Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Yolunda Yolcuyuz Özel: 10 Kasım 1938’de Ne Oldu?

Yolunda Yolcuyuz Özel: 10 Kasım 1938’de Ne Oldu?

10 Kasım 1938’de ne oldu? 10 Kasım’da ne oldu kısaca anlatır mısınız diyorsanız, bu içeriğimizi sizin için hazırladık. Ulusumuzun en hüzünlü günlerinden 10 Kasım hakkında neler konuşabiliriz, bir bakalım…

 Atatürk'ün naaşı10 Kasım 1938 tarihinde saat 09:05’te Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumdu. Kurtuluş Savaşı’nın mimarı, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 83. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.

Yolunda Yolcuyuz!

Mustafa Kemal Atatürk, sadece savaş başarılarıyla değil; toplum yaşamına kattığı sayısız yenilik ve gelişmeyle dünya tarihinde yer etmiş bir liderdi. Saltanatı ve hilafeti kaldırarak Türk ulusunu demokrasi ve cumhuriyetle tanıştıran büyük lider Atatürk, “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir.” sözüyle dönemin politikalarına devrimsel bir bakış açısı getirdi.

Cumhuriyetle beraber Türk ulusu adeta küllerinden doğdu. Ülkenin dört bir köşesinde fabrikalar kurduk, ordumuzu güçlendirdik, eğitim sistemimizi yeniledik… Muasır medeniyetlerin seviyesine ulaşma ülküsüyle durmadan çalıştık. 10. yılımızda tüm başarılarımızı bir marşla taçlandırdık…

Atatürk bir sözünü hatırlatmak isteriz.

“Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.”

Biz, Atatürk’ün karanlığı aydınlatan fikirlerini ve duygularını anlıyoruz. İşte o yüzden, Yolunda Yolcuyuz diyor ve ülkemiz için özenle çalışmaya devam ediyoruz.

10 Kasım 1938’de Ne Oldu: 10 Kasım 1938 Tarihi Hakkında Bilgiler

Tarih yaprakları 10 Kasım 1938’i, saatler ise 09:05’te gösterdiğinde, Mustafa Kemal Atatürk istirahatte olduğu Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. O günden beri 10 Kasım, ülkemizin ulusal yas günlerinden biri. Her yıl kasımın onuncu gününde Atatürk’ü Anma Günü, kasımın ikinci haftasında ise Atatürk Haftası etkinlikleriyle Atamızı anıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk vefat ettikten sonra 21 Kasım 1938 tarihinde Ankara Etnografya Müzesi’ne gömüldü. Daha sonrasında ise onun ebedi istirahat yeri olarak tasarlanan Anıtkabir’e taşındı. Tarih, 10 Kasım 1953 yılıydı.

10 Kasım 1938'te ne oldu? 10 Kasım 1953'te ne oldu?10 Kasım 1953’de Ne Oldu?

Atatürk’ün vefat etmesinin ardından hazırlıklara girişilmiş ve Anıtkabir projesi başlatılmıştı. İşte bu proje, 1953 yılında tamamlandı. Atatürk’ün ebedi istirahat yeri Anıtkabir, Atamızın ideallerini yansıtan anıtlarla ve dünyanın birçok bölgesinden gelen özel bitkilerle süslenmişti. Anıtkabir, sadece bir anıt mezar değil; aynı zamanda onun fikirlerinin yaşadığı bir yerdi.

10 kasım 1953, celal bayar anıtkabir konuşmasıAtatürk’ün naaşı Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e bir tören eşliğinde taşındı. Dönemin siyasileri, aydınları ve tabii ki Ankara halkı, 3,5 saatlik bir yürüyüşle Atatürk’ün son yolculuğunda ona eşlik etti. Dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar, Anıtkabir’in açılışında göz yaşlarına hakim olamamıştı.

Atatürk’ün Hastalığı Neydi: Atatürk Neden Öldü?

Mustafa Kemal Atatürk’e siroz teşhisi konmuştu. Son günlerinde Doktor Samuel Abravaya Marmaralı ve Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp Atatürk’ün durumunu kontrol etmiştir. Hastalığının teşhisinden son anlarına kadar memleket meseleleriyle uğraşan Atatürk, doktorların istirahat etmesi yönünde tavsiyesine zaman zaman uymamıştır. Hatta seyahat etmemesi önerilmesine rağmen, vatanla ilgili önemli konular mevzubahis olduğunda şehirler arası yolculuk etmiştir.

Atatürk, doktor raporlarına göre 9 Kasım 1938’te komaya girdikten sonra 10 Kasım 1938 tarihinde saat 09:05’te hayata gözlerini yummuştur.

10 Kasım 1938'te ne oldu? atatürk'ün vefatı gazete haberleri10 Kasım 1938 Hangi Gün: 10 Kasım 1938’te Ne Oldu?

Atatürk hangi gün vefat etmişti sorusunu yanıtlıyoruz. 10 Kasım 1938 hangi gün diye merak ediyorsanız, cevap Perşembe.

10 Kasım 1938'te ne oldu? eski anıtkabir töreni10 Kasım’da Ne Yapılır?

Türk milletinin hüzün dolu günü 10 Kasım… 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde ülkenin her yerinde Atatürk’ün fikirlerini ve ülkülerini anlatan sempozyumlar görüyoruz. Ayrıca onun fikirlerinin daha iyi anlaşılması ve yeni nesillere aktarılması konusunda etkinlikler yapıyoruz.

Saat tam 09:05’te ülke genelinde “ti sesi” çalınır ve herkes 1 dakikalık saygı duruşuna geçer. Trafik durur, sohbetlere ara verilir, iş bırakılır ve tüm ülke 1 dakika boyunca tek kalp olur.

10 Kasımda nereye gidilir? atatürk araba fotoğrafı, otomobil

10 Kasımda Nereye Gidilir?

10 Kasım resmi tatil değil. Fakat bugün seyahate çıkma şansınız varsa, günün anlam ve önemine özel yerlere gidebilirsiniz.

1 – Anıtkabir, Ankara

Ankara’daysanız Anıtkabir’i törenler sırasında ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Erken saatte başlayan anma törenleri, 09:05’teki saygı duruşunun ardından devam ediyor.

2 – Dolmabahçe Sarayı, İstanbul

İstanbul’daysanız Beşiktaş’a doğru bir seyahate çıkabilirsiniz. Ayrıca Atamızın hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda o güne özel tören yapılıyor.

Atatürk Maskı, Atatürk dev heykeli, Atatürk Kabartması, İzmir3 – Atatürk Maskı, İzmir: 10 Kasım 1938’de Ne Oldu?

Atatürk’ün yüzünün kalıplaştırılmasıyla yapılan dev kabartma Atatürk Maskı, tam 42 metre yüksekliğe sahip. Ayrıca çevresi açık olduğu için birçok noktadan görebiliyorsunuz. İnsanın burada tüyleri diken diken oluyor! İzmir çevresindeyseniz, 10 Kasım’da Atatürk Maskı’nı ziyaret edebilirsiniz.

10 Kasım 2021 Resmi Tatil mi?

10 Kasım 2021 hiçbir zaman resmi tatil olmadı. Fakat kasımın ikinci haftasında okullarda ve devlet kurumlarında gösteriler, etkinlikler ve seminerler düzenleniyor. Özellikle 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde her okulda etkinlikler görüyoruz.

10 Kasım ile ilgili içeriklerimizi okumaya devam etmek isterseniz, sizi Atatürk’ün Kullandığı Arabalar konulu içeriğimize alalım.

 

Yorum ekle