Yolcu360 Blog
ahlat, 29 ekim gezilecek yerler, tarihi yerler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ahlat Selçuklu Mezarlığı | Ahlat Selçuklu Mezarlığı Nerede?

Ahlat Selçuklu Mezarlığı | Ahlat Selçuklu Mezarlığı Nerede?

Ahlat Selçuklu Mezarlığı UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan en büyük Türk İslam Mezarlığıdır.

Tarihten günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bölgede Ortaçağ Türk mimarisi çizgilerini içeren pek çok mimari yapı bulunur.  Peki bu anlamda gerçek bir tarihi zenginlik olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı nerede? Ahlat Selçuklu mezarlığı tarihi nereye dayanıyor? Ahlat Selçuklu Mezarlığı’na nasıl gidilir? Bu yazımızda bu sorulara cevap vererek Ahlat Selçuklu mezarlığı hakkında bilgi topladık.

Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış, Anadolu’nun fethinde çok önemli bir konuma sahiptir. Bu anlamda müthiş bir tarihi zenginlik barındırması ile birlikte bölgede çok sayıda da mimari yapı görebilmek mümkün. Erken döneme ait en büyük Türk-İslam mezarlığı olan mezarlar Ahlat bölgesindeki eski mahallelerde yer alır. Sayısı neredeyse 10 bini bulan süslemeli mezarlar dışında anıtlar da bulunur. 118 adet anıtı da görebildiğiniz mezarlar alışılmışın dışındadır. Neredeyse 3,50 metre yüksekliğe varan mezarların her cephesinde bir süsleme yer alır. Diğer mezarlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri ise dikdörtgen prizma şeklindeki şâhideleridir.


Ahlat Selçuklu Mezarlığı Nerede?

İçinde bulundurduğu pek çok sayıdaki bu mimari yapıları ile açık hava müzesi niteliğinde olan Ahlat Selçuklu mezarlığı nerede sorusunun cevabı ise, Bitlis! Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alıyor. Osmanlı devleti kurucusu Osman Bey’in doğduğu yer olan Ahlat “Kubbet-ül İslam” ünvanını almış 3 şehrimizden biri. Ortaçağ Türk mimarisini gözler önüne seren tarihi yapısı ile yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Günümüze ulaşan mezarların büyük bir bölümü Bitlis Ahlat’ta bir tepe üzerinde yer alıyor.

Bitlis Gezilecek Yerler / Bitlis Gezi Rehberi için tıklayın


Ahlat Selçuklu Mezarlığı Tarihi

Ahlat Seçuklu mezarlığı 12. yüzyılın son çeyreği ile 16. yüzyılın ilk çeyreği arasında tarihlenmiştir. Oldukça zengin ve dikkat çekicidir. Zira pek çok medeniyetin konumlandığı önemli bir merkez olmuştur. Mervani, Selçuklular’a bağlı Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlılar, Akkoyunlular, Karakoyunlar ve Celayirliler gibi döneminin çok önemli medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Ahlat, döneminin önemli bir bilim kültür ve ticaret merkezi olma özelliği de taşır. Ahlat mezarlığı tarihine baktığımızda var olan Orta Asya anıt mezar geleneğinin İslam’la buluşmasını görüyoruz. Anadolu’da halihazırda olan kültür unsurları o dönemde kaynaşarak mezar taşlarındaki semboller ve işlemelerle en erken tarihli örneklerini oluşturur.


Ahlat Mezarlığı Hakkında Bilgi

Sayısı on bine yakın olan mezarların taşlarındaki işleme ve süslemeler ise dönemine göre oldukça ileri seviyede. Ahlat mezarlığı mezar taşlarını yapan sanatkarlar araştırıldığında ise 32 sanatkarın adı bulunmuştur. 30 sanatkara ait 500 eser kazı ekibi tarafından da tespit edilebilmiştir. Aynı zamanda Osmanlıya ait pek çok mimari unsurun ve işlemenin görüldüğü Ahlat mezarlığı yazı sanatının göz alıcı örneklerini de barındırır. Aynı zamanda Göktürk Yazıtlarından sonra görülen en önemli tarihi eserler olarak da anılıyor. Tarihi M.Ö 900’e dayanan Ahlat mezarlığında , Selçuklu dönemi taş işçiliğini ve dönemki sosyal ve siyasal yaşamı bu mezar taşları üzerinde yansıtmışlardır.

Dünyanın En Eski Yapıları | Dünya Tarihine Ait İzler Taşıyan Yapılar için tıklayın


Ahlat Selçuklu Mezarlığı’na Nasıl Gidilir?

Anadolu’nun Tapusu olarak bilinen Bitlis Ahlat’a nasıl gidilir sorusunun en iyi cevabı ise özel araçla gitmek. Günümüzde otobüs ve uçak gibi kalabalık alanlara girmek istemeyenler için ise araç kiralama oluyor. Ahlat Selçuklu Mezarlığı Ağrı-Bitlis yolu üzerinde bulunmaktadır. Araç ile ulaşım için oldukça kolay bir konumda. Özel aracınız veya araç kiralama yaparak Bitlis Ahlat’tan 5 dk içerisinde buraya ulaşmanız mümkün.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle