Yolcu360 Blog
yaz yemekleri, karpuz, pop art, watermelon
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Yaz Yemekleri: Sıcak Havalarda Hafif Yemek Tarifleri

Yaz Yemekleri: Sıcak Havalarda Hafif Yemek Tarifleri

Yaz yemekleri peşinde hafif ve nefis tarifleri arıyoruz. Dışarıda yemekten çok daha ekonomik, üstelik hazırlamaları çok keyifli. Yazın sofranıza ne koymalı? 

Hafif pizza tariflerinden zeytinyağlı taze lezzetlere, yaz aylarının vazgeçilmezler tarifleri hakkında konuşuyoruz. Siz de beğendiğiniz yaz tariflerini yorum olarak atmayı unutmayın!

Salçalı makarna, spaghetti bolognese, spagetti, yaz yemekleriYazın Yenecek Yemekler: Midelerin Sultanı, Salçalı Makarna!

Kolay mı kolay, pratik mi pratik! Yaz mevsimi için yemek tarifleri arıyorsanız, salçalı makarnayı bir düşünün deriz. İster yazlıkta ister evde, hızlıca yapılabilecek ve malzemelerine kolayca ulaşılabilen bir tariftir kendisi. 

İyi bir salçalı makarna nasıl yapılır? 

Suyu haşlayın, makarnayı 8-10 dakika kaynar suda pişirin. Makarnaları süzgece alın, tercih ettiğiniz yağla salçayı kavurun, ardından makarnayla karıştırın! Tarif bu kadar, yapması en fazla 15 dakika alıyor. 

Fakat iyi bir salçalı makarna nasıl yapılır? Herkes salçalı makarna yapabilir ama bazı salçalı makarnalar, diğerlerinden çok daha iyidir; çünkü makarna tarifini lezzetlendiren noktalar, ayrıntılarda gizlidir. 

  • Makarnayı haşladıktan sonra soğuk suyla yıkamayın. Lezzeti katlayan nişasta akıp gitmesin.
  • Salçanın içine ezilmiş sarımsak, dilimlenmiş zeytin, kekik ve pul biber ekleyin.  
  • Salçayı kavururken makarnanın haşlama suyundan 2 yemek kaşığı ekleyin. 
  • Salçanın içine eser miktarda tatlı biber salçası ekleyerek lezzetli bir aroma elde edebilirsiniz. Hani o tadıp da unutamadığınız salçalı makarnalar var ya, bu şekilde hazırlanmış olabilir!

Bu arada daha önceden İstanbul’un makarnacılarını konuşmuştuk. “İstanbul’da yaşıyor ve makarna yapmaktansa önünüze gelmesini istiyorsanız, bu mekanları keşfe çıkabilirsiniz. 

İstanbul araç kiralama fiyatlarına göz atmak isterseniz buraya tıklamanız yeterli. 

fesleğenli makarna, parmesan pastaSalçalı Makarna Sevmeyenlere Alternatif: Fesleğenli Makarna

Yaz yemekleri listemizde salçalı makarnayı sevmeyenler için bir alternatifle devam ediyoruz: Fesleğenli makarna. Üstelik çok daha hafif ve yaz mevsimine uygun! Şimdi gelelim fesleğenli sos için malzemelere:

  • Bir demet taze fesleğen
  • İki diş ince doğranmış sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Makarnayı klasik bir şekilde haşlıyoruz (yukarıda anlatmıştık, tuzu unutmayın :D). Şimdi ek bir bilgi verelim: Makarnanızın ne diri ne de hamur olmaması için onu doğru sürede haşlamanız gerekiyor. Buradaki sihir şu: Bazı makarnalar 4-5 dakikada, bazı makarnalar 8-10 dakikada haşlanır.

Şimdi gelelim tarife. Öncelikle tereyağı ve zeytinyağını kızdırın, sonrasında sarımsakları 1 dakika kadar kavurun. Ardından 1 kepçe makarna suyuyla yağı seyreltin. Daha sonrasında makarnayı bu sosla karıştırın ve toz parmesanı da ekleyin. Parmesan peyniri eridikten sonra makarnaya fesleğenleri ekleyin ve yemeğiniz hazır!

avokado peynir salataHafif mi Hafif, Lezzetli mi Lezzetli: Peynirli Avokadolu Salata

Yaz tariflerinde hem sağlıklı hem de pek leziz bir seçenekle ilerliyoruz. Peynirli avokadolu salata. Önce malzemelerimizi yazalım:

  • 1 adet olgun avokado
  • 2 tane salatalık (küçük tatlı olanlar tercih sebebi)
  • 10 tane çeri (cherry) domates
  • 100 gram az yağlı beyaz peynir
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam tuz

Malzemeleri dilediğiniz şekilde doğrayın. Bizim önerimiz küp şeklinde doğramanız. Bunun yanı sıra sebzeleri büyük parça doğramanın besin değerleri açısından daha faydalı olduğunu unutmayın.

