Yolcu360 Blog
Şahmaran efsanesini anlatan minyatür
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Şahmaran Efsanesi ve Bu Efsanenin Doğduğu Şehir: Tarsus

Şahmaran Efsanesi ve Bu Efsanenin Doğduğu Şehir: Tarsus

Şahmaran nedir ve bu efsane nerede doğmuştur…Tarsus ve Şahmaran hakkında keyifli bir makale hazırladık. Şahmaran nerede yaşamış, Şahmaran efsanesi hakkındaki bütün detayları Yolcu360 ekibi sizler için hazırladı. Siz de araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak bu efsanenin doğduğu yere gitmeye ne dersiniz?

Şahmaran efsanesini anlatan minyatür

Şahmaran Efsanesi ve Bu Efsanenin Doğduğu Şehir: Tarsus

Efsanelerle, dilden dile anlatılan hikayelerle, yüz yıllık bin yıllık mesellerle dolu Anadolu topraklarında önemli söylencelerden biri de Şahmaran’dır. Genel olarak Güney Doğu Anadolu Bölgesine atfedilmekle birlikte, efsanenin Tarsus çıkışlı olduğu tahmin edilmekte. Yani Şahmaran nerede yaşamış sorusunun mistik gizemleri Tarsus’ta çözümlenebiliyor. Peki Şahmaran nedir?

Şahmaran Nedir?

Efsanenin pek çok farklı versiyonu bulunmakla birlikte, temelde Şahmaran’ın insan başlı yılan gövdeli bir canlı oluşu ortak nokta olarak karşımıza çıkar. Kimi anlatılarda Şahmaran erkek iken kimilerinde de kadın başlı olarak tasvir edilmektedir. Ancak genellikle bu efsanelerin Şahmaran kadın mı erkek mi sorusuna sunulan yanıtı acılı ve kin dolu bir anne şeklindedir.

Şahmeran Minyatürü

Şahmaran Ne Demek?

Farsça kökenli olan “mara”n ya da “meran” kelimesi yılan anlamına geliyor. İsim de “yılanların şahı” anlamına gelen “Şah-ı Maran’ın” halk arasında söylenegelişi sırasında birleşerek “şahmaran” olmuş halidir.

Onların Zombileri Varsa Bizim de Şahmaran Filmlerimiz Olsa…

Vampirler, zombiler gibi Batılı ve aslında gerçekten hikayeleri sığ korku türevleri milyarlarca dolarlık hasılatlar yaparken Anadolu’da çok daha derin öykülerden çıkabilecek efsane hikayeler var. Bunlardan biri de Şahmaran. Gerçi geçmişte bir Şahmaran filmi yapıldı.

Yönetmenliğini, senaryo yazarlığını, yapımcılığını ve müziklerini Zülfü Livaneli’nin yaptığı, 11 Şubat 1993 tarihinde vizyona giren Şahmaran filmi, hem sinema hem de kültür tarihimizde kendine yer edinmiş bir yapımdır. Efsanede anlatılan hikayeden farklı olarak gelişen hikaye günümüz İstanbul’unda, yeraltındaki Bizanslılardan kalma Anemaz Zindanlarında geçmekte. Küçük bir çocuğun, kendisini alıkoyan kaçakçıların lideri olan Sultan’ı, dedesinin anlattığı hikayedeki Şahmaran ile özdeşleştirmesi üzerine kurulu filmde Şahmaran’ı Türkan Şoray canlandırdı.

Tarsus Sahmeran Heykeli

Şahmaran Efsanesi

Efsanenin en sık anlatılan versiyonunda Şahmaran kadın başlıdır. Yoksul bir ailenin oğlu olan Camsab ile arkadaşları ormanda bal ile dolu bir kuyu bulurlar ve genç adam balı çıkarmak için kuyuya iner. Ama arkadaşları açgözlülüklerinden dolayı, balın tamamı çıktıktan sonra Camsab’ı kuyuda bırakırlar. Bir süre sonra toprakta gördüğü ışığın olduğu noktayı kazan Camsab, toprağın çökmesiyle birlikte kendini bir bahçede bulur. Bahçenin sahibi yılanların şahı Şahmaran’dır. Camsab’ın hikayesini dinleyen Şahmaran, insanoğlunun nankörlüğü üzerine konuştuktan sonra Camsab’ın yıllar boyu bahçede yaşamasına izin verir. Ama bir süre sonra genç adam ailesini özlediği için ayrılmak istediğini söyler. Şahmaran gitmesine izin verir ama 2 şartı vardır. Camsab hiç kimseye Şahmaran’ın yerini söylemeyecek ve asla hamama girmeyecektir. Çünkü onunla karşılaşıp da hamama giren kişinin vücudu yılan pullarıyla kaplanırmış.

Şahmaran ile anlaşan genç evine döner ve ailesi ile yaşamaya devam eder. Fakat bir gün ülkenin hükümdarı hastalanmış ve vezir hastalığın tek çaresinin Şahmaran eti yemek olduğunu söylemiş. Ardından da herkesin hamama getirilmesini emreder. Camsab’ın sırrı burada açığa çıkar, vücudu pullarla kaplanır. Sonrasında yapılan işkencelere dayanamayan Camsab, Şahmaran’ın yerini söyler. Yakalandığı sırada Camsab’ı gören Şahmaran da yıllar önce insanların nankörlüğü ile ilgili ettiği lafı bu kez genç adam için söyler ve ardından da öldürülür.

Tarsus Hakkında

Hikayenin geçtiği yer olarak düşünülen Tarsus, Mersin ilimize bağlı bir ilçedir. Tarihi 10.000 yıldan eski olan ilçe, sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış hatta Kilikya medeniyetinin de başkenti olmuştur. Özellikle tarih turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Tarsus’ta gezilip görülecek yerler listesi epey uzun. Keyifli bir Tarsus turu için araç kiralama yapmak üzere yolcu360.com üzerinden hızlı ve kolay bir biçimde fiyat karşılaştırması yaparak araç kiralama yapabilirsiniz.. Mersin Tarsus araç kiralama seçeneğinde bulunan onlarca farklı firma ve kiralık araç gibi yolcu360.com ile Tarsus merkezde de hizmet veren araç kiralama ofislerinin müsait araçlarını kolaylıkla listeleyebilirsiniz. Sistem, fiyat karşılaştırması yapmanıza olanak tanıdığı için Tarsus’ta en uygun fiyatlı kiralık araç seçeneğini de kolayca bulabilirsiniz.

3 yorum