Yolcu360 Blog
yolculukta-ne-yememeli.jpg1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Yolculukta Ne Yememeli? Bu Gıdalara Dikkat!

Yolculukta Ne Yememeli? Bu Gıdalara Dikkat!

Uzun araba yolculukları birçok kişinin favori seyahat biçimlerinden. İnsanları yolculuk boyunca; uçsuz bucaksız gökyüzü, yeşilin her tonunun görülebileceği manzaralar, engin dağlar ve daha pek çok güzellikler bekliyor. Seyahatlerin bu en keyifli kısımlarından olan yolculuk bölümü, yola çıkmadan önce verilebilecek yanlış kararlar nedeniyle hayal kırıklığına dönüşebilir. İyi bir yolculuk için, öncesinde yenilen ve içilen şeylere dikkat etmek gerekiyor. Yolculuk öncesi yapılan yanlış yemek seçimleri, yolculuğu kabusa çevirebilir. Peki yolculukta ne yememeli?

yolculukta-ne-yememeli.jpg

Yolculukta Ne Yememeli?: Yolculuk Öncesi Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Araba ve otobüs yolculukları genel olarak keyifli olsa da fiziksel sıkıntı hissedildiğinde, bitmek bilmez bir çileye dönüşebilir. Yolculuk öncesinde tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek, yolculuğunuzun keyfini çıkarabilirsiniz. Yolda yenmemesi gereken yemekler neler sizin için bir araya getirdik. 

  • Süt

Gaz sancısı; yolculuk için akla gelen en kötü senaryolardan biri. Süt içinde, süt şekeri anlamına gelen laktoz var. Laktozu ancak vücuttaki laktaz sindirebiliyor. Bu enzimin az olması ise laktoz duyarlılığını doğuruyor. Laktoz intoleransının belirtileri, şişkinlik, mide bulantısı, bağırsak bozukluğu ve gaz sancısı. Yolculuk sırasında bunların hiçbirinin başınıza gelmemesi için süt içmeyi, yolculuk sonuna ertelemelisiniz. Soya ya da yulaf gibi bitkisel sütler laktoz içermediği için hayvansal sütlere iyi bir alternatif. 

  • Bakliyat

Baklagillerin içindeki yüksek şeker oranı, hazımsızlığa ve gaz sancılarına neden olur. Örneğin kuru fasulyede bulunan yüksek orandaki şeker molakülleri sindirilemiyor. Vücut bu molekülleri parçalamaya çalışırken, ortaya karbondioksit gibi gaz çeşitleri çıkıyor. Bu da normalden fazla gaz oluşumuna neden oluyor. Dolayısı ile yolculuk öncesinde kuru fasulye ya da nohut gibi bakliyatlar yememek gerekiyor. 

  • Gazlı İçecekler

Yiyeceklerin yanı sıra gazlı içecekler de yolculuk öncesinde ve sırasında tüketilmesi çok da tavsiye edilmeyen çeşitler arasında yer aşlıyor. Normal şartlarda gazlı içecek tükettiğinizde sıkıntı yaşamıyor olabilirsiniz ancak uzun yolculuklarda gazlı içecek tüketmek, mide rahatsızlığına neden olabilir. 

  • Yolculukta Ne Yememeli?: Hazır Gıda

Yola çıkmadan önce yemeyin diyebileceğimiz bir diğer gıda da fast food çeşitleri. İçeriğinden çok emin olmadığınız gıdaların yolculuk sırasında tüketilmesi, hazımsızlığa ya da mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Genelde çok yağlı olan fast food yiyecekler, yolculuk sırasında yenmesi tavsiye edilmeyen çeşitler arasında yer alıyor.  

  • Şarküteri Ürünleri

Salam, jambon, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri yüksek miktarda sodyum içeriyor. Vücuda alınan yüksek orandaki sodyum, su kaybına neden oluyor. Bu kaybın sonucunda da su tüketimi ihtiyacı doğuyor. Yolculuk sırasında sık sık su içmek, sık verilmesi gereken molalar anlamına geliyor. 

  • Et ve Tavuk Ürünleri

Et veya tavuk yemeklerini gündelik öğünler içinde keyifle tüketiyor olabilirsiniz. Muhafazası özen gerektiren bu gıdaları, yolculuk sırasında tüketirseniz bağırsak sorunları ya da mide problemleri yaşamanız mümkün. 

Yolculuk Sırasında Yenmesi Uygun Olan Gıdalar

Yolculuk sırasında tüketilmesi önerilmeyen yemeklerin yanı sıra tüketilmesi önerilen de pek çok gıda var. Midenizi rahatsız etmeyecek ve uzun süre tok kalmanıza imkan verecek gıdalar ile yolculuğu keyifli hale getirebilirsiniz. Yolculuk sırasındaki gıdaları, yolculuk saatine göre seçmeniz daha rahat etmenizi sağlar. Örneğin sabah erken saatlerde yola çıkacaksanız; hafif bir sandviç tercih edebilirsiniz. Sandviçin yanı sıra akşamdan yolculuk için kök sebzeler, yeşillikler ve kuru yemişlerle salata hazırlayabilirsiniz. Bu tarz salatalar hem vücudunuza su almanızı hem de tok kalmanızı sağlar. 

Akşam yolculukları için evde yemek yiyerek yola çıkmak; özellikle çok mola vermeden yolculuk etmek istiyorsanız, ideal olan. Evde yemenin haricinde yolculuk sırasında salata, meyve çorba gibi yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Bu gıdalar hem hafif olmaları hem de tok tutmaları ile yolculuğa uygun seçenekler. 

Probiyotik Takviyesi: Yola Dayanamıyorum Diyenlere Seyahat Önerileri yazımız için tıklayın.

Diyabet ve Tansiyon Hastaları Yolculuk Sırasında Nasıl Beslenmeli?

Diyabet hastaları gündelik yaşamları sırasında beslenmelerine özen gösteriyor. Bu özenin yolculuk sırasında da devam etmesi sağlıkları için oldukça önemli. Dolayısı ile yolculuk sırasında ara öğünlerin ihmal edilmemesi gerekiyor. Meyveli yoğurt ya da kefir ile hazırlanmış smoothie gibi seçenekler kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Bunun yanı meyveler ve yoğurt, tok tutmaları ile de avantaj sağlıyor. Yolculuk sırasında sandviç gibi karbonhidrat ağırlıklı atıştırmalıklar hazırlamayı planlıyorsanız, beyaz ekmek yerine karakılçık ya da siyez ekmeklerini tercih edebilirsiniz. Beyaz ekmek, sindirim sonrasında hemen şekere dönüşüyor ve kan şekerinin artmasına neden oluyor. Ayrıca yedikten kısa süre sonra açlık hissi geri dönüyor. Ancak tam buğday ya da siyez gibi ekmekler, kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olmadığı için sağlıklı alternatifler olarak öne çıkıyor.  Yerine tam tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçleri miktarına ve içindekilere dikkat ederek tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Hamileler Yolculukta Ne Yememeli? 

Yolculuk öncesinde ve sırasında beslenme, sağlıklı herhangi bir insan için dahi dikkat edilmesi gereken bir konu. Söz konusu hamileler olduğunda yolculuk sırasında tüketilenler daha da önem kazanıyor. Hamileliğin normal seyrinde bile tüketilmesi tavsiye edilmeyen gıdalar arasında; asitli içecekler, midye, şerbetli tatlılar, paketli yiyecekler, turşu ve kızartma yer alıyor. Bunların seyahat sırasında da tüketilmemesi, yolculuğun rahat geçmesini sağlar.

Yolculuk sırasında mola vermek ve yoldaki farklı lezzetleri denemek birçok insan için oldukça cazip. Bu deneyimin keyifli olması ve yolculuğun bir çileye dönüşmemesi için güzergah üzerindeki restoran ve lokantaları önceden araştırabilirsiniz. Tavsiye edilen yerlerde yemek için mola vererek, hem güzel lezzetleri deneyebilir hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Molalar haricinde hazırladığınız sağlıklı atıştırmalardan destek alarak yolculuğu tamamlamak, yolculuğun planlanan şekilde geçmesine imkan verir.     

Yenidoğan Bebekle Seyahat Edilir Mi? yazımız için tıklayın.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle