Yolcu360 Blog
uzay-turizmi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Uzay Turizmi: Dünyanın Dışına Yolculuk 

Uzay Turizmi: Dünyanın Dışına Yolculuk 

Turizm özellikle birkaç yüzyıldır en fazla büyüyen sektörlerden biri. Sadece bir sektör değil, iş alanı, yaşam biçimi ve küresel dönüşümün bir parçası. Genellikle kara ve deniz turizmi olarak nitelendirilen turizm grupları, kendi içerisinde bölge ve malzeme bakımından çeşitleniyor. Kış turizmi, yaz turizmi, kültür turizmi, gastro turizm gibi seçenekler de var. Ancak gelişen teknoloji bunlara bir yenisini daha ekledi bile: Uzay turizmi. Pek çok kişi için dünya dışına yolculuk fantastik bir şey. Peki, uzay seyahati mümkün mü? Uzaya turist olarak gitmek için ne yapmak gerek? 

Dünya dışı seyahat hakkında bilgi edinmek, uzay yolculuğu hakkındaki bilinmeyenleri öğrenmek için okumaya devam edin. Uzaya yolculuk hakkındaki en yeni bilgiler burada!

uzay-turizmi-1.jpg

Uzay Turizmi Nedir?

Uzay turizmi ya da uzayda tatil hakkında merak edilenler oldukça fazla. Yeni bir oluşum olan bu gezi türü, gün be gün kendi içerisine yenilikler elliyor. Bu nedenle uzay turizmi nedir sorusu soruluyor. Uzaya seyahat etmenin mümkün olup olmadığı da esas noktalar arasında yer alıyor. Bu konu, aslında 1950’li yıllardan beri konuşuluyor. Ancak o zamanlar sadece bir hayal iken bugün gerçekliğe çok daha yakın. Artık uzaya gitmenin çok daha kolay olduğu bir çağda yaşamanın avantajları arasında uzay turizmi yer alıyor. Maliyetleri hala bir hayli yüksek olsa da gerekli teknolojik donanımın sağlandığını bilmek gerekiyor.  Sivil havacılık ile başlayan bu süreç, dünya dışında tatil ile sonuçlanacak gibi.  

Uzaya gönderilen ilk roket Sputnik’in ardından pek çok kişi uzaya gidebilmenin mümkün olduğunu öğrendi. Son 20 yılda artan dünya dışı keşif merakı ve bununla birlikte teknoloji de uzay turizmini destekliyor. Dünya atmosferinin dışında olacak olan bu seyahatler için pek çok farklı terim kullanılıyor. Ancak bu seyahat türünün henüz tam olarak hayata geçmemesi bu alandaki deneyim eksikliği ile örtüşüyor. Bu nedenle de biraz bilinmeyen sular olarak kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

Uzay Turizmi Hayal Mi?

Uzay turizmi hayal mi, yoksa mümkün mü gibi sorular akıllarda yer ediyor. Gezegenler arası turizm pek çok kişinin belki de uzun yıllardır istediği ama olacağını düşünmediği bir turizm biçimi olarak dikkat çekiyor. Ancak gelişen teknoloji hayali, mümkün hale getiriyor. Uzay turizmi özellikle seyahat etmeyi sevenlerin ve yeni deneyimler arayanların ilgisini çekiyor. Bu turizm anlayışı özellikle yeniliklere açık olan insanoğlu için oldukça etkileyici bir sonuç olarak görülüyor. Uzay turizmi, yapılması mümkün olsa da maliyetli oluşu ve oranlarının az olması nedeni ile bugün halihazırda konuşulur bir aşamada kalıyor. 

Uzay Turizmi Sürdürülebilir Midir?

Söz konusu uzay turizminin sürdürülebilir olup olmadığı da farklı bir merak konusu oluyor. Bunun sürdürülebilir olması için ilk olarak maliyetinin azalması gerekiyor. Bir şeyin sürdürülebilir olabilmesi için ona olan erişimin de belli bir oranda kalması önem arz ediyor. Uzay turizmi geliştikçe bu daha az maliyetli ve daha güvenli bir hal alıyor. Elbette güvenlik esas faktörlerden biri oluyor. Çünkü hali hazırda uzay turizminin güvenilir olması, tercih sebebi olmasını sağlıyor. Uzay turizmi ile bugün evreni keşfetmek mümkün bir hale geliyor. Ancak bunu güvenli bir zeminde yapmak ilerleyen yıllar için mümkün görünüyor. Ancak uzay turizminin bir hayal olmadığını bilmek gerekiyor. Uçak turizminin gerçekleştiği var sayılır ise bugünkü teknoloji ile uzay turizminin başlangıcı ve hızlanışı da yakın görünüyor. 

Uzay Turizmi Neden Önemli?

