Oto parçalarının yerli veya ithal olması araç sahipleri için önemli. Bu, yeni bir araba almak isteyenleri de ilgilendiren bir konu. Hangi oto parça daha iyi? Bu soruya cevap aradığımız yazıda oto parça sektörüne dair tüm bilgileri paylaştık. Bakalım yerli oto parça mı ithal oto parça mı tercih edilmeli?
Oto Parça Sektörü Hakkında
Oto parça sektörü, ana otomotiv sanayiden bağımsız düşünülmeyen bir alan. Bu sektörde, otomotiv yan sanayi, kurumsallaşmış bir altyapıya sahip. Bu sebeple yerli ve ithal oto parça konusunu değerlendirirken yan sanayiyi baz aldık.
İkinci Elde Uygun Yedek Parça Fiyatlarına Sahip Olan Araçlar yazımızı okumak için tıklayın.
Otomotiv yan sanayi alanında faaliyette bulunan firmalar genellikle İstanbul, İzmir, Bursa illerinde yoğunluk gösteriyor. Ülke çapında değerlendirildiğinde %75’i Marmara, %13’ü Ege, %7 İç Anadolu ve %5 diğer bölgeleri kapsıyor. Türkiye, araçlar için lazım olan parçaların neredeyse tamamını yapabilecek düzeye geldi. Türkiye’de üretilen oto parçalar ve sektörünün kapsamı şöyle listelenebilir:
- Motor ve parçaları
- Fren sistemi ve parçaları
- Hidrolik ve pnömatik aksam
- Süspansiyon parçaları
- Emniyet için parçalar
- Kauçuk ve lastik parçaları
- Şasi parçası
- Akü, aydınlatma sistemi
- Otomobil camları, koltuklar
Teknoloji hızla gelişiyor. Yan sanayi sektörünün değişen bu süreci takip etmek ve rekabet şartlarını koruması için yatırım yapması gerekiyor. Öyle ki, bu sektördeki firmalar, ana sanayiye göre teknoloji, insan kaynakları, bilgi ve kalite konularına daha çok yatırım yapıyor.
Oto Parça Hakkında
Motorlu araçlar pek çok farklı parçanın bir araya gelmesiyle oluşur. Her parçanın kendine ait önemli görevleri bulunur. Aksesuar diye adlandırılan parçaların dahi işlevselliği tartışılmaz. Oto sanayide bu parçalara dair atölyeler bulunuyor. Ayrıca, oto servislerinde de her parça için bakım noktaları olabiliyor. Peki, oto parçaların ömrü ne kadar olur, neler etkili?
Oto Parçaların Kullanım Süresine Etki Eden Faktörler
Yeni bir araba alındığında parçaları da yeni olur. Sıfır kilometre denilen bu araçlar fabrikadan galerilere geliyor. Galeride gösterime çıkan araç alıcısı ile buluşuyor. Kullanılan her şeyin ömrü olduğu gibi araba parçalarının da ömrü var. Araç üreticisi tarafından kullanım kılavuzunda bu süreler yazıyor. Örneğin, motor yağının 15.000 kilometrede bir değişmesi gerektiği gibi. Oto parçalarının ömrüne etki eden faktörler de bulunuyor. Nedir bunlar?
- Sürücünün aracı nasıl kullandığı,
- Kaç kilometre yol gidildiği,
- Araçla yapılan hızın ortalaması,
- Taşınan yükün ortalaması,
- Araçla gidilen zeminin özelliği,
- Bakım zamanları,
- Araçtaki diğer parçaların durumu,
- Kazalar ve hava şartları önemli faktörlerden.
Oto Parçalarının Fiyatları Neye Göre Değişir?
Özensiz kullanmaktan veya parçanın normal kullanım süresinin dolmasından ya da herhangi bir sebepten dolayı parçanın değişmesi gerekebilir. Her parçanın özelliği aynı olmadığı gibi fiyatı da değişiklik gösterir. Oto parça satın alımlarında fiyatı etkileyen pek çok unsur bulunur. Bunlar neler, bakalım.
-
Marka Önemli
Aracın markası parça fiyatlarında oldukça etkili bir faktördür. Örnek vermek gerekirse; Renault marka araba parçası ile BMW marka arabanın parçası aynı fiyatlı olmaz.
-
Modele Göre Parça Fiyatı
Marka gibi model de parça fiyatlarında söz sahibi. Mesela, Fiat markasına ait her modelin parçası değişiklik gösterebiliyor. Şöyle ki, performans modellerindeki parçalar teknik özellik olarak farklılık gösterir. Bu da fiyatı değiştirir.
-
İkinci El mi, Sıfır mı?
Oto alımlarında sıfır araçlar gibi ikinci el araçlarda tercih edebilirsiniz. Hal böyleyken sıfır oto parça gibi ikinci el oto parça seçeneği de mevcut. Ancak, ikinci el parça ile sıfır parçanın fiyatı aynı olmaz. İkinci el parçalar sıfır parçalara oranla daha uygun fiyatlı olur.
İkinci el parça alırken dikkatli davranın. Parçanın araçla uyumlu olması ve parçanın arızalı olmamasına dikkat edin.
-
Yerli mi, İthal mi?
Parça alımlarında fiyatı etkileyen diğer önemli husus parçanın yerli veya ithal oluşu. İthal oto parçalar, yerli parçalara oranla daha pahalı oluyor. Sebebi ise, ithal parçalara vergi ve nakliye masraflarının dahil olması.
-
Yan Sanayi mi, Orijinal mi?
Parçaların orijinal veya yan sanayi olması da fiyatı konusunda önemli hususlardan. Orijinal parçalar yan sanayi parçalara göre daha pahalı oluyor. Çünkü, orijinal parçalar uzun bir Ar-Ge çalışmaları ve sonucunda da testlere tabi tutuluyor. Bu testlerin maliyetinin fiyata yansıması ile daha pahalı oluyor.
Oto Parça Seçiminde Yerli & İthal Konusu
Çok fazla kullanmaya bağlı olarak araç parçaları bozulabilir. Bozulan parçanın yerine yenisini takmak için yedek parça alınması gerekir. Kullanıcılar, araçtan istenilen performansı almak için yedek parça arayışlarına başlar. İşte bu noktada araç sahipleri için oto parça fiyatları önemli kriter.
Genelde ülkemizde üretimi yapılan markaların parçaları daha uygun fiyatlıdır. Yani, markanın Türkiye’de üretilip üretilmemesi fiyatı konusunda önem teşkil ediyor. Dolayısı ile Türkiye’de üretimi olmayan markaların parça fiyatları pahalı oluyor. Bu tür parçalar ithal edilerek ülkemize geliyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde üretilen otomobillerin de parça fiyatları oldukça yüksek. Otomobil yedek parça ürünleri ithalatı, emek ve ciddi çalışma gerektiren bir iş. Araç cinsi, motor hacmi, menşe ve sevk ülkesine gibi faktörlere göre vergi veriliyor. Ayrıca, Türk Standartları Enstitüsü, araç yedek parçaları için uygunluk denetimi yapar.
Yerli veya ithal oto parçalar araçlar için önemli. Kullanıcılar, oto parçaların araçla uyumlu olması ve sorunsuz şekilde çalışmasını ister. Oto parça seçimlerinde önceliği uyum ve sorunsuz parçaya verebilirsiniz.
Yerli oto parça mı ithal oto parça mı sorusuna cevap aradığımız yazıda parça sektörü hakkında tüm bilinmesi gerekenleri yazdık.
Bakımları Tam Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle