Yolcu360 Blog
metaverse nedir? metaverse teorisi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Metaverse Nedir? Metaverse Hakkında Her Şey

Metaverse Nedir? Metaverse Hakkında Her Şey

Metaverse konusu son günlerde gündemde. Peki, metaverse nedir? Neden internet geleceği metaverse sisteminde? Bu terimi son günlerde birçok teknoloji haberinde görüyoruz. Bir de metaverse coin konusu var. Fakat onu sona sakladık.

Bilim kurgu seviyorsanız, metaverse konusu mutlaka dikkatini çekmiştir. Filmlerde, dizilerde ve kitaplarda gördüğümüz o sanal dünya gerçekleşiyor. Bu konu o kadar kapsayıcı ki online oyunlardan, sosyal medya platformlarına, AR/VR uygulamalarından merkeziyetsiz finans çözümlerine, NFT dünyasından e-oyun evrenine kadar her konuda onunla karşılaşabiliyoruz.

metaverse dünyası, metaverse teorisi nedir?

Metaverse Ne Demek?

Öncelikle bu kelimenin anlamı evren ötesi demek. Meta-universe kelimelerininin birleşmiş versiyonu. En basit anlamıyla bu kavram ile tüm dijital dünyayı birbirine bağlayıp sanal bir evren yaratmayı amaçlıyoruz. Bu kurgusal evrende her şeye ve herkese yer var.

Şimdi Instagram’ı düşünün. Mobil telefonunuzdan ve masaüstü bilgisayarınızdan giriyorsunuz. Ardından kullanıcıların hesaplarını geziyorsunuz. Sonra canınız sıkılıyor ve biraz haber okuyayım, diyorsunuz.

Bu sefer favori gazete uygulamanızı açıyorsunuz. Ya da sitesine giriyoruz. Haberleri okuduktan sonra biraz da oyun oynayayım, diyorsunuz. Belki Playstation’u açıyorsunuz. Ya da Steam’e bağlanıyorsunuz.

Bahsettiğimiz tüm bu eylemleri farklı platformlar üzerinden gerçekleştirdiniz. Metaverse, sanal gerçeklik ve alternatif gerçeklik boyutlarıyla tüm bu platformlarını birleştirmeyi amaçlayan bir proje. Sanal gözlüğünüzü takıyorsunuz, artık yeni bir evrendesiniz.

Yani platform için basitçe dijital dünyanın evrim geçirmiş hali, diyebiliriz. Diğer bir deyişle, tüm dijital platformların birleştiği, kullanıcıların sanal gözlük vb. donanımlara katılabildiği sanal bir ortam.

metaverse avatarları, sanal gerçeklik

Metaverse Ne Zaman Açılacak?

Şu an belirsiz. Fakat 2050’ye kadar bu sistemin aktifleşeceğini söyleyebiliriz. Dünyanın önde gelen şirketleri büyük bütçelerle bu alana yatırım yapıyor. Facebook, ya da yeni ismiyle Meta, geçtiğimiz günlerde Metaverse projesi başlattı. Microsoft ise Mesh ismini verdiği bir projeyle kendi sanal evrenini kurmayı hedefliyor. Bu evrene Hololens 2 sanal gerçeklik gözlüğü ile katılabileceksiniz. Aynı zamanda Epic Games şirketi de Fortnite ile kendi Metaverse ortamını kuracak.

Peki, sadece şirketler mi bu kavramla ilerleniyor? Hayır. Son zamanların popüler kültür dünyasında ciddi atılımlara sahip ülke Güney Kore, sanal ve artırılmış gerçeklik platformlarını ulusal bir metaverse ile birleştirmeyi planlıyor.

ready player one başlat filmi izle

Metaverse Tarihçesi: Metaverse Hakkında Bilgiler

Metaverse tarihine bakacak olursak, çoğu teknolojik atılımda gördüğümüz gibi bu kavramla yine bir bilim kurgu kitabında karşılaşıyoruz. 1992 yılında Neal Stephenson Snow Crash isimli cyperpunk & bilim kurgu türünde kitabını yayınladı. İşte Metaverse terimi ilk olarak burada karşımıza çıktı. Kitapta bu kavram, insanların avatarlarıyla katıldığı bir sanal gerçeklik ortamı için kullanılmış bir terimdi.

2003 yılında karşımıza çıkan Second Life, bu kavramın pritimitif bir versiyonuydu. İnternet tabanlı bu sosyal medya platformunda sanal bir ortama avatarınızla bağlanıyordunuz. Ardınan buradaki insanlarla etkileşim kurabiliyordunuz. Ayrıca günlük hayattan bildiğimiz işi gitmek, oyun oynamak, müzik dinlemek gibi eylemleri burada da yapabiliyordunuz.

2011 yılında ise bu kavram Ready Player One kitabıyla karşımıza çıktı. Sonrasında bu kitap sinemalaştırıldı ve büyük beğeni topladı. Şimdiye kadar anlattıklarımız doğrultusunda kafanızda henüz bir şey canlanmadıysa, bu filmi izlemenizi öneriyoruz.

metaverse nedir? metaverse dünyası

Metaverse ile Neler Yapabilirsiniz: Metaverse Teorisi Nedir?

Kısaca, her şey! Şimdi bir örnek ile ilerleyelim. 2020 yılında Travis Scott Fortnite oyunu üzerinden konser verdi. Bu noksere 12,3 yüz milyon kişi katıldı! Merak edenler için aşağıya bir video bırakıyoruz.

Web 3.0 teknolojisine geçtiğimizden bu yana bilgisayalarımızı birbirine bağlayabiliyoruz. Böylece ortak bir ağ üzerinden bilgi alışverişi yapabiliyoruz. Meta universe ile bu sistem yeni biçimine kavuşuyor. Yani internet evrim geçiriyor.

Neler yapabilirsiniz konusuna geçmeden önce, kavramı daha yakından tanıyalım. Mesela sektörden isimlere göre Metaverse nedir?

serdar kuzuloğlu kimdir

Serdar Kuzuloğlu: Kullanıcıların Dijital İkizleriyle Temsil Edildiği Sanal Evrenler

Serdar Kuzuloğlu, medium yazısında metaverse kavramını şöyle tanımlıyor. “Metaverse ana hatlarıyla kullanıcıların dijital ikizleri ile temsil edildiği sanal evrenleri temsil ediyor. Sanal gerçeklik (VR) gözlükleriyle anlam kazanan bir yapı.”

Keith Stuart: Bağımsız ve Merkeziyetsiz Dijital Uzay

The Guardian oyun editörlerinden Keith Stuart, meta universe bağımsız bir dijital uzaydır, diyor. Kalıcı ve kullanıcıların oluşturduğu içeriklerle gelişecek. Bu dünyada gelecek, toplumsal durumlara hızlı tepki verilmesini sağlayacak.

grand paterson kimdir

Grant Paterson: Sanal Deyimler Arası Geçişe İzin Veren Platform

Oyun ve e-spor yetkilisi Grant Peterson, bu kavramı Tüketicilerin bağmsız sanal deneyimler arasında geçiş yapabildiği kalıcı bir gerçeküstü dünyanın yaratılması olarak tanımlıyor.

metaverse ile dünyamıza gelecek yenilikler

Metaverse İle Hayatımıza Girecek Yenilikler

Bu dünya bize neler getirecek? Yeniliklerden bahsetmeden önce, bu platformlar için öncelikle sanal gerçeklik gözlüklerinin daha ulaşılabilir olması gerekiyor.

Bu noktada yeni teknolojiler de karşımıza çıkabilir. Fakat bu geleceğin çok uzakta olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü 90’lı yıllarda bilgisayar ulaşılabilir değildi. 2007’e kadar iPhone nedir, bilmiyorduk. Günümüzde, akıllı telefona dünyanın her yerinde ulaşabiliyorsunuz.

Peki, hayatımıza hangi yenilikler getirecek?

Yeni Sanal Pazarlar, Yeni Markalar

Sistem beraberinde yeni sanal pazarları getirecek. Tıpkı gerçek hayatta gördüğünüz mağazalar gibi sanal mağazalarda alışveriş deneyimi yaşayabileceksiniz. Sims oynadıysanız, konuya aşinasınızdır.

Yeni pazarlardan ilk yer kapan markalar kendini gösterme şansı bulacak. Kim bilir, belki yeni dev markalara şahit olacağız.

Evden Çalışanlara Çalışma Ortamları

Facebook, yeni adıyla Meta şirketinin CEO’su Mark Zuckerberg, 2021 Temmuz ayında yaptığı açıklamalarda şirketin yatırımlarını bu yönde kaydırdığını iletmişti. Sanal gerçeklik teknoloji firması Oculus’u 2 milyar dolara satın alan Meta, aynı zamanda Horizontal Workrooms isimli sanal ofislerini tanıtmıştı.

Örnekle anlatalım. Sanal gerçeklik platformlarında tasarlanan çalışma ortamlarında çizim ve tasarım gibi işleri avatarlarınızla yapabileceksiniz. Bu sayede evden çalışıyorsanız ve evden sıkıldıysanız, dijital ofisinize girerek avatarınızla işlerinizi yapabilecek ve sanal ortamda gezinebileceksiniz.

metaverse nedir, metaverse görselleri, sanal gerçeklik

Dijital Pazardaki Ürünlere Yakından Bakış

İnternetten alışveriş yaparken kimi zaman ürünleri kafamızda canlandıramayız. Şimdi ürünü 3 boyutlu şekilde her köşesini inceleyebildiğinizi düşünün. Hatta onu deneyebilirsiniz bile! Metaverse platformu sanal alışverişe yeni bir soluk getirecek.

Gerçekçi Oyun Deneyimi

Sanal gerçeklik gözlüğü ile oynayabildiğimiz oyunlar halihazırda var. Fakat henüz oyun motorları ve teknoloji masaüstü ve oyun konsollarıyla yarışacak düzeyde değil. Yatırımlar arttıkça oyun dünyasının bu evrene kayacağını söyleyebiliriz.

Dijital ile Gerçek Dünya Arasında Entegrasyon

Sistemin en güzel yanı gerçek dünya ile dijital dünyası entegrasyon oluşturması. Böylece iki dünya birbirine daha da yakınlaşacak.

Metaverse Neden Bu Kadar Popüler Oldu?

Sistemin bu kadar popülerleşmesi Mark Zuckerberg ve Facebook sayesinde oldu. Şirket, ismini Meta olarak değiştirdi ve tüm dijital dünyayı birbirine bağlayacağı Metaverse sistemini tanıttı. O günden beri bu sistem her geçen gün daha çok merak ediliyor.

metaverse coin nedir, metaverse projeleri

Metaverse Coin Nedir?

Şimdi gelelim yine çok merak ettiğiniz bir konuya. Metaverse teorisinden ve uygulamalarından bahsettikten sonra sıra söz verdiğimiz gibi Metaverse Coin’e geldi. Basitçe meta universe sistemlerinde karşımıza çıkacak olan sanal paralara deniyor. Bu tür platformlarla ilgili birçok kripto var. Şimdi onlara bir bakalım.

Metaverse Projeleri Nelerdir?

Ethereum tabanlı birçok proje var. Bu projelerden öne çıkanları sıralıyoruz.

  • AXS (Axie Infinity)
  • MANA (Decentraland)
  • ENJ (Enjin)
  • ATLAS (Star Atlas)
  • SAND (The Sandboc)

Metaverse Coin’ler Nasıl Alınır?

Sanal borsalar üzerinden bu coin’leri satın alabiliyorsunuz.

Geleceğin arabalarından devam etmeye ne dersiniz? Karşınızda, Audi Skysphere!

Yorum ekle