Uzay turizmi neden önemli, diye merak edenler için de söylenecek çok şey var. Çünkü bu yeni ve öncü bir seyahat türü olmasının yanında yepyeni deneyimler için de bir kapı. Zamanla bir sektör haline gelecek olan bu özel seyahat türü, yeni keşifler için de önemli. Her bir turist, aynı zamanda yeni deneyimler yaşayacak. Fiziksel, psikolojik, sosyolojik etkiler ise geleceğe ve araştırmalara yön verecek. Uzay turistlerini bir nevi hem çok para verip hem denek olan kişiler olarak da görebiliriz tabi 🙂

Uzay turizmi söz konusu olduğunda bölgeler arası çeşitlilik de sunulacak gibi görünüyor. Buna örnek olarak Mars’a seyahat gibi seçenekler verilebiliyor.

Uzay Turizmi İçin Şirketler

İster inanın ister inanmayın ama uzay turizmi yapan şirketler de gün geçtikçe artıyor. ABD odaklı olsa da dünyanın pek çok yerinde uzay turizmine dair şirketler kuruldu ve kurulmaya da devam ediyor. Belki de kurulacak olan dev istasyonlar için yüzlerce yeni ihtiyaç söz konusu olacak. Bunlara cevap vermek de parlak ve bakir bir yatırım alanı olabilir. 

uzay-turizmi-2.jpg

Uzay turizmi ile en yoğun olarak ilgilenen şirket,  SpaceX. Dünyanın en zengin adamı olarak da bilinen Elon Musk’a ait olan bu şirket, bu alanda ciddi çalışmalar yapıyor. 2020 yılında uzaya gönderdikleri Crew Dragon Demo 2 uzay aracı bu sürecin öncüsü olacak gibi görünüyor. Elon Musk, pek çok açıklamasında uzay turizminin 2023 yılı itibari ile başlayacağını da dile getiriyor. 

Tesla’dan insansı robot atağı yazımız için tıklayın.

Elon Musk ve şirketi SpaceX’in önderliğini yaptığı uzay turizminde farklı şirketler de çalışmalar yapmaya başladı. Uzay turizmi ve uzay yolculuğu için kurulan bir diğer şirket de Virgin Galactic oluyor. Şirket, tüm yatırımını bu alana yapması ile çok konuşulmuştu. 

Bunlara ek olarak Jeff Bezos’un Blue Origin şirketi de benzer bir biçimde uzay turizmine dahil oluyor. Bu konuda önce insan kaynağı yetiştirmeye odaklanan Blue Origin, eğitimleri sürdürüyor. 

Amerika odaklı gibi görünen uzayda tatil sektörüne Japonlar çoktan dahil oldu bile.  PD Aerospace Ltd.’ye yapılan yatırımlar bunu kanıtlar nitelikte. 2007 yılında kurulan şirket, bugün Amerika’daki uzay yolculuğu yapacak olan firmalara da öncülük etmiştir. Eee hep derler ya “Japonya, dünyadan 100 yıl ilerde” diye… Japon şirket, özellikle uzay turizmi için uzay gemisi geliştirme çalışmaları ile tanınıyor. Bu geminin özellikleri arasında ise Dünya’nın 100 kilometre dışına ortalama 8 kadar kişiyi taşıyabilmesi öne çıkıyor.

Kimler Uzay Turizmine Katılabilir?

Uzay turizmi, bugün çok uzak gelse de 2023 yılı ile başlayacağı düşünülen ve bunun için çalışmalar yapılan bir turizm türü oluyor. Ancak herkesin uzay turizmine en azından ilk aşamada katılması mümkün görünmüyor. Bunun için katılımcıların birçok özelliğe sahip olması ve birtakım aşamaları geçmesi gerekiyor. Bu aşamalar ise şunlar oluyor:

  • Uzaya seyahat etmeden önce fiziksel yeterliliği karşılamanız oldukça önemli. Öncesinde mutlaka birtakım fiziksel testler yapılıyor.
  • Uzaya seyahat öncesinde uçuş testleri herkes için geçerli oluyor. Bu testlerin kapsamı firma bazında değişime açık.
  • Uçuş sürecinde alınması gereken önlemler ve yapılması gereken her adım sırası ile anlatılıyor ve gösteriliyor.
  • Uzaya seyahat etmeden önce belirli bir ücret bulunuyor ve bu ücretin eksiksiz ödenmesi gerekiyor.

Bu arada tüm bu kurallar için hükümetlerin yasa çıkarması da yakındır. Mesela uzayda işlenen suçlar için hangi kanunlar geçerli olacak, bilmiyoruz. Uzaya çıkmak için yaş sınırı olacak mı?

Uzay Turisti Olmanın Ücreti Ne Kadar?

Uzay turisti olmanın ücreti, firma bazında değişim gösteriyor. Pek de ekonomik olmayacağını tahmin etmek zor değil. 

Fikir versin diye Virgin Galactic şirketi tarafından verilen fiyata bakalım. Ön ödeme ücreti olarak 200.000 dolar olarak sitelerinde güncel. Elbette fiyat zamanla değişecek ve bu seyahat stilinin kendisi de çeşitlenecektir. Günümüzün en ilgi çeken turistik faaliyetleri arasında yer alan uzay turizmi, bugün erişilebilir ve mümkün bir hal alıyor. Böylelikle dünyanın dışına çıkmak ve dünya dışını yerinde gözlemlemek herkes için imkanlı bir hale geliyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle