Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kültepe Kaniş Karum Gezisi | Kültepe Nerede?

Kültepe Kaniş Karum Gezisi | Kültepe Nerede?

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri; tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve tabi ki mutfağı ile bizi bizden alıyor. 😊 Medeniyetin beşiği diyebileceğimiz Kayseri’yi daha önce ziyaret etmediyseniz, 2020 tatil planlarınıza mutlaka eklemelisiniz. Kayseri araç kiralama kapsamında araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, burayı kolayca gezebilirsiniz. Kayseri gezilecek yerler arasında bulunan Kültepe Kaniş Karum gezi yazısını Yolcu360 ekibi sizler için hazırladı.

Kültepe Kaniş Karum Nerede?

Kayseri şehir merkezine 21,3 kilometre uzaklıkta Kocasinan ilçesinde bulunuyor. Kayseri rent a car seçeneklerinden faydalanarak, 27 dakika içerisinde Kültepe’ye ulaşabilirsiniz. Kayseri oto kiralama opsiyonlarından bütçenize uygun olanı seçtikten sonra Germir’e doğru yolu takip edin. Daha sonrasında Gesi Bağpınar konumunda Kaniş-Kültepe’ye gitmek için Sivas Bulvarı ve Sivas yolu güzergahına sapın. Kaniş-Kültepe yoluna çıktığınızda 5 dakika içerisinde Kültepe’desiniz. 😊

Kayseri kiralık araba için Kayseri araç kiralama olanaklarını inceleyebilirsiniz.

Kültepe Kaniş Karum

Kaynak: http://www.havadankayseri.net/

Niye buraya Kültepe Kaniş ismi verildiği sizin de aklınıza gelen ilk soru mu? 😊  Antik şehrin bulunduğu toprak, küllü bir yapıya sahip olduğu için buraya Kültepe Kaniş adı verilmiş. İki kısımdan oluşan Kültepe’nin tepe kısmına Kaniş, onu çevreleyen limana ise Aşağı Şehir deniliyor.

Erciyes Dağı’nın hemen eteği üzerinde yer alan ovanın üzerine inşa edilen Kültepe, Anadolu’nun en büyük höyüklerinden biri olma özelliğine sahip. Kültepe keşfedildiği andan itibaren Kayseri’nin tarihini kökten değiştirmiş. Kayseri tarihinin yaklaşık 6 bin yıl öncesine dayandığını kanıtlayan Kültepe, Türkiye içinde oldukça önemli olan bir antik kent. Hazırsanız Kültepe ören yerini detaylı bir şekilde inceleyelim. 😊

Kaynak: http://www.havadankayseri.net/

Kültepe Kaniş’in eski ismi Kaniš / Neša olarak geçiyormuş. Burası hem ticaret merkezi hem Hitit Devleti’nin baş şehri hem de kültür merkezi konumundaymış. Kültepe oldukça önemli bir yer. Çünkü o dönem Kuzey Suriye’yi, Mezopotamya’ya bağlıyormuş. Zaten en eski ticaret yolu da Kültepe’den geçiyormuş. Kültepe çalışmalarında ortaya çıkarılan en eski kalıntı, Eski Tunç Çağı’na tarihleniyor. Kültepe anıtsal yapılara sahip. Aynı zamanda kazılar esnasında gün yüzüne çıkartılan eşyalar arasında seramik, silindir mühürler, mücevherler ve madeni eserler yer alıyor. Asur döneminde ise Kültepe, Kaniş Krallığı’nın merkezi halindeymiş. Bunun yanı sıra, Kültepe’nin Anadolu’da Asurlular tarafından inşa edilen on Karum’un başkenti olma özelliği de var. Bütün karumlar, Kaniş’e bağlıymış. Kaniş’de Asur’a bağlıymış. Kanıt 550 metre genişliğe ve 20 metre yüksekliğe sahip. Kaniş kazı çalışmalarında 3 adet sarayda ortaya çıkarılmış. Bu sarayların ticari ve yönetim amaçları için kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca ev, dükkan, dini yapılar ve atölyelerde Kültepe içerisinde yer alan binalar arasında. Kültepe antik kentini, yarım ay şeklinde çevreleyen Kaniş Limanı ise Eski Asur Ticaret Kolonileri’nin merkeziymiş. Ticaret merkezi olarak da kullanılan yerde tekstil ve maden ürünlerinin ağırlıkta olduğuna dair kanıtlar mevcut.

Kayseri Erkilet Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Kültepe Tabletleri / Kültepe Kaniş

Kültepe’nin Türkiye için önemli olmasının bir diğer nedeni ise bulunan tabletler. Kültepe tabletleri Anadolu’da bulunan ilk yazılı tabletler olma özelliğine sahip. Tabletlerin dili Asur çivi yazısına uygun şekilde. Kültepe Tabletleri üzerindeki metinlerde Asur dönemine ait senetler, anlaşmalar ve siyasi olaylara dair aydınlatıcı bilgiler yer alıyor. Bu tabletler sadece Türkiye için değil, Dünya içinde önemli ve özel olduğundan 2015 yılında UNESCO Dünya Belleği listesine alınmış.

Kültepe Kaniş içerisindeki kazılardan çıkartılan eserler; Asur, Genç Hitit, Helen, Roma, Pers ve Tabal dönemlerine ait izler taşıyor. Bu eserleri Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde yakından görebilirsiniz. 😊 Kültür turizmi açısından oldukça önemli olan Kültepe Kaniş’i mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Kayseri gezi rehberi için tıklayınız.

Kayseri Yemekleri

Kayseri’nin neyi meşhur deyince akla ilk gelen şey Kayseri Pastırması oluyor. Kayseri’ye ilk kez geliyorsanız ve Kayseri yöresel yemekleri hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz, endişelenmeyin. Sizler için Kayseri mutfağına ait en güzel yemekleri listeledik.

Kayseri’nin meşhur yemekleri:

  • Kayseri Yağlaması
  • Yoğurt Kebabı
  • Orman Kebabı
  • Kayseri Mantısı
  • Kalbura Bastı

Kayseri’nin en iyi restoranları:

  • Yıldız Restaurant Kayseri
  • Kayseri Talas Restaurant
  • Kemal Koçak Et Lokantası
  • Maide Pide Restaurant Kayseri
  • Lezzet Develi Cıvıklısı

Kayseri’de Ne Yenir? sorusunun detaylı cevabı için tıklayınız.

Kayseri Otelleri

Kayseri konaklama açısından birçok fırsatı size sunan bir şehir. Bizde sizler için Kayseri’de en çok tercih edilen otelleri araştırdık ve bulduk. 😊

  • Radisson Blu Kayseri
  • Holiday Inn Kayseri
  • Ommer Hotel Kayseri
  • İbis Hotel Kayseri

Erciyes Kayak Merkezi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kayseri’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul Kayseri kaç km? İki şehir arası yaklaşık olarak 767,4 kilometre. İstanbul araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, O-4 üzerinden 8 saat 37 dakika içerisinde Kayseri gezilecek yerler ve Kültepe Kaniş gezisi için şehre ulaşabilirsiniz.

Ankara Kayseri kaç km? Ankara’dan Kayseri gezisi ve Kültepe Kaniş için yola çıkmak isteyenler, kiralık araç kapsamında Ankara araç kiralama olanaklarını inceleyerek 3 saat 47 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler. Ankara ve Kayseri arası ise D260 üzerinden 325 kilometre.

Malatya Kayseri arası kaç km? Malatya ve Kayseri arası 334,5 kilometre. Kiralık araba için Malatya araç kiralama opsiyonlarını değerlendirerek, D300 üzerinden 4 saat 2 dakika içerisinde şehre ulaşabilir ve Kayseri turu kapsamında Kültepe Kaniş için gezinize başlayabilirsiniz.

Yorum ekle