Her model aracın en önemli bölümü motorudur. Araç, uzun süre sağlıklı çalışabilmesi için de kaliteli motor yağına ihtiyaç duyar. Motor yağının temiz ve kaliteli olması için de yağ filtresi devreye girer. Araç ya da motor bilgisi olmayan birçok kişi araçta yaşanan arıza sonucunda ‘yağ filtresi’ ile tanışır. Peki, yağ filtresi nedir?
Yağ Filtresi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Öncelikle motor yağı ne işe yarar sorusuna yanıt verelim.
Tüm araçlarda bulunun ve aracın beyni olarak nitelendirilen motorların çalışması için motor yağı gerekiyor. Motor yağı kullanım sıklığı nedeniyle kirlenir ve içinde tortular oluşur. Bu da hareketli parçalardaki sürtünmenin artmasına neden olarak aracın performansın düşürür. Otomobil eskisi gibi çalışmaz ve motordan bazı sesler gelebilir. Araç çalıştığı sürece motor içinde sürekli devirdaim eden motor yağının kaliteli şekilde kullanılması için yağ filtresine ihtiyaç duyulur.
Yağ filtresi, yağın içindeki yabancı maddeleri temizleyerek motora her zaman temizlenmiş yağ gönderir. Yağ filtresi sayesinde süzülen motor yağı, motorun daha uzun süre çalışmasına yardımcı olur. Bu sebepten motor yağ filtresi motorun ömrü ve sağlığı için önemli bir parçadır.
Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır? Motor Yağıyla İlgili Bilgiler yazımızı okumak için tıklayın.
Yağ Filtresi Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?
Motor yağının önemini ve yağ filtresinin ne işe yaradığını anlattıktan sonra yağ filtresinin ne zaman değiştirilmesi gerektiğini anlatalım.
Motorun uzun süre güçlü ve yüksek performansta çalışabilmesi için motor yağı ve filtresini düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Yağın ve filtrenin değişim süresi her aracın modeline göre değişkenlik gösterir. Aracın ne kadar kullanıldığı da yağ değişim süresini etkiler.
Motor çalıştıkça motor yağı, özelliğini kaybederek koyulaşmaya başlar. Yağın koyulaşması sonucu motor aksamında aşınmalar oluşabilir. Yağın kullanım ömrünü aracın yaptığı kilometreye göre hesaplayabilirsiniz. Her aracın kullanma kılavuzunda yağ değişim süresi olduğunu görebilirsiniz. Yağ filtresi ne zaman değişir, sorusunun cevabını, “genellikle 10 km ile 15 km arasında” şeklinde verebiliriz. Aracınızın bagaj yükü fazla veya seyahatiniz uzun ise yağ değişim süresi kısalabilir. Aracın kullanım şartlarına göre de sürelerde değişebilir. Özellikle uzun yolculuk öncesi yağ filtrelerini mutlaka kontrol edin.
Yağ filtresinin değişim tarihi yakınsa, seyahat öncesinde yağ filtresini değiştirin. Motor yağının ve filtresinin değişimi metallerin birbirine sürtünüp aşınmasını önler. Böylece kış aylarında araç daha kolay çalışırken yaz aylarında ise yakıttan tasarruf sağlayabilirsiniz.
Yağ Filtresi Nedir? Nasıl Değişir?
Yağ filtre değişimi aracın performansı üzerinde de önemli bir etkiye sahip olduğundan kontrol ve değişimi aksatılmamalı. Yağ filtresinin değişimi aracınızın marka modeline göre farklılık göstermekle beraber genel olarak her 10.000 – 15.000 km’de bir değiştirilir. Değişiklik şu adımlarla sağlanır:
1- Öncelikle aracın yağ filtre düzeneği bulunur. Düzenek, aracınızın marka modeline bağlı olarak motorun arka, yan ya da ön kısmında yer alır.
2- Yağ filtresini bulduktan hemen sonra filtre sökülür ancak herhangi bir yağ sızıntısı olabilme ihtimaline karşın boşaltma tavasının filtrenin hemen altında olup olmadığı kontrol edilir.
3- Parçanın sökülmesinin ardından yeni takılacak olan yağ filtresine biraz yağ eklendikten sonra dikkatle yerine takılır.
Değişim kadar değişim esnasında kullanılan ürünün orijinal ve aracınıza uyumlu olması da oldukça önemlidir. İşlem, kolay bir işlem gibi görünse de değişim esnasında yapılan ve fark edilemeyen bir hata aracın motoruna zarar vererek performansını etkileyebilir.
Yağ Filtresi Nasıl Sökülür?
Tipik olarak bir yağ değişimi, hızlı ve kolay bir işlemdir, ancak bu hızlı iş, yağ filtresini çıkaramadığınızda hızla bir projeye dönüşebilir. Filtrenizi kısa sürede çıkaracağınız kesin olan denenmiş ve gerçek üç yöntem kullanılabilirsiniz. Yağ filtrenizin çıkmamasının iki ana nedeni olabilir. İlk olarak, filtrenin O-halkasının etrafına ince bir tabaka yeni yağ koymazsanız, çıkaracağınız zaman yapışabilir. İkincisi, yağ filtresini başlangıçta çok sıkı takarsanız, motoru çalıştırdığınızda daha fazla emiş yapar ve çıkarılması son derece zor olur. Yeni yağ filtresini takarken; yalnızca elle sıkılmalı, filtre anahtarı veya benzeri bir şey kullanılmamalı, aksi takdirde eski filtreyi çıkarmakta güçleşebilir.
Yağ Filtresi Hangi Yönde Sökülür?
İşleme başlamadan önce, filtreyi yanlışlıkla sıkmadan, vidaların açıldığından emin olunmalı. Yağ filtresini çıkarmak için, filtreye bakarken saat yönünün tersine çevirilir. “Sağ-sıkı, solak-gevşek” sözü sıkma veya gevşetme sağlayan hemen hemen her ürün için geçerli. Yanlış yöne çevrilen parça, hareket eder ancak vidayı gevşetmek zorlaşır ve daha da sıkılaşmış olabilir.
Sıkışmış Yağ Filtresi Nasıl Sökülür?
Yağ filtresini direkt elle çıkarmak pek mümkün olmayabilir. Bunun için gerekli birkaç malzeme ve bu malzemeleri kullanma şekli aşağıdaki gibidir.
-
Yağ Filtresi Anahtarı
Yağ filtresi anahtarları eski yağ filtrelerini çıkarmada kolaylık sağlar. Bu aletler, yağ filtresinin ulaşılması zor bir yerdeyse veya biraz daha fazla güce ihtiyaç duyulursa yardımcı olabilecek çeşitli boyutlarda olur. Lastik tutucu yağ filtresi anahtarı varsa ve kaymaya devam ederse, biraz daha fazla kavrama elde etmek için her zaman filtre anahtarının iç kısmına bir halka zımpara kağıdı takılabilir.
-
Yağ Filtresini Zımpara ile Sökün
Yağ filtresi, yağ filtre anahtarı ile de sökülmediyse eski yöntemlerden biri olan zımpara kullanılır. Filtrenin etrafına zımpara kağıdı sarılarak filtre ulaşılması zor bir yerde olsa bile kolaylıkla çözüme ulaşılır. Zımpara kağıdındaki ekstra kum, filtreyi tutar ve bükülmesini kolaylaştırır. Daha da iyisi, bu yöntemi elle yapabilir veya yine de bir filtre anahtarı kullanabilirsiniz.
-
Tornavida ve Çekiç
Bazen yapılan işlemlere rağmen yağ filtresi bükülmeden önce ezilmeye başlar. Bu durumda yağ filtresini çıkarmanın diğer bir yolu da tornavida ve çekiçtir. Bu yöntem yağ filtresinin konumuna bağlı olarak her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle bir veya iki yağ karteri ve birkaç PIG matını el altında bulundurulabilir.
Uzun düz uçlu bir tornavidayı doğrudan eski yağ filtresinden geçirilir. Tamamen yağ filtresinden geçtikten sonra, sadece tornavidayı çevirip ve eski filtreyi çıkarmak için yeterli güç uygulanır. Eski filtrenin kopma riskini azaltacağı için, tornavidayı eski filtre üzerinde mümkün olduğunca yükseğe sürülür.
Filtre yırtılmaya başlarsa bir yağ filtresi anahtarı kullanmaya geri dönülür. Sonrasında bunu filtrenin etrafı mümkün olduğunca yükseğe sarılır. Yağ filtresi hala çıkmıyor ise filtrenin geri kalanını çıkarmak için mengene kulpları ve bir çekiç kullanmadan önce yağ filtresinin geri kalanını kesilebilir. Ancak bunun da kolay olmayabilir bu nedenle yalnızca başka seçenek kalmazsa filtrenin alt kısmı kesilir.
Yağ filtresi, aracın uzun süre çalışabilmesi için gerekli olan motor yağının temizlenmesine yardımcı oluyor. Bu kapsamda araç sahipleri yağ filtresini düzenli olarak değiştirmek zorunda kalabilir. İşlem, oto-tamirciler tarafından yapılabildiği gibi araç sahipleri de kendi imkanları ile değişim yapabilir. Parçanın düzenli değişimi konforlu ve emniyetli sürüş sağlar.
Yağ filtresi ne zaman değiştirilmeli diye merak ediyorsanız, yazımızı okuyun. Bir oto bakım noktasında yağ filtresine baktırarak hemen bilgi alabilirsiniz. Zaten periyodik bakımlarda da yağ filtresi kontrolü yapılır. Kendiniz yapacaksınız yağ filtresi nasıl değiştirilir sorusunun yanıtı “kolay”. Yağ filtresi değişimini için yağ filtresini sökmek ve yenisini takmak gerekiyor.
Bakımları Tam Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle