Yolcu360 Blog
probiyotik-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Probiyotik Takviyesi: Yola Dayanamıyorum Diyenlere Seyahat Önerileri

Probiyotik Takviyesi: Yola Dayanamıyorum Diyenlere Seyahat Önerileri

Yola dayanamamak ne demek? Pek çok kişinin uzun yolda sindirim sorunu yaşaması normaldir. İnsanların yolculukta mide ve bağırsak sorunları yaşamalarının nedeni, genellikle beslenme biçimleri ile ilgilidir. Yapılan bazı araştırmalara göre seyahatlerde probiyotik takviyesi almak sindirim sistemini düzene sokmaya yardımcı yöntemlerden biri.

Seyahatlerde, uzun süren yolculuklar, hava değişimi, beslenmenin değişmesi, hareketsiz kalmak ve sıvı alımının azalması gibi nedenlerle sindirim sisteminde rahatsızlıklar görülebiliyor. Tatil planları yapanlar, seyahatleri sırasında sindirim sisteminde oluşabilecek rahatsızlıklardan dolayı bazı sorunlarla karşılaşabilir.

Seyahatlerin daha rahat ve sorunsuz bir şekilde tamamlamak isteniyorsa bu zamanlarda probiyotik takviyesi, sorunların azalmasına yardımcı olur. Bu doğrultuda probiyotik almanın faydaları saymakla bitmez. Probiyotik seçimi de sindirim sistemi için oldukça önemli bir konu. Tam da bu noktada probiyotik takviyesi alırken nelere dikkat etmeli sorusu merak uyandırır.mı Probiyotik takviyesi alınmalı mı  sorusunu bütün detayları ile incelediğimiz yazıda takviye probiyotik nedir, faydaları nelerdir sorularının bilimsel açıdan değerlendirdik.

Ramazan’da araç kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri incelediğimiz yazımızı okumak için tıklayın.

Probiyotik Nedir? Probiyotik Takviyesi Alınmalı mı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre probiyotikler, hastalık etkeninin içinde yaşadığı organizmaya yani konakçıya,  faydalı olan canlı organizmalar demek.

probiyotik

●     Probiyotik Takviyesi Alınmalı mı?

Probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Seyahat eden kişilerde beslenme alışkanlığı ve düzeni değişebiliyor. Bu değişim bağırsakta var olan yararlı bakterilerin azalmasına neden oluyor. Probiyotikler aynı zamanda bağırsak sisteminde dengenin korunmasına ve yenilenmesine olanak sağlar. Yapılan çalışmalarda görüldü ki ishal başta olmak üzere, pek çok sindirim sisteminden dolayı oluşan hastalıkta probiyotik kullanmak etkili bir çözüm yolu.

İçinde faydalı mikroorganizmaları barındıran probiyotikler enfeksiyon sebepli ishalin tedavisinde etkili. Ayrıca, antibiyotik kullanımına bağlı ishali önlemede de yararlı. Yani, mevsim geçişlerinde, salgın hastalıklarda, uzun süren seyahatlerde probiyotik kullanımı önemli bir konu ve bu dönemlerde kullanımına ihtiyaç daha fazla . Peki, probiyotiklerin ne gibi faydaları bulunur?

●     Probiyotik Almanın Faydaları

Bağırsaklardaki mikrobiyota dengesini koruyarak, sağlık açısından yarar sağlayan canlı mikroorganizmalara probiyotik denir. Önemi son dönemlerde daha da anlaşıldı. Seyahat öncesi ve seyahat sırasında mikrobiyotanın hazırlanması ve desteklenmesi sindirim sorunlarını en aza indirebilir. Bunun sebebi, probiyotiklerin bağırsaklarda bozulan dengeyi iyileştirmesi, yararlı bakterilerin sayıca artmasına olanak sağlaması, bağırsakları düzene sokması ve sindirim sistemini rahatlatması. Probiyotiklerin faydalarını şöyle sıralamak mümkün;

  • Bağırsaklardaki probiyotiklerin faydaları sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Mikrobiyotanın dengesini sağlamada önemli rol oynar.
  • Enfeksiyonların sebep olduğu iltihap durumlarında, iltihabın atılmasını ve vücudun düzenli çalışmasını sağlar.
  • Sindirimi destekler.
  • Vitaminlerin sentezlenmesine katkı sağlar.
  • Zararlı bakterilerin kana ulaşmasını önleyen hücrelere yardım eder.
  • Kullanılan ilaçların emilmesine yardım eder.

