Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Yokuş Kalkış Desteği Nedir?

Yokuş Kalkış Desteği Nedir?

Yokuş kalkış desteği nedir? Yokuş kalkış destek sistemi olmazsa ne olur? Hangi arabalarda yokuş kalkış teknolojisi var? Detaylar için okumaya devam edin…

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Yokuş Kalkış Desteği Nedir?

Eğimli bir yolda bulunan ışık sebebiyle durmak, trafik sebebiyle bir bayırda durmak zorunda kalmak veya park etmek gibi birçok sebepten dolayı bayır gibi eğimli bir pozisyonda arabayı durdurmak ve sonrasında tekrar kalkış yapmak gerekebilir. Bu kalkış esnasında arabanın otomatik veya manuel şanzımanlı olmasına göre değişebilecek olsa da fren, debriyaj ve gaz unsurlarını birbiriyle uyumlu ve kalkış yapılan zeminin eğimine göre de hesap ederek ayarlamak gerekiyor ki fren bırakıldığında araba geriye gitmesin ve eğer varsa bir engele çarpmasın. Yokuş Kalkış Desteği tam bu noktada kalkış yapacak araçlara kalkış desteği sunarak bu ayarlama ve hesaplamaları yapmama konforu sağlıyor. Sürücü yalnızca freni bırakıp gaz pedalına basarak kolayca kalkışı sağlayabiliyor.

Yokuş Kalkış Desteği’ne Neden İhtiyaç  Duyulur?

İnsanların iyi şoför dediği kişiler bu takdiri yalnızca düz yollardaki sürüş tarzlarıyla değil, zorlu koşullardaki hakimiyetleriyle kazanırlar. Yokuşta duran arabayı bilhassa da önünde ve arkasında başka engeller varsa, sorunsuzca kaldırmak da bu zorlu koşullardan biridir. Her ne kadar ustalaşma gerçekleşse de yokuşta duran arabayı kaldırmak her seferinde tecrübeli sürücüleri dahi tedirgin edebilecek bir durum zira hesaplanması gereken birçok değişken ve el, ayak çabukluğu gerektirebilecek bir eylemle sorunsuz bir kalkış mümkün. Tam bu noktada Yokuş Kalkış Desteği veya bir diğer adıyla Hill Holder, bu konudaki usta veya tecrübeli sürücülerin tedirginliklerini gidermek adına ortaya çıkmış ve günümüzdeki çoğu araçta kendine yer edinmiştir. 

Yokuş Kalkış Desteği Nasıl Devreye Girer?

Araçtan araca ve firmadan firmaya teknik detaylar değişse de sensörler yoluyla aracın yokuşta olduğunu anlayan araç mekanizması kalkış esnasında fren bırakıldığında belirli bir süre fren basıncını korur ve gaz pedalına basıldığında da bırakır. Bu sayede sürücü sadece freni bırakmış ve başka bir eylem gerektirmeden gaza basarak kalkışı sağlamış olur. Bu fren basıncını koruma süresi araçtan araca ve firmadan firmaya değişebilir. En nihayetinde Yokuş Kalkış Desteği devreye giren arabalar geriye gitme sorunuyla karşılaşmaz.

Yokuş Kalkış Desteği’nin Ek Olarak Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Şoföre eğimli zeminlerde kalkış desteği sunan Yokuş Kalkış Desteği’nin başka avantajları da sağlıyor.

Yokuş Kalkış Desteği Nedir?

  1. Özellikle tecrübeli olmayan yeni sürücüler böyle zor bir eylemi koordine şekilde gerçekleştirmek yerine Yokuş Kalkış Desteği’ne sahip arabalar sayesinde kolayca kalkış sağlayarak önemli bir sorunu elemiş ve daha rahat araba öğrenmeyi sürdürmüş oluyorlar.
  2. Tecrübe sahibi olmayan sürücülerin yanında tecrübeli sürücüler de koordine eylemleri planlamayı bıraktıkları için daha keyifli bir araba sürme deneyimi yaşayabilirler.
  3. Kullanılan araba manuel şanzımanlıysa da debriyaj ömrünü uzatmaya yönelik bir avantajı var.
  4. Aynı şekilde yokuş kalkışları sırasında yaşanabilecek balata yıpranmalarından da Yokuş Kalkış Desteği sayesinde olabildiğince kaçınılabilir.

Yokuş Kalkış Desteği’ni Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Her ne kadar arabalardaki Yokuş Kalkış teknolojisi, kalkışlarda çok kolaylık sağlasa da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunlardan biri Yokuş Kalkış Desteği’nin sensörler tarafından tespit edilip devreye girmesine gerek duyulmadığı ama eğimli olan bir zeminde sisteme güvenerek sürücünün rahat davranması olabilir. Bir diğeri de kalkış esnasında frenin bırakılması ve Yokuş Kalkış Desteği’nin fren basıncını koruduğu sırada gaz pedalına basılmasının arasındaki sürenin fazla uzatılmasıyla desteğin ortadan kalkması sonucunda arabanın geriye gitmesi olabilir. Bu sebeple sisteme güvenmekle birlikte çok da yavaş davranmamak gerekir.

 

 

Yorum ekle