Yolcu360 Blog
hangi-renk-araba-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Araba Hangi Renk Alınmalı? Hangi Araba Rengi Avantajlı? 

Araba Hangi Renk Alınmalı? Hangi Araba Rengi Avantajlı? 

Otomobilin hangi renk alınması gerektiği, araba satın alacak kişilerin aklını meşgul eden bir soru. Aslında otomobilin teknik özellikleri, dizaynı, iç ve dış aksesuarları kadar da önemli bir mesele. Genelde alıcılar, araba rengini seçerken kendi kişisel zevklerini ön planda tutuyor. Fakat kendi kişisel zevklerimizin yanında göz önünde bulundurulması gereken başka hususlar da var. Bir otomobilin rengi, pek çok başka konu ile bağlantılı. İkinci el arabada renk, otomobilin alım satımını dahi etkileyecek bir durum. Araba renk seçimi nasıl yapılıyor, araba hangi renk alınmalı, ikinci el arabada renk ne kadar önemli, hangi araba rengi avantajlı gibi sorular çok soruluyor. Biz de bu yazımızda, sizlerin sorularına cevap bulmak istiyoruz. 

hangi-renk-araba

Araba Hangi Renk Alınmalı?

Araç satın alırken beğenilen modelin hangi rengi alınmalı sorusu, akılları meşgul ediyor. Biz de sizin için bir araştırma yaptık ve edindiğimiz bilgileri maddeler halinde sıraladık. 

En Uygun Sıfır Arabalar: 300 Bin TL Altına Alabileceğiniz 8 Araba yazımızı okumak için tıklayın.

  • Kişilerin Zevk, Beğeni ve Tercihleri:

Araba hangi renk alınmalı sorusuna birçok yönden farklı cevaplar vermek mümkün. Ama elbette en önemli madde alıcının kişisel beğenisi ve zevki. 

Kimse sevmediği renkte bir arabaya sahip olmak istemiyor. Bu nedenle öncelikle rengi sizin sevmeniz önemli. Sizin beğenilerinize, zevkinize hitap etmesi ilk kriter diyebiliriz. 

  • Aracın Satış Değeri:

Arabayı hangi renk almanız gerektiği konusunda önemli bir nokta da satış değeri. Çünkü otomobilin rengi, satış değerini etkileyen bir kriter. 

Bazı otomobil renkleri, diğer renklere göre daha çabuk satılma oranına sahip. Bazı modellerin bazı renkleri çok popüler ve sürekli tercih edilen bir pozisyonda yer alıyor. 

Koyu renkli bir arabaya sahipseniz aracı satarken birtakım zorluklar yaşayabilirsiniz. Çünkü alıcılar boyanın araç yüzeyindeki bütünlüğüne dikkat ediyor. Ayrıca koyu renk boyalar kusuru daha çok gösteriyor.

Koyu renk boyalar, güneş altında kalmaktan ötürü görsel bütünlüğünü daha çabuk kaybedebiliyor. Mesela siyah renk boyalar, buna iyi bir örnek olabilir. Bu tarz koyu renklere sahip araçların, yeterli bakım ve özeni görmesi şart. 

Siyah renk bir aracınız varsa ve bakımını yapıyorsanız satış zamanında sorun yaşamazsınız. Sonuç itibariyle alacağınız aracın rengi, satış değerini etkileyen faktörlerden biridir diyebiliriz. 

  • Yolda Arabanın Fark Edilmesi

Yollarda bulunan renklerin daha çok gri, füme ve siyah gibi renkler olduğunu biliyoruz. Aynı renklere sahip araçlar, trafikte daha çok kaza yapabiliyor. Çünkü dikkatimizi çekecek başka bir renge sahip değil. 

Bu konuyla ilgili araştırmalardan belli bir istatistik elde ediliyor. Buna göre beyaz renk arabaların kaza yapma oranı, siyah renk arabalara göre %12 daha az bulunuyor. 

Beyaz arabalar ve dikkat çekici renklere sahip araçlar bu konuda daha avantajlı. En tehlikeli renk ise gri. Gri renk olan arabalar, beyaz renk arabalara oranla %11 daha fazla kaza yapıyor. 

  • Araç Bakımı ve Özeni 

Koyu renk arabalar, açık renk arabalara göre tozu ve kiri üzerinde daha çok tutuyor. Üstelik kusuru ve tozu daha çok gösteriyor. Bu nedenle koyu renk bir araç tercih ederseniz, onu sık sık yıkatmanız gerekebilir. 

Tazyikli su ile arabayı sık sık yıkamanın da aracın boyasına zarar verdiğini biliyoruz. Bu durum zamanla aracınızda var olan çiziklerin, daha görünür olmasına sebebiyet veriyor. 

Bakım ve özen konusunda daha rahat edeceğiniz bir araba rengi seçebilirsiniz. Böylece artılarını eksilerini hesaplayarak daha kârlı bir alışveriş yapabilirsiniz. 

  • Kuş Dışkıları ve Diğer Faktörler

Biliyoruz kulağa komik geliyor ama kuşların en çok hangi renk arabalara dışkı yaptıkları araştırılmış bir konu. O kadar da olur mu diyebilirsiniz ama yine de istatistik bilgisini verelim. 

Yürütülen çalışmalara göre kuşlar en çok mavi ve tonlarında arabalara dışkı yapıyor. Ardından da kırmızı renk arabalar geliyor. 

Kuşların bu kadar seçici olup olmadığı bir merak konusu elbette. Araştırmacılar bunun sebebini, kuşların bu renklerde kendi yansımalarını daha iyi görebilmelerine yoruyor. 

  • Sıcaktan Aracın Isınması Etkisi

Güneşin altında park halindeki aracın, ısınıp konfor alanını bozması da arabanın rengi ile bağlantılı. Bu durum özellikle yaz aylarında katlanılması zor olabiliyor. 

Koyu renk araçlar daha açık renk araçlara oranla sıcaklığı çok daha fazla depoluyor. Bu da sürücü için hiç de istenilen bir durum değil. Çünkü araç içerisindeki fazla sıcaklık, konforu bozan bir durum. 

  • Yakıt Tüketimi Maliyeti

Arabanın rengi yakıt tüketimini etkiler mi demeyin. Çünkü uzmanlar bunun oldukça makul olduğunu söylüyor. Yani satın alacağınız aracın rengi, yakıt tüketimini de etkileyen bir faktör. 

Elbette burada büyük bir farktan bahsetmiyoruz. Fakat yine de arabanın renginin azımsanmayacak bir konu olduğu aşikar. 

Bilindiği üzere koyu renkler güneş ışınlarını daha fazla çeker ve içeriye sıcaklığı depolar. Bu durum araç renkleri için de geçerli. Koyu renkli bir araca sahipseniz, sıcaklığı daha fazla hissediyorsunuz. 

Klima çalışma hızını artırmak, motor gücüyle ilişkili olarak yakıt tüketimini etkiliyor. Bu nedenle beyaz renk araçlar ve açık renklere sahip arabalar, daha tercih edilesi.

  • Tercih Meselesi

Yukarıda saydığımız birçok durum araba satın alırken renginin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Üstelik ikinci el arabada renk unsuru daha da önemli. 

Tüm bu sunulan gerekçelere rağmen günün sonunda insanlar, beğendikleri renkte bir arabayı satın alıyor. Dünya çapında en çok tercih edilen renk beyaz. Ardından siyah geliyor. 

Üçüncü en çok tercih edilen ise gri ve gümüş tonlarındaki araçlar. Ardından sırasıyla kırmızı, mavi, kahverengi ve yeşil geliyor. Daha iddialı tonlardaki arabalara trafikte pek rastlamıyoruz. 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle