Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Türkiye’deki Euro NCAP Yıldızı Station Wagonlar

Türkiye’deki Euro NCAP Yıldızı Station Wagonlar

Türkiye’de satılan ve Euro NCAP’ten 5 yıldız alan SW araçları inceledik. Aklınızda bir station kiralamak ya da almak varsa, yazımızı okuyun…

Türkiye’deki Euro NCAP Yıldızı Station Wagonlar

Station Wagon araçlar ülkemizde yurtdışındaki kadar sık karşımıza çıkmasa da, hepimizin aşina olduğu araç tiplerindendir. Geniş iç hacimleri, diğer modellerden büyük fakat vanlarınki gibi kaba olmayan, hatchbacklerden ise uzun ve yüksek bagaj yapılarıyla oldukça yaygın olan bu araç tipi, aile kullanımında bilhassa “bu kadar bavulu nereye sığdıracağım” gibi sorular sorduğunuz tatil günlerinde kurtarıcınız olur. Ancak ülkemizde beklenenin aksine az rağbet gören bir otomobil tipi oluşu, aynı zamanda fiyat kaygılarıyla birlikte ülkemizde satılan Station Wagon araçların yelpazesini de daraltıyor. Bu yelpaze daralması da ülkemizde satışı yapılan Euro NCAP testinden beş yıldız alan Station Wagon araçları bir hayli kısıtlıyor desek yanlış olmaz.

Euro NCAP Nedir?

Euro NCAP, araç satın almak isteyen müşterilere yardımcı olmak üzere beş yıldız üstünden değerlendirme yapan bir güvenlik değerlendirme sistemidir. Araçtaki yetişkinler, çocuklar, yoldaki yayalar ve aracın güvenlik yardımı bakımından dört ayrı parametrede yapılan değerlendirmeler sonrasında bu yıldız sistemine katılır.

 Türkiye’de Kaç Adet Station Wagon Modeli Var?

Bu yazımızda ele alacağımız iki model var. Çünkü Euro NCAP’ten 5 yıldız almış stationwagonlardan sadece ikisi ülkemizde satışta. Bunlardan ilki, 2014’te Euro NCAP’ten 5 yıldız alan Ford Mondeo SW. Ufak bir not düşelim, elimizdeki veriler 2019 Model Yılı’na ait ve Euro NCAP’te test edilen 2014 modeli 2.0 dizel modeliyken ülkemizde 2019 yılı 1.5 benzinli kardeşi satılıyor. Bu detayları bir kenara bırakacak olursak  Ford Mondeo Titanium Station Wagon 1.5L benzinli modelin genel özellikleri şu şekilde:

  1. Ford Mondeo SW

Öncelikle Station Wagon modelinin Titanium alt modelinden gelmesi nedeniyle Style alt modeline göre bazı ekstraları olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bunlar arasında otomatik paralel ve dikey park sistemleri, paralel park çıkış yardımı, geri görüş kamerası, dur & kalk özellikli geliştirilmiş adaptif hız kontrol sistemi de bulunuyor.

Ülkemizde satışı olan modelin tam katalog adı Ford Mondeo Titanium Station Wagon  1.5L EcoBoost 165PS 6 İleri Otomatik şeklinde. Bu bağlamda karşımıza çıkan özellikler şu şekilde:

  • Otomatik vitesli ve benzin kullanan bu aracın yakıt tüketimi şehir içinde 100 km için 8.8L ve şehir dışında ise 5.2L oluyor. Kombine kullanımda 6.5L bir ortalamaya ulaşıyoruz dolayısıyla. 
  • Aracın Ford testlerinde ulaştığı maksimum hız 209 km/sa. 0-100 km/sa çıkış süresi ise 9.2 saniye. Araçta Ford tarafından yapılan bir 50-100 km/sa hızlanma ölçümünün olmadığını belirtelim. 
  • Yakıt tank kapasitesi 62.5 litreyken bagaj hacmi ise koltuklar dik konumdayken 488 litre, arka koltuklar yatırıldığındaysa 1446 litre olarak karşımıza çıkıyor. 
  • Aracın teknolojik eklentileri olarak DAB dijital radyosu, ses kontrolü, Bluetooth’u ve audio streaming teknolojisine eşlik eden bir 8.0 inçlik dokunmatik ekranı var. Ayrıca iki adet USB bağlantısı ve iki tane de 12V soketi bulunuyor. 

Bu güzel özelliklere sahip Ford Mondeo Wagon’ın fiyatı ise 212.600 TL.

2. Subaru Outback SW

Subaru Outback’in de Euro NCAP’te güzel sıralama kapan modelinin de aslında 2014 yılına ait olduğunu belirtmekle birlikte, gelin ülkemizdeki Outback 2.0d Limited EyeSight modeline bir göz atalım.

  • Yakıt tüketimi 100 km’de 6.1L olarak saptanmış durumda. 
  • Motor hacmi 1998 cc olan aracın maksimum hızı 192 km/sa iken 0-100 km/sa hızlanması 9.9 sn almakta. 
  • Aracın yakıt ihtiyacını karşılayan depo 60 litre. 
  • Aracın ön koltuklarında ısıtma özelliği bulunuyor. 
  • Elektrikli bagaj kapağı, elektronik park freni, geri görüş kamerası gibi yardımcı özellikleri bulunan arabanın dokunmatik ekranı ise 7 inçlik. 
  • USB girişi, Bluetooth telefon tertibatı, 12 hoparlörlü Harman/Kordon Premium Ses Sistemi bulunan araçta DAB+ özelliği mevcut. 
  • Anahtarsız giriş, çalıştırma ve pin kodlu giriş özellikleri mevcut. EyeSight’ın getirdiği özellikler ise çarpışma önleyici frenleme ve gaz kontrolü, adaptif hız kontrolü, şerit ihlal uyarısı, trafikte hareket ve son olarak dengeli sürüş uyarıları şeklinde. 
  • Aracın koltukları dikken bagaj hacmi 559 litre, koltuklar yatırıldığında bu hacim 1848 litreye çıkıyor. 

Subaru Outback’in stationının fiyatı ise 388.558 TL belirlenmiş.

Önümüzdeki yıllarda Station Wagonların hem güncel hem de Euro NCAP’ten beş yıldız almayı başarmış modelleri ülkemiz piyasasına girer diye umuyoruz.

Station Araç Kiralama

Station araç kiralama için fiyat karşılaştırması yapmak üzere yolcu360.com ana sayfasını kullanabiliriniz. yolcu360.com ile uygun fiyata SW kiralamak üzere araçların özelliklerini ve fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. 

 

Yorum ekle