Yolcu360 Blog

Yılanlı Kale Hakkında

Yılanlı Kale hakkında bilgi arayanlar için yazdık: Şahmaran’ın kalesi Yılanlı Kale hakkında bilgiler…

Yılanlı Kale Hakkında

Adana’nın Ceyhan ilçesinin batısında, çok sarp bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Ceyhan’a tamamen hakim bir konumda bulunan kalenin eski bir kervan yolunu kontrol etmek amacıyla Bizans döneminde kurulduğu ve 12.yy Haçlılar ve Ermeni Krallığı dönemlerinde yenilendiği düşünülmektedir. Yılanlı Kale aynı zamanda Toros Dağlarında uzanan dağ kale zincirinin ilk halkasıdır.

Diğer önemli kale yapılarını öğrenmek için Türkiye’deki Kaleler yazı dizisine bakın…

Şahmaran’ın Kalesi

Kale 1352 de Kovara olarak adlandırılıyordu. Evliya Çelebi bugün güncelliğini halen koruyan Şahmaran efsanesinde esinlenerek kaleye Şahmaran adını vermiştir.Daha sonra günümüzde kullanılan Yılanlı Kale adı kullanılmaya başlanmıştır.

Şahmaran efsanesini anlatan minyatür

Yörede çok ünlü olan şahmaran söylencesine göre Yılanlar Şahı Şahmaran Adana Misise yakın Yılanlı Kale de yaşıyormuş.Burası Şahmera ‘nın ülkesiymiş ve ne Misis te yaşayan insanlar kaleye çıkarmış nede yılanlar aşağı inermiş.Günün birinde bir insan yılanların ülkesine gitmiş.Diğer ılanlar onu öldürmek üzereyken Şahmaran oraya gitmeye cesaret eden ilk insan olduğu iin affetmiş ve  bir daha gelmemesi şartıyla onu geri göndermiş.Bu arada Şahmara’nın arada sırada ‘’taç hamamda ‘’ yıkandığını öğrenmiş.

Şahmaran Efsanesini okumak için tıklayın!

Günün birinde Misis beylerinden biri amansız bir hastalığa yakalanmış ve doktor tek çarenin Şahmara’nın gözleri olduğunu söylemiş.Bey her tarafa haber salarak Şahmaran’ı getirene veya yerini bildirene bir servet vaat etmiş.Bunu öğrenen Şahmaran’ın ülkesine giden kişi Şahmaran’ın arada sırada taç hamamda yıkandığını söylemiş.Böylelikle Şahmaran yakalanmış ve öldürülerek gözleri Milis Beyine getirilmiş.Bu gözleri yiyen beyde şifa bulmuş.Günümüzde bu söylenceye inananlar bir gün Şahmaran’ın intikamını alacağından korkuyorlar.

Yılanlı Kale’nin Tarihçesi

Bulunduğu kayalıklarala adeta bütünleşen ve dört yöne cephesi bulunan Yılanlı Kalenin çevresi 700 metredir. Saldırılara karşı çok güçlü olan surlarından kale meydanına giriş üç kapıdan sağlanmaktadır. Günümüzde kaleye güney kapısından girilip taş basamaklardan yapılmış merdivenlerden kale meydanına ulaşılmaktadır. Surları destekleyen araları mazgallı sekiz adet burç iki katlıdır.Kale üzerinde Ermenice bir kitabe ile  ilgili figürlü kabartmalar görülebilmektedir.Saldırılarla ele geçirilmesi neredeyse imkansız olan kale Kilikya Ermeni Krallığı döneminde güvenlik endişelerinin büyüklüğünü göstermesi açısından önemlidir.

Günümüzde kayalıkların üzerinde gelebilecek tüm saldırılara karşı meydan okuyan edasıyla yükselen Yılanlı Kale iç mekanları yıkılmış olsada tüm gücüyle bugüne kadar iyi konumda kalmayı başarmıştır.

 

 

Yorum ekle