Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Yeşilüzümlü gezi rehberi : Fethiye’nin huzur köşesi

Yeşilüzümlü gezi rehberi : Fethiye’nin huzur köşesi

Yeşilüzümlü Köyü yolu Muğla‘dan geçen herkesin bir tutam huzur bulabileceği keyifli dinlence noktalarından. Fethiye sınırları içerisinde kalan bu sakin keşif rotasını sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve kaleme aldı…

Sevgili seyahat tutkunları biliyoruz ki aranızdan biri Fethiye derse diğerlerinin gözlerinde kocaman mavi kalpler belirir. İnsan yeşilin ve mavinin aşkını Fethiye’den başka nerede bu kadar net görebilir bilemiyorum. Bugün sizlere Fethiye’nin birbirinden güzel koylarından bahsetmeyeceğim. Fethiye’nin kalbinde saklı kalmış adını renginden olan Yeşilüzümlü Köyü’nden bahsedeceğim.

Muğla ilimize bağlı dünyaca bilinen tatil markası olmuş Fethiye ilçesini bilmeyen yoktur. Fethiye sınırlarında bulunan Yeşilüzümlü köyünün sokaklarında gezerken farkında olmadan huzur ve mutlulukla dolacaksınız. Osmanlı döneminden kalma o asırlık taş evler, taş sokaklar dinginlik ve sakinlik kokuyor adeta. Sokaklarında kediler, köpekler dostça yaşayıp gidiyor.

Yeşilüzümlü nerede ve nasıl gidilir?

Yeşilüzümlü’nün eski adı Üzümlü hatta hala yöre halkı ve çevredekiler kısaca üzümlü olarak adlandırıyor. Bu köy o denli sakin ve dinlendirici ki onu bir ‘yavaş şehir’ adayı olması için gösteriyorlar. (slow city) Fethiye ilçe merkezine 16 kilometre, il merkezine 158 kilometre, Dalaman Havalimanı’na ise yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunuyor.

Denizden yüksekliği 700 metre olan köy, sıcak yaz aylarında sahil şeridinden çok daha serin ve ferah olduğu için oldukça adeta bir sığınak noktası oluyor. Geyran dağı eteklerin de daha serin ve ferah çam ormanları havasına kavuşuyorsunuz. Benim tavsiyem araç kiralama yaparak yola çıkmanız. Yolcu360‘tan Muğla Dalaman Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirip uçaktan iner inmez ayağınızı yerden kesebilirsiniz.

 

Yeşilüzümlü sadece doğa değil kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. 2008 yılından günümüze her nisan ayında Kuzugöbeği Mantar Festivali yapılıyor. Burada festivalle katılanlar mantarlar hakkında tarifsiz bir bilgi edinme fırsatı buluyor.

Birçok bölgeden Mikoloji (mantar bilimi) ilgili insanlar bu etkinlikte buluşuyor. Mantardan yapılan lezzetli yemek, börek ve gözlemeleri es geçemeyeceksiniz. Yeşilüzümlü mantar ve orkide türleri bakımından çok zengin bir bölge sizi görsel anlamda fazlası ile mutlu edecek. Yılın 8 ay bu bölgede çeşitli mantar türleri bulunuyor.

Doğa da yürüyüş sevenler içinde inanılmaz güzel bir rotası var. Bu yürüyüş ile Kadyanda Antik kentine varıyorsunuz. Sonbaharın son demlerin de kalabalığın yoğunluğundan sıyrılmak için hemen bir Dalaman Havaalanına bile alabilirsiniz. Çam ormanlarının nefis havası sizleri bekliyor.

Fethiye çevresinde keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle