Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Batman Gezilecek Yerler / Batman Gezi Rehberi

Batman Gezilecek Yerler / Batman Gezi Rehberi

Güneydoğu bölgesinin medeniyet beşiği olan kadim şehirlerimizden biri Batman. Dağları, akarsuları ve tarihi yerleri ile ön plana çıkan Batman; Muş, Diyarbakır, Bitlis, Siirt ve Mardin ile komşu. Güneydoğu bölgesinde gezilecek yerler arasında bulunan Batman, kültür turizmi açısından oldukça zengin bir şehir. Batman’ın tarihi hakkında var olan bilgiler Heredot’a kadar uzansa da, kurulan şehirler açısından Sümerler’e dayanmakta. Batman rent a car kapsamında araç kiralama olanaklarına göz atarak, kültür hazinesi olan şehir için Batman gezilecek yerler için kolay bir ulaşım seçeneği tercih edebilirsiniz. Batman gezi rehberi için gezip, görülecek yerleri Yolcu360 ekibi olarak sizler için hazırladık.

Batman’da Gezilecek 10 Yer

Batman’da gezilecek yerler listesi için hazır mısınız? 🙂 Sizin için en güzel yerleri derledik.

  • Batman Müzesi ve Müzepark

Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin en güzel müzelerinden biri olan Batman müzesi, Paleolitik-Neolitik, Hasankeyf ve Ilısu olmak üzere üç bölümden oluşmakta. Müzenin en önemli yanı ise Batman kültürü ve tarihine ilişkin geniş bir yelpazede bilgi içermesi. Müze içerisinde Paleolitik Dönem’den Ortaçağ Dönem’e 500’e yakın eser yer almakta.

Batman müzesi hakkında bilgi vermek gerekirse, müzenin en önemli eserlerinden biri Başur Höyük kazısı esnasında bulunan Oyun Taşları. Tunç Mezar Hediyeleri ve Tanrı Bes ise Batman müzesi eserleri arasında. Ayrıca müze içinde Batman’da yapılan kazıları ve Batman kültürünü anlatan belgeseller de yayınlanıyor.  

Batman müzesi nerede / Batman müzesi adresi: Belde Mah. Barış Blv. Yeni Kültür Merkezi No: 129

Batman müzesi giriş ücreti: Yok.

  • Tarihi ilçe Hasankeyf

Batman gezilecek yerler için Hasankeyf turu yapmanızı öneririz. Hasankeyf tarihi, 10.000 yıl öncesine dayanmakta. Sümer, Akad, Artuklu, Pers, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin etkisi altında kalmış. Eskiden yerleşim merkezi olarak kullanılan Hasankeyf, dicle kıyısına kurulmuş. Bir dönem medreseler, rasathane ve darüşşifa gibi eğitim merkezi olarak da kullanılan Hasankeyf, Artuklu Hamamı ve Zeynel Bey türbesi gibi önemli yerlere ev sahipliği yapmış. Hasankeyf Kalesi ise M.S. 363 yılında Bizanslılar tarafından yaptırılmış. Çok korunaklı olan kale, Bizanslıların sağlam kalesi olması özelliğini taşımakta. Hasankeyf Kalesinin asıl adı ise Hısno Koyfa. Eski adının anlamı Kaya Kalesi olarak tercüme edilebilir. Hasankeyf köprüsü ise 1116 yılında Selçuklu döneminde yaptırılmış. Hasankeyf kent merkezi girişinde yer alan köprü, Dicle Irmağı üzerinde. Hasankeyf’te 3 binden fazla mağara var.

  • Berha Yezidiya Resimli Kaya Sığınağı

Doğal kaya sığınağı olan Berha Yezidiya Resimli Kaya Sığınağı içerisinde dağ keçisi figürleri yer almakta. Sığınak bugün  hayvan barınağı olarak kullanılmakta. Batman’ın Gercüş ilçesinde bulunan Bağözü köyünde bulunmakta. Batman araç kiralama için Batman Havalimanı araç kiralama imkanlarına göz atarak, Batman gezilecek yerler listenizi kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.

Batman’da gezilecek yerler

Batman gezilecek yerler listenizi hazırlarken, Batman ilçeleri‘nin Batman il merkezi, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf, Kozluk ve Sason olmak üzere 6 ilçeden oluştuğunu belirtelim 🙂

  • Mor Kiryakus Manastırı

Manastıra girişindeki ana kapı ve kemerli kapı üzerinde Süryanice dilinde yazılmış ilahi metinler içeren iki taş kitabe var. Manastırın kaç yılında yapıldığına dair bir bilgi yok. Ancak bölgenin ilk manastırlarından biri olduğu biliniyor. Mor Kiryakus Manastırı mimarisinde çan kulesi yok. Manastır, Batman’ın Beşiri İlçesine bağlı olan Ayrancı Köyünde bulunmakta. Muş araç kiralama seçeneklerini tercih ederek, Batman gezilecek yerler listeniz için konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz.

Batman gezilecek yerler

  • Saint Pierre Manastırı / Komk Manastırı

Manastır, halk arasında Havari Petrus Ermeni Manastırı ya da Komk Manastırı olarak da bilinmekte. Manastırın M.S. 5 veya 6.yüzyılda inşa edildiği düşünülmekte.

  • Batman Höyükleri

Batman gezi yerleri arasında mutlaka listenize Batman Höyüklerini eklemelisiniz. Batman’da bulunan höyükler: Kani Mara Höyük, Karşıyaka Höyük, Yıldızlı Höyük, Hallan Çemi Höyüğü, Akça Höyük, İluh Höyük, Kale Arno Höyük, Şeyh Çoban Höyüğü, Kuriki Höyük, Akça Höyük, Binatlı Höyük, Balpınar Höyük.

Zengin tarihi geçmişin kanıtı: Höyükler, Batman şehrinde o kadar çok ki gez gez bitmez. Yıllar içerisinde yavaş yavaş keşfedilen höyükler, Batman tarihine de ışık tutuyor. Hallan Çemi Höyüğü’ndeki çalışmalar sonucu kadın süs eşyaları ve taştan yapılmış hayvan figürlü heykeller bulunmuş. Kazıntılardan elde edilen çalışmalar sonucunda bölgenin yerleşim yeri olarak 12 bin yıl öncesine dayanan bir tarihi olduğu keşfedilmiş.
Batman oto kiralama için Batman araç kiralama seçeneklerine bakabilirsiniz.
Batman gezi

Batman hakkında bilgi verecek olursak, her ne kadar 6 ilçeden oluşsa da derin ve çeşitli kültürel bir zenginliğe sahip.

  • Çorti Kilisesi

Batman’ın Sason ilçesine bağlı Dörtbölük köyü içerisinde yer alan kilise, bölgeyi tamamen gören bir tepe üzerine inşa edilmiş. Büyük ölçüde harap olan kilise içerisinde haç motifleri yer almakta. Çorti kilisesi tarihi hakkında maalesef bir bilgi yok. Mardin üzerinden Batman gezilecek yerleri keşfetmek isteyen seyahat severler, Mardin araç kiralama veya Mardin Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyebilirler.

  • Zevruney Vadisi Tek Nefli Kaya Kilise

Kayalık bir yamaçta yer alan ve kayaya oyularak yapılmış olan kilise, 4 bölümden oluşmakta. Kilise içerisinde 1000’e yakın kazınarak yapılan haç motifi yer almakta. Siirt’ten gelecek olan gezginler, Siirt araç kiralama olanaklarından faydalanarak Batman gezilecek yerler listesini konforlu bir şekilde gerçekleştirebilirler.

  • Kozluk Kalesi / Hazo Kalesi

Kozluk kalesinin yapılış amacı aslında dini bir merkez olması. M.S. 416 yılında Pers döneminde inşa edilmiş. Orta Çağ’da ise ipek yolunun kontrolunu sağlamak için kullanılmaya başlanmış. Kozluk ilçe merkezi’nde bulunan kale, Batman gezilecek yerler arasında.

  • Mor Aho Manastırı

1500 yıllık tarihi Mor Aho Manastırı, Batman’ın Arıca köyünde bulunmakta. İlk Çağ döneminde yaşayan Süryaniler tarafından inşa edildiği düşünülmekte. Halk arasında Deyr Mahar olarak bilinmekte. Deyr Mahar, Mahar Kilisesi anlamına gelmekte. Diyarbakır araç kiralama fırsatlarını değerlendirerek, Batman gezilecek yerler listeniz için rahat bir ulaşım seçeneği tercih edebilirsiniz.

Batman gezisi
  • Eymir Köyü Hanı

İnsanların konaklama için tercih ettiği han, tek bölümden oluşmakta. Batman’ın Gercüş ilçesinde yer alan Eymir köyünde bulunmakta.

  • Pisyar Köprüsü

Tarihi Pisyar Köprüsüİpek Yolu‘nun geçmişteki önemli geçiş güzergâhlarından biri olarak ön plana çıkmakta. Batman’ın Kozluk ilçesi içerisinde bulunan köprünün ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği henüz net bir şekilde bilinmiyor. Köprünün Batı ayağında Arapça kitabe var. Ancak kitabe harap olduğu için net olarak çözümlenememiş.

Batman gezi turu
  • Pepira Köprüsü

Dünyanın en eski köprülerinden Pepira Köprüsü, aslında 32 ayaklı olarak inşa edilmiş. Ancak günümüze köprüye ait 15 ayak kalıntısı ulaşabilmiş. Batman Çayı üzerinde yer alan köprü, Gre Migro Höyüğü’nün yakınında bulunmakta. Pepira Köprüsü tarihi tam olarak bilinmese de bazı uzmanlar tarafından Asur dönemine ait olduğu düşünülüyor. Pepira köprüsünün yapılış amacının ise Gremigro Höyüğü ile Pilekan Höyüğü bağlantısının sağlanması için olabileceği düşünülüyor.

  • Şab Camii / Molla Halil Camii

Hasankeyf içerisinde İç Kale’ye giden antik yolun yakınında bulunmakta. Cami; harim, son cemaat yeri ve avludan oluşmakta. Camiye Osmanlı zamanında bir de mescit eklenmiş.

  • Er-Rızk Camii

Hasankeyf Er-Rızk Cami, Eyyubi Dönemi eserleri arasında yer almakta. Er-Rızk Cami hakkında bilgi olarak elimize geçenler,  811/1409 yılında Ebu’l Mefâhir Süleyman tarafından yaptırılmış. Caminin avlu girişinde kapısı üzerinde cami hakkında bilgiler içeren bir kitabe bulunmakta.

  • Zeynel Bey Türbesi / Zeynel Bey Kümbeti

Hasankeyf gezilecek yerler arasında yer alan Zeynel Bey türbesi, aynı zamanda Batman gezilecek yerler arasında özellikle yer almalı. 1460-1486 yıllarında inşa edilen Zeynel Bey Kümbeti, Anadolu’daki ilk anıt mezar özelliğine sahip. Türbe içerisinde kümbete de adını veren Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu olan Zeynel Bey’in mezarı bulunmakta.

Batman mutfağı / Batman yöresel yemekler / Batman nerede ne yenir?

Batman’da ne yenir, ne içilir diye merak ediyorsanız, hiç merak etmeyin aradığınız lezzetler bu şehirde 🙂

Batman’ın meşhur yemekleri arasında Şam Böreği, Bumbar Dolması, MehirÇiğ Köfte, Perde Pilavı, Tandır Ekmeği ve Kurulmuş Sumaklı Dolma yer almakta. Batman meşhur tatlısı ise Batmanzade.

Batman en iyi restoranlar:

  • Xalo Hâyran Ciğer Salonu
  • Çömce Lokantası
  • Petrol Cafe
  • Ali Usta Et Lokantası
  • Tantuni Yusuf Usta
  • Grand Cafe
  • Ziyade
  • Aşbaz Et Lokantasi

Batman’da 24 saat açık lokantalar hangileri?

  • Diyar Et Lokantası 
  • Kristal Lokantası
  • Mehmet Usta Batman Park Karşısı

Batman kahvaltı yerleri:

  • Van Kahvaltı Salonu
  • Tropik Kahvaltı ve Ev Yemekleri
Batman konaklama yerleri / Batman konaklama

  • Mesopotamia Hotel Batman

Adres: Ziya Gokalp Mahallesi, Ziya Gökalp Mah 1717 Sokak, 72050 Batman Merkez/Batman

  • Real Konak Hotel

Adres: Gap, 2519. Sk., 72070 Batman Merkez/Batman

  • Batman Grand Hasankeyf Otel
Adres: Ziyagökalp, Atatürk Blv. No:155, 07200 Merkez/Batman Merkez/Batman
  • Atlıhan Park Hotel
Adres: Şehir merkezi
  • Bozooğulları Hotel
Adres:Turgut Özal Bulvarı, Batman

Yorum ekle