Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Sürücüsüz Araç Teknolojisi | Otonom Sürüş Nedir?

Sürücüsüz Araç Teknolojisi | Otonom Sürüş Nedir?

Salgın hastalıklara nasıl çözümler bulacağız? Yaşanan alışılmadık duruma, zekamız ve teknolojimizle nasıl yeni yaklaşımlar sunacak ve durumun seyrini nasıl değiştireceğiz? Sizin fikriniz ya da düşünceleriniz neler? Yorumlar kısmına mutlaka yazın. Otomobil endüstrisi, salgınla mücadelede otonom sürüş teknolojisine odaklanmamız gerektiğini düşünüyor. Sürücüsüz araç teknolojisi yaygınlaştıkça salgın konusunda ulaşıma dayalı yayılımın azaltılabileceği öngörülüyor. Bu konuda Oto Haber Dergisi Mayıs 2020 sayısında Ufuk Sandık, güzel bir analiz yapmış. Biz de ondan yararlanarak bir içerik hazırladık. Detaylar şöyle…

Salgın Hastalıklara Çözüm Sürücüsüz Araç Teknolojisi!

Kaynak: https://www.volkswagen-newsroom.com/

Otonom sürüş / sürücüsüz araçlar / kendi kendine giden arabalar kavramlarını daha önce duymuş olmalısınız. Bu araç teknolojisi henüz çok yeni. Ona uygun yol – trafik altyapısı ise neredeyse yok. Bu da bir kaç denemenin ölümlü kaza ile sonuçlanmasına neden oldu. Ama otonom sürüş teknolojisini geliştirmekten vazgeçilmedi. Çünkü hem onun hem de trafiğin ve yolların bu yönde gelişmesi gerekiyor. Diğer yandan biz, “onlar gelişe dursun” modundayken Covid-19 kapıyı çaldı ve yaklaşımı sarstı!

Otonom Sürüş Teknolojisi yazısı için tıklayın!

Test Numunesi Taşıma ve Kargo Taşıma İçin Kullanıyorlar!

Çin’de bir kaç bölgede salgın süresince otonom özellikli araçlarla ulaşım sağlandı. ABD’de de bir kaç yerde aynı şekilde bu araçlarla çözüm üretildi. Durum böyle olunca “bu konuyu geliştirmemiz gerekiyor hem de acil”, fikri doğdu. 

Beep adlı şirket, ABD Florida’da yapılan korona test örneklerini sürücüsüz araçlarla laboratuvara ulaştırıyor. Arizona’da ise evinden çıkamayan insanlar için ürün sevkiyatı otonom araçlarla yapılıyor. 

Çin’deki Neolix firması, e-ticaretle alınan ürünleri müşterilerinin kapısına otonom sürüş teknolojisine sahip sürücüsüz araçlarla teslim ediyor. Daha fazla araca ihtiyacı olduğu için de sipariş verdi.

Kaynak: https://www.toyota.com.tr/

Japon otomotiv devi Toyota ise E-Care ile sürücüsüz Ambulans deneyimini test etti. Bu ambulans, hastayı temassız şekilde alıyor, en hızlı şekilde en yakın sağlık merkezine bırakıyor. Bu esnada hastanın nabzını ve ateşini sürekli olarak ölçüyor. 

Yeni bir habere göre otomotiv sektörü birden otonom sürüş teknolojisine yüklü şekilde yatırım yapmaya başladı. Bu haber biraz korkutucu çünkü “normale dönmeyecek miyiz” endişesi taşıyor. Ancak şu anda otomotiv alanında ihtiyaçlar otonom teknolojisinden yana. En yüksek yatırımı ise Alman otomotiv devi Volkswagen yapmış. 

Markaların Otonom Teknolojisi Yatırımları

International Bussiness Times’ın haberine göre yapılan yatırımlar şöyle özetleniyor:

  • Volkswagen, 54 milyar Dolar yatırdı
  • Samsung, 8 milyar Dolar
  • Ford, 5,39 milyar Dolar
  • Toyota, 4,2 milyar Dolar
  • Volvo, 308 milyar Dolar
Türkiye’de Otonom Sürüşe Yatırım Yapan Firmalar

Karsan firması, başı çekiyor. Atak Electric alt firması üzerinden otonom sürüş teknolojisi için çalışmalar yapıyor. Seviye 4 otonom sürüş teknolojileri üzerinde çalışıyorlar. Karsan’dan gelen haberlere göre ilk Türk elektrikli ve otonom araç, Ağustos ayında tanıtılacak. 

Otonom Araç Kiralama

Ülkemizde henüz otonom sürüş teknolojisine sahip araçlar yaygın değil. Ancak otonom sürüş teknolojisine yapılan yatırımlar arttıkça ülkemizde de bu araçlar için bir pazar oluşacaktır. O zaman sürücüsüz araç kiralama / sürücüsüz araba kiralama / otonom araç kiralama kavramları da popüler hale gelecek. 

 

 

Yorum ekle