Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ayaş Gezilecek Yerler | Ayaş Nerede?

Ayaş Gezilecek Yerler | Ayaş Nerede?

Son zamanlarda en çok adını duymaya başladığımız yerlerden biri Ayaş. Peki Ayaş neden ve nasıl bu kadar popüler oldu? Ayaş nerede? Ayaş gezilecek yerler arasında nereler var? En iyi Ayaş kaplıcaları / Ayaş içmeleri hangileri?  Ayaş otelleri ve konaklama imkanları nasıl? Ayaş’a nasıl gidilir? Sizde Ayaş’ı merak edip araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak yola çıkmak istiyorsanız bu seyahat yazısına mutlaka bir göz atın. Çünkü Ayaş gezi rehberi kapsamında Ayaş hakkındaki bütün bilgiler sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı. 🙂

Ayaş Nerede?

Ankara Esenboğa Havalimanı ve Ayaş arası mesafe 88,5 kilometre. Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyerek Ankara Çevre Yolu/O-20 ve D140 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde Ayaş’a varabilirsiniz. Beypazarı-Ayaş arası ise yaklaşık 40,7 kilometre. Ankara araç kiralama seçeneklerine göz atarak D140 üzerinden 31 dakikada Ayaş’a ulaşabilirsiniz.

 Beypazarı Gezi Rehberi için tıklayınız.

Ayaş Gezilecek Yerler

Hititler’den Romalılar’a, Romalılar’dan Bizans’a, Bizans’dan Türkler’e geçen Ayaş… İsmini bir Türkmen Oymağı’ndan alan ilçe, köklü geçmişinin yanı sıra İpek / Baharat Yolu üzerinde yer aldığından da çeşitli medeniyetlerin ve kültürlerin buluşma noktası olmuş. İsminin anlamı ise parlak, aydınlık demekmiş. İsminin hakkını veriyor gerçekten de. Çünkü buranın tarihi sandığınızdan daha da eski. Yazılı bir belge olmasa da Ayaş’ta ilk yerleşimlerin M.Ö. 2000 yıllarında başladığı düşünülüyormuş. Yani tarih sahnesinde çok parlak bir yeri olmuş desek abartmış olmayız herhalde. 🙂

  • Çıngıraklı Mağara

Mağara hakkında çok fazla bir bilgi yok. Hatta hiçbir bilgi yok. Belki de Çıngıraklı Mağarası’nı ilginç kılan şey onun hakkında hiçbir şey bilmemiz olabilir. Ama tabiki de kesin olmamakla birlikte mağara ile ilgili bazı fikirler var. Bu görüşlerden birine göre mağara Roma döneminde gözetleme veya askeri amaçlarla kullanılmış olabilir. Başka bir görüşe göre ise yine aynı dönemlerde burası bir yerleşim yeri olarak kullanılmış.

  • Ayaş Konakları

Ayaş konaklarının mimarisinin zarifliği mi desek güzelliği mi desek ne desek bilemedik vallahi. Genellikle iki katlı olan bu evler, nostaljik görüntüleri ile sizi alıp tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Genellikle iki katlı inşa edilen yapıların alt kısmı taş, üst kısmı ise ahşap ağırlıklı.

  • Sinanlı Köyü Ulu Cami

15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olan cami, Selçuklu mimarisinden izler taşıyor. Bu da Ayaş’ın kültürel zenginliğinin çok önemli bir göstergesi. Ayaş’ın Sinanlı köyünde bulunduğundan Sinanlı Köyü Ulu Cami veya sadece Ulu Cami olarak da adlandırılır.

  • Ayaş Tarihi Paşa Hamamı

Selçuklu döneminden beri ayakta olan hamam, Ayaş’ı temsil eden en önemli sembollerden biri. Hamam giriş ücretsiz olduğundan ziyaret edebilirsiniz. Ancak hamamın tam olarak ne zaman ve kimin tarafından yapıldığına dair bir bilgi yok. Çünkü hamam üzerinde bir kitabe bulunmamakta.

Ayaş Gezi Rehberi

  • Gelincik Kayaları Efsanesi

Buraya neden mi gelincik kayaları denmiş? Uzaktan baktığınızda sanki bir gelin alayını andırdıkları için. Ama öyle modern gelin alaylarından bahsetmiyoruz. Atlarla, develerle yapılan gelin alaylarından bahsediyoruz. Ee tabi bir de buranın bir efsanesi varmış. Efsaneye göre Gelincik Kayaları nasıl oluşmuş dersiniz? Bizim gibi bu tarz hikayeleri merak edenler için Gazi Üniversitesi THBMER yayınıTürkiye’de 2006 Yılında yaşayan taş kesilme efsaneleri isimli çok güzel bir kaynak hazırlamış. Bizde o kaynaktan sizin için bu efsanenin detaylarını bulduk. 🙂

”Aşağı yukarı kırk kişilik bir gelin kafilesi, develeri ile beraber Ayaş’tan varacakları yere doğru yönelmişlerdir. Karşılarına bir eşkıya grubu çıkmış. Namusunun gideceğini anlayan gelin, “Allahım, ya beni bu zor durumdan kurtar, ya da taş et!” der. Duası kabul olur ve tüm gelini alayı ile beraber oracıkta taş kesilir.”

  • Yavuz Analar Türbesi

Ayaş merkeze yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan türbe, yer yıl yüzlerce kişi tarafından inanç turizmi açısından ziyaret ediliyor. Türbe içerisinde kesin olarak kimin yattığı belli değil. Ancak bir inanca göre yaramaz çocukları buraya getirince sakinleşir ve durulurlarmış.

  • İskender Sultan Türbesi

Hacımemi Mahallesi bulunan türbenin çıban rahatsızlığı olanlara iyi geldiği düşünülüyor. İskender Sultan Türbesi’nin yanında yer alan çeşmedeki çamurları çıbanın üstüne sürdüğünüzde iyi geldiği iddia ediliyor.

  • Killik Camii

16. yüzyılda yapılan cami, Ayaş’ın sembol yapılarından biri. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan cami günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açık durumda.

  • Asartepe Barajı

Çanıllı Beldesi’nde bulunan Asartepe Barajı, Ayaş yerel halkı tarafından piknik ya da doğa yürüyüşü yapmak için tercih ediliyor. Aynı zamanda Ayaş kamp seçenekleri içinde Asartepe Barajı ve çevresi oldukça uygun. Dolayısıyla Ayaş’a gelip gezmek ve kamp yapmak istiyorsanız buraya çadırınızı kurabilirsiniz. Ayaş ve Asartepe Barajı arasında ise hemen hemen 16 kilometrelik bir mesafe var.

Ayaş İçmeleri / Ayaş Kaplıcaları

Kaplıcası ve içmeleri ile ünlü olan Ayaş’a gelin bir de sağlık turizmi açısından göz atalım. İşte karşınızda Ayaş’ın meşhur kaplıcaları:

  • Karakaya Kaplıcası /Kırkevler
  • Sinanlı Tarihi Ilıca Havuzu
  • Ayaş Termal Havuzu /Karakaya
Ayaş Yöresel Yemekleri

Ayaş yemekleri arasında gözleme, tarhana, höşmerim, kapalı kıymalı pide gibi birçok lezzet var. Ancak Ayaş’a gittiğimizde mutlaka ne denemeliyiz diye soruyorsanız size net iki cevabımız var. Birincisi Ayaş güveci. İkincisi de Ayaş kapaması. 🙂

Ankara’da Ne Yenir yazısı için tıklayınız.

Ayaş Otelleri

Ayaş seyahatiniz için planlama yaparken konaklama açısından nerede kalacağınız konusunda endişeleriniz olabilir. Ama merak etmeyin biz sizler için Ayaş’ta kalabileceğiniz birkaç yer araştırdık ve listeledik. 🙂

  • Naskon Sapphire Resort Spa & Aquapark
  • Prestige Thermal Hotel Spa & Wellness
  • Hattuşa Vacation Thermal Club Ankara

Ankara Yahşihan Köyü Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Ankara’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul Ankara kaç km? İstanbul Ankara arası O-4 üzerinden 449,8 kilometre.  İstanbul araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 4 saat 49 dakika içerisinde Ayaş gezi rehberi ışığında gezinize başlayabilirsiniz.

Bursa Ankara arası kaç km? Bursa’dan Ayaş gezilecek yerler için Ankara’ya gidecek olanlar, Bursa merkez araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak D200/E90 üzerinden 4 saat 46 dakika içerisinde 388,1 kilometre yolu rahatlıkla tamamlayabilirler.

Konya Ankara arası kaç km? Konya üzerinden Ankara Ayaş’ta gezilecek yerler için yola çıkanlar, Konya araç kiralama opsiyonlarını değerlendirerek D715 ve D750/E90 üzerinden 262,9 kilometre yolu yaklaşık 3 saat 3 dakika içerisinde gidebilirler.

Yorum ekle