı gibi özellikler, kaza oranını düşürmeye odaklanıyor.
Otomobilin böyle akıllı sistemlerle donanması, sürücünün kendi dikkatinden daha fazlasına sahip olmasını sağlıyor. Bunun sonucunda da kaza olasılığı ölçülebilir oranda azalıyor.
Daha Fazla Konfor!
Her şeyi daha hızlı ve kolay yapmak istediğimiz bir çağda yaşıyoruz. Hal böyle olunca araba anahtarını aramak, arabada müzik dinlemek için oto teyp almak gibi işler zaman kaybı oluyor.
Akıllı otomobiller, cep telefonu ile entegre oluyor, telefonunuz çalınca gözünüzü yoldan ayırmadan cevap verebiliyorsunuz. Telefonunuza kayıtlı müzikleri dinleyebiliyorsunuz.
Anahtarsız çalıştırma ya da kilit açma yapabiliyorsunuz. Sürücüyü tanıyan akıllı koltuklar, ona göre koltuk şeklini ayarlayabiliyor. Sesli komut sistemi, siz gözünüzü yoldan ayırmadan klimayı açıyor ya da camı kapatıyor.
Depodaki yakıtla ne kadar gidebileceğinizi hesaplayan uyarılar, ekonomik sürüş modu gibi daha neler neler…
Daha Kolay Araç Bakımı!
Araç bakımı, ustalık ve bilgi ister. Bunu, herkes bilir. Ama akıllı arabalar geliştikçe bazı arızaları aracın kendisi belirtecek. Hatta düzeltilmesi için yapılması gerekeni de açıklayacak.
Mesela “klima polen filtresi çok kirlendi. Temizletmeniz gerek. Bunun için filtreyi çıkarın…” gibi bilgiler paylaşabilecek. Ayrıca araç bakımı ve parça değişimi de daha konforlu bir hale gelebilir.
Kendi Giden Arabalar Gerçek mi?
Otonom sürüş teknolojisi giderek gelişiyor. Sürücüsüz araç teknolojisi ile gelecekte kimsenin kullanmadığı ve belirlenmiş rotada ilerleyen araçlar olacak. Bu türden araçlar için Avrupa ve Japonya’da çok büyük çalışmalar var. Hatta Toyota otonom sürüş teknolojisi ile çalışan araçlar için bir kent bile kurdu.
Bu araçların en önemli özelliği, bir insanın görüsü olmadan uydudan aldığı verilerle ilerleyen akıllı araçlar olmaları. Henüz yeterince işlevsel ve verimli değiller. Çünkü yollar ve şehirler hatta insanlar buna hazır değil.
Ancak sürücüsüz araç teknolojisi geliştiğinde ve şehirler de bunun için uygun hale geldiğinde ehliyet sınavı diye bir şey kalmayacak 🙂
Akıllı Araba Kiralamak!
Araç kiralama sektöründe, otomotiv sektörüne paralel bir değişim söz konusu. Kiralık araç listelerine baktığımızda farklı marka ve modellerle karşılaşıyoruz. Bunlara ek olarak elektrikli otomobil kiralama, hibrit araç kiralama gibi seçenekler de görüyoruz. Üstelik bu alternatif modellerin sayısı giderek artıyor.
Akıllı araba kiralama konusunda da ilgili rent a car ofisinden bilgi alabilirsiniz. yolcu360.com ile ülke genelinde hizmet veren rent a car firmalarının kiralık araçlarını listeleyebilirsiniz. Böylece çok fazla seçeneği tek seferde görebilir ve hızlıca karar verebilirsiniz. Ayrıca aradığınız özel modeli veya özelliklere sahip otomobili hemen keşfedebilirsiniz.
Bunun yanı sıra mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle