Balkan turu için en güzel yerlerden biri desek acaba aklınıza ilk neresi gelir? Bu konuda belki her birimizin tercihi farklı olur ama bugün ki yazımızın konusu Makedonya / Üsküp gezilecek yerler. Vardar nehrini ikiye bölen Üsküp, aynı zamanda Makedonya‘nın başkenti. Tam bir kültür şehri. Birçok farklı kültürden izleri görebileceğiniz şehir adeta tarih kokmakta.
Üsküp’te Gezilecek Yerler
Üsküp, Balkanların en renkli ülkelerinden biri olan Makedonya’nın en büyük yerleşim yeri ve aynı zamanda da başkenti. Ortasından geçen Vardar Nehrinin iki yakasına kurulmuş