Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Yazılı Kanyon Tabiat Parkı | Yazılı Kanyon Nerede?

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı | Yazılı Kanyon Nerede?

Akdeniz‘in en güzel şehirlerinden biri olan Isparta, Lavanta bahçeleri ile ön plana çıksa da gezilecek ve görülecek birçok tarihi yere ve doğal güzelliğe sahip. Isparta’ya daha önce gitmediyseniz, Isparta rent a car kapsamında araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, bu şehri keşfetmeye ne dersiniz? Isparta otelleri, Isparta’ya nasıl gidilir gibi bilgilerin yer aldığı Isparta gezilecek yerler için Yazılı Kanyon Tabiat Parkı / Yazılı Kanyon Tabiat Parkı nerede yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Nerede?

Yazılı Kanyon, Isparta ilinin Sütçüler ilçesinde yer alıyor. Isparta araba kiralama seçeneklerinden faydalanarak, D685 üzerinden 1 saat 16 dakika içerisinde Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz. Isparta merkez ve Yazılı Kanyon arasındaki mesafe 72,3 kilometre.

Isparta oto kiralama kapsamında Isparta merkez araç kiralama opsiyonları için tıklayınız.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Burası Akdeniz’in en güzel yerlerinden biri olabilir. Çünkü Yazılı Kanyon, tarih ve doğanın buluştuğu inanılmaz bir atmosfere sahip. Gerçekten o kadar güzel bir yer ki Epiktetos’da çok ama çok uzun yıllar önce buranın büyüsüne kapılmış. Epiktetos kim diye merak ediyorsanız, hemen hakkında ufak bir bilgi verelim. Yunan stoacı filozof. M.S. 50 yıllarda Denizli’nin Hierapolis şehrinde doğduğu düşünülüyor.

Kaynak: http://bolge6.ormansu.gov.tr/

Peki, Yazılı Kanyon ve Epiktetos arasındaki ilişki ne sorusunu sizlerden duyar gibiyiz. 😊 Epiktetos’un bir şiiri Yazılı Kanyon içerisindeki kayaların üzerinde bulunuyor. Yazılı Kanyon içerisindeki bu şiirin adı ise Hür İnsan Üzerine. Şiirin dizeleri ise şu şekilde:

‘’ Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek:

Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir

Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur

Ve kararında içtenlikliyse hür kişi,

Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi

Ve bununla yücelir hür kişi, hatalarla değil.

Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tad almaz o

Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran

Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna

Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini

Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.

Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa

Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır

Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama

Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu

Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)

Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan

Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi. ‘’

Yazılı Kanyon hakkında daha detaylı bilgiler vermek gerekirse bu doğa harikası yer 1989 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Kanyon 600 hektarlık bir alanı kapsıyor. Kanyonun derinliği ise 100-400 metre arasında değişiklik gösteriyor. Buranın adının yalnızca bu şiirden ötürü Yazılı Kanyon olarak adlandırıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yazılı Kanyon gerçekten de insanı şaşırtan özelliklere sahip. Yazılı Kanyon’un yan duvarlarına bakarsanız Bizans’a ait ibadet bölümlerini, sunak alanlarını ve yazıları görebilirsiniz. İşte hepsi birleşince Yazılı Kanyon’un adının nereden geldiğini anlıyorsunuz. Sizde bizim gibi buranın geçmişte nasıl bu kadar önemli bir yer olduğunu düşünüyor musunuz? 😊

Yazılı Kanyon, antik çağ zamanında Kral Yolu’nun geçtiği yerlerden biri olma özelliğine sahipmiş. O yüzden o dönem çok kullanılan bir yol rotasıymış. Hatta Aziz Paulus’da bu yoldan geçmiş. Bir de buranın o zaman popüler bir güzergah olmasının nedeni muhteşem güzelliklere sahip olması olabilir. Yazılı Kanyon, sakız ağaçlarına, anemonlara ve yabangüllerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca kanyon içerisinde çok zengin bir bitki örtüsü de var. Nasıl şuan birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini bu şekilde üzerine topluyorsa, o dönemde aynısı olmuş olabilir. 😊

Isparta araç kiralama kapsamında Isparta Süleyman Demirel Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Yazılı Kanyon

Kanyon özellikle son zamanlarda fotoğrafçıların ve doğa sporlarına ilgi duyanların popüler gezi rotaları arasında yerini alıyor. Tabiat Parkı içerisinde doğa yürüyüşü, rafting, kaya-dağ tırmanışı ve olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı yürüyüş rotasını ise mutlaka denemenizi öneririz. Sonuçta muhteşem bir manzara eşliğinde yürüyüş yapma fırsatı her zaman elimize geçmiyor. 😊

Yazılı kanyon kamp yapmak içinde ideal bir yer. Çadırınızı kurup, buranın bol oksijenli havasında güne başlarsanız kuş gibi hafiflediğinizi hissedersiniz. Aynı zamanda, Yazılı Kanyon piknik yapmak içinde yöre halkı tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Doğrusu, burada piknik yapmak da ayrı bir keyifli.

Isparta Gezi Rehberi için tıklayınız.

Isparta otelleri

Isparta konaklama açısından herkesin bütçesine hitap eden seçeneklere sahip. Bizde sizler için en çok tercih edilen otelleri araştırdık ve listeledik. 😊

  • Barida Otel Isparta
  • Ramada Otel Isparta
  • Hilton Garden Inn Isparta
  • Koç Otel Isparta
  • Devin Otel Isparta

Isparta Davraz Kayak Merkezi yazısı için tıklayınız.

Isparta’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul Isparta kaç km? İstanbul’dan Isparta’ya doğru yola çıkacak olanlar, İstanbul araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, D650 üzerinden 6 saat 39 dakika içerisinde Isparta gezilecek yerler için şehre ulaşabilirler. İki şehir arası 572,7 kilometre.

Ankara Isparta arası kaç km? Ankara ve Isparta arası D695 üzerinden 385,3 kilometre. Ankara araç kiralama seçeneklerinden sizin için uygun olanı tercih ederek, 4 saat 55 dakika içerisinde Isparta gezi rehberi için seyahatinize başlayabilirsiniz.

Antalya Isparta arası kaç km? D685 üzerinden Antalya ve Isparta arası 128 kilometre. Antalya araç kiralama fırsatlarını değerlendirerek 1 saat 45 dakika Isparta turu için seyahatinize başlayabilirsiniz.

Konya Isparta arası kaç km? D330 üzerinden Konya ve Isparta arası yaklaşık 240,2 kilometre. Konya’dan yola çıkmak isteyenler, Konya araç kiralama imkanlarına göz atarak, 3 saat 4 dakika içerisinde Isparta’ya varabilirler.

 

Yorum ekle