Probiyotik Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Probiyotik adı altında pek çok ürünün satışı yapılmakta. Ancak bazı ürünler ya eksik ve zararlı mikroorganizma içermesi ya da mikroorganizmaların canlı olmaması gibi tehlikeli durumları barındırabiliyor. Probiyotiklerin etkili olması için temel kurallar şöyle;

  • Faydalı bakteriler canlı olmalı.
  • Mikroorganizma sayısı belirli düzeyde olmalı.
  • Mide ve safrayı rahatlıkla geçerek bağırsağa ulaşmalı.
  • Bağırsakta lokalize olmalı.
  • Zararı olmayan ve güvenilir bir ürün olmalı.
  • Çoğalması rahat ve kolay olmalı.

Probiyotik kullanımı ihtiyaca göre değişir. Mesela, bağışıklık, ishal, kabızlık için ayrı probiyotik kullanmalısınız. Kaliteli, bilimsel çalışmalarla etkinliği kanıtlanmış ürünler tercih etmelisiniz.

Seyahatleri Eziyete Çeviren Bağırsak Problemlerinden Nasıl Kurtuluruz?

Seyahatlerde pek çok farklı nedenden dolayı bağırsaklarda rahatsızlıklar baş gösterebiliyor. Sindirim sisteminin hassas oluşu seyahatlerde beslenmeyi önemli ölçüde etkiliyor. Peki, bu durumdan nasıl kurtuluruz inceleyelim.

  •  Seyahat öncesinde mutlaka tuvalete gitmelisiniz.
  • Yolculuk öncesinde bağırsaklarınızda problemler varsa doktor kontrolüyle uygun ilaçları almalısınız.
  • Seyahat esnasında alışık olmadığınız yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Kabızlık probleminiz varsa seyahat esnasında kuru kayısı, kuru erik gibi gıdaların tüketebilirsiniz.
  • Çiğnenebilen gıdaları tercih ederek şişkinliği engelleyebilirsiniz.
  • Çay ve kahve gibi içecekleri çok tüketmemelisiniz.
  • Seyahat sırasında ve öncesinde yeteri miktarda su içmelisiniz.
  • Midenin rahat olması ve daha geç acıkmak için için posalı gıdalar tercih edebilirsiniz.
  • Az ama sık yemek yemelisiniz.
  • Şeker ve karbonhidrat içerikli gıdalardan uzak durmalısınız.

Probiyotikleri Nasıl Kullanmak Gerekir?

Takviye probiyotiklerin kullanımı içeriğe göre farklılık gösterir. Takviyenin mide asidinden geçerken bozulmaması ve canlı bir şekilde bağırsaklara ulaşması gerekir. Probiyotik takviyesini doğru kullanmak için kullanma talimatlarını iyi okumak gerekir. Peki, çocuklarda kullanımı nasıl olmalı?

Çocuklarda Probiyotik Kullanımı

Probiyotik takviyelerinde katkı maddesinin olmaması önemli bir unsur. Kokusuz ve tatsız, sıfır aromalı takviyeleri çocuklar daha rahat tüketiyor. Yetişkinlere göre yapıları farklı olan çocukların takviye probiyotik kullanımında içerik önemli bir nokta.

Probiyotik ve Antibiyotiğin Birlikte Kullanımı

Antibiyotikler, bakteri kaynaklı enfeksiyonların varlığında, hastalığa sebep olan bakterilerin yok edilmesi için kullanılan ilaçlar. Ancak antibiyotikler bağırsak mikrobiyotasında bulunan zararlı bakterileri yok ederken yararlı bakterilere de zarar verir. Bu sebeple pek çok farklı sindirim sistemi problemi ile karşılaşmak mümkün hale gelir.

Son zamanlarda antibiyotik ile probiyotiğin birlikte kullanımı sonrası, antibiyotiklerin yan etkilerinde azalmalara sebep olacak çalışmalar arttı. Kullanılan probiyotiğin antibiyotiklerden etkilenmesi bu noktada önemli hale geliyor. Antibiyotiklere karşı direnç gösteren probiyotik sayısı dünya genelinde az diyebiliriz. Probiyotiklerin seyahatlerde taşınması ve kullanılması yönünden kolaylık sağlayan çeşitleri var. Böylece düzenli kullanım mümkün. Bütün sindirim sistemi problemlerini, kullanımı basit, güvenli, etkili probiyotik takviyelerinin kullanarak geride bırakabilirsiniz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Kaynaklar

  • Dr. Tarkan Karakan, seyahatte sindirim sisteminizi probiyotiklerle koruyun, 2017, İstanbul
  • Ruairi Robertson, antibiyotik sırasında ve sonrasında neler yemelisiniz, healthline.com, 2017

Yorum ekle