Öncelikle malzemeleri homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Daha sonrasında yağını, limon suyunu, baharatını ve tuzu ekleyin. Peynirli avokadolu salatanız hazır!

Kızarmış Patates ve servis tabağı, yaz yemekleriHafif Yaz Yemekleri: Kızartma, Bir Yaz Klasiği

Yaz sebzelerinin sıvı yağda dans etmesiyle oluşan kızartma, ister tek başımıza ister de aile ve sevdiklerimizle tüketebileceğimiz bir tarif. Biraz yağlı, burası çok doğru; ama yaz mevsiminde kızartma kokusunun da üzerine yoktur. Hele ki Y kuşağı için, sokakta tek başına yürürken duyduğumuz kızartma kokusu, onları çok uzaklara, 90’lara götürür! 

İyi bir kızartma nasıl yapılır?

Kızartmanın tarifi aşırı basit. Patlıcanları ister enine ister boyuna dilimleyin; patatesleri ince uzun kesin; havuç ve kabakları çok kalın olmayacak bir şekilde dilimleyin; biberleri dilerseniz bütün bırakın, dilerseniz ikiye bölün. Ayçiçek yağını kızdırın ve sebzeleri kızartın. 

  • Patlıcanları önceden hazırlayıp tuzlu suda bekletirseniz acısı azalır. Kızartmadan önce ıslak patlıcanları peçeteyle durulayın.
  • Sebzeleri kızarttıktan sonra bir parça yağı bir tavaya aktararak sarımsaklı domates sosu hazırlayabilirsiniz. 
  • Sebzeleri kızarttıktan sonra kağıt havlu serdiğiniz tabaklara alarak yağlarını süzerseniz daha hafif ve lezzetli bir tarif elde edersiniz.
  • Kızartmayı sarımsaklı domates sosu ve yoğurtla sunarsanız, kesinlikle övgü alır. 

yaz yemekleri, karpuz, watermelon, popartYaz Yemekleri için Hafif bir Tercih: Karpuz ve Peynirin Efsanevi Buluşması

Yaz yemekleri listemize çok ama çok basit, fakat lezzeti kesinlikle 10 numara değerinde hafif bir öneriyle devam ediyoruz: Karpuz ve peynir. Konu basit, karpuzu dilin ve beyaz peynirle beraber tüketin. Hem hafif hem serin! Bu noktada tek dikkat etmeniz gereken nokta, iyi bir karpuz bulmak. 

Bunun yanı sıra karpuz yaz mevsiminde yemeğin yanına da iyi gider. Hafif ve lezzetli bir tatlı olarak düşünün!

İyi bir karpuz nasıl seçilir?

  • Karpuzun alt kısmı ne kadar sararmışsa o kadar olgunlaşmış demektir. Çok sarı olmasın, az sarı da olmasın. Ortası kafi!
  • Uzun karpuzlar erkek, oval karpuzlar dişidir. Erkek karpuzlar daha sulu, dişi karpuzlar daha tatlıdır.
  • Karpuzun sapı kurumuşsa, o karpuz olmuş, bunun yanında sap çok yeşilse olgunlaşmadan koparılmış demektir!

 

Olsa da Ekmek Banarak Yesek: Zeytinyağlı Taze Fasulye

Yaz mevsiminde sebze yemeklerine güvenmek her zaman iyidir, çünkü hem şişkinlik yapmazlar hem de sindirimleri oldukça kolaydır. Yaz yemekleri listemizde seviyeyi biraz zorlaştırıyoruz ve hazırlanışı önceki tariflerden bir tık daha zor olan bir tarifle devam ediyoruz: Zeytinyağlı taze fasulye.

İyi bir zeytinyağlı taze fasulye nasıl yapılır?

Öncelikle seçtiniz taze fasulyelerin cinsi önemli. Bazı fasulyeler daha uzun sürede, bazıları daha kısa sürede pişer. Fasulyeyi manavdan alıyorsanız, bu bilgiyi sormanız önemli bir detay. 

Sonrasında da fasulyeleri temizlemeniz gerekecek. Fakat pratik olmak istiyorsanız, hazır bir şekilde satılan donmuş taze fasulyeleri tercih edebilirsiniz. 

Soğan ve sarımsağı minik parçalar halinde doğrayın, önceden kızdırdığınız zeytinyağında kavurun. Buradaki miktarlar kaç kişilik yapacağınıza bağlı olarak değişiyor. Yarım kilo taze fasulyeye 1 baş soğan, 2 diş sarımsak ve 5 yemek kaşığı zeytinyağı yetecektir. Bu tariften ortalama 3-4 tabak yemek çıkar. 

Sarımsak ve soğanlar 1-2 dakika kavrulduktan sonra, fasulyeleri ekleyin. 2-3 dakika da onları kavurun. Ardından üzerine bir çay kaşığı şeker (veya bir küp şeker), 3 adet önceden rendelediğiniz domates (hazırları da var), 1 çay kaşığı tuz ve 1 su bardağı sıcak su ekleyin.

Tüm malzemeleri ekledikten sonra kapağı kapatın ve fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Lezzetli bir taze fasulyenin sırrı, iyi pişmiş olmasında yatar!

pratik tavuk şiş ve közlenmiş biberEtoburlar için Yaz Yemekleri: Pratik Tavuk Şiş

Yaz mevsimi dışarıda et yemekleri hazırlayan insanları görebileceğiniz, sıcak ve keyifli bir dönem. Büyükşehirlerde belli başlı sahil kenarlarına ve parklara giderseniz, her ne kadar yasak olsa da mangal yapan ailelere rastlayabilirsiniz. Biz bunu katiyen önermiyoruz, ayrıca size duman çıkarmadan hazırlayabileceğiniz bir tavuk şiş tarifinden bahsetmek istiyoruz.

Evde tavuk şişi nasıl pişiriyoruz?

Yaz yemekleri listemizin tek et tarifi pratik tavuk şiş, fırında yapılıyor. Bu tarifi ister tavuk but etinden ister tavuk göğüs etinden yapabilirsiniz. Tavuk but ile yaparsanız daha yağlı ve lezzetli, tavuk göğüs eti ile yaparsanız daha yavan ama düşük kalorili olur. 

Size gerekenler, tavuk eti, çeri domates, dolmalık kırmızı biber, sevdiğiniz baharatlar, zeytinyağı, yağlı kağıt ve fırında kullanabileceğiniz şişler. Marketlerde büyük bir kürdan benzeri ahşap şişler bulabilirsiniz. bunlar 200 C dereceye kadar ısıda yanmıyor. Tavuk etini kuşbaşı şeklinde kesin. İstediğiniz gibi marine edin, mesela tavuk etlerini zeytinyağı, kekik ve pul biberle karıştırıp 1 saat dolapta beklettikten sonra daha lezzetli bir tavuk şiş hazırlayabilirsiniz.

Tavukları zeytinyağı ve soyayla da marine edebilirsiniz, ayrıca köri ile karıştırabilirsiniz. Yaratıcılığınızı konuşturun! Marine işlemi tamamlanınca şişlere bir parça tavuk, bir parça çeri domates şekilde yerleştirin. Daha sonrasında fırın tepsisine bir yağlı kağıt serin. 

Tavuk şişleri bu kağıdın üzerine aralarında boşluk olacak şekilde dizin. Önceden ısıttığınız 200 C derece fırında 20 dakika bir tarafını, 20 dakika diğer tarafını pişirin. Son 20 dakika da biberleri de şişlerin yanına iliştirin. 45 dakika içinde mis gibi pratik tavuk şişiniz hazır! 

Fırında mücverYaz Yemekleri Listesinde Son Durak: Fırında Mücver

Lezzetli mi lezzetli içeriğimizde son tarifimize geldik. Bir kabak yemeği ile devam ediyoruz, ayrıca bunu patates tarifi olarak da düşünebilirsiniz. Malzeme olarak kabağı patates ile değiştirmeniz yeterli olur.

Mücver genellikle kızartılarak yapılıyor; ama kızartmanın pek de sağlıklı olmadığı bir gerçek; her ne kadar lezzetli olsa da! Fırında mücver ise hem kızarmış kadar lezzetli hem de ondan çok daha düşük kalorili.

Fırında mücver tarifi için gerekenleri aşağıda listeliyoruz.

  • Borcam
  • Rende
  • Fırın
  • Kabak (ortalama büyüklükte bir borcam için 4 adet, daha küçükse 2 adet)
  • Yumurta
  • Un
  • Kabartma tozu
  • Lor
  • Taze nane
  • Dereotu
  • Çörek otu

Fırında mücveri nasıl yapıyoruz? 

Kabakları (4 adet üzerinden anlatıyoruz, 2 tane ile hazırlayacaksanız oranları yarıya bölersiniz.) rendeleyin, sonra sularını sıkın. Böylece fırında mücver daha lezzetli olacak. Taze nane ve dereotunu incecik kıyın; 3 yumurta (1,5 yumurta 🙁 diye düşünenler için, 2 tane kabak ile hazırlıyorsanız 1 yumurta yeterli), yeteri kadar un (ortalama bir çay bardağı), tuz, karabiber,1 yemek kaşığı zeytinyağı ve kabaklarla karıştırın. 

Hamurumsu bir karışım elde edene kadar yoğurun. Daha sonrasında elde ettiğiniz karışımı yağladığınız borcama dökün ve düzgün bir form verin. 180 C derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Yoğurtla servis edin, enfes!

Tarifler sizi acıktıydıysa ve katıksız bir seyahat düşkünüyseniz, Damak Düşkünlerinin Gitmesi Gereken 7 Şehir başlıklı yazımıza konuk olun. Seyahatlerinizde araca ihtiyaç duyuyorsanız, nereden kiralayacağınızı biliyorsunuz 😉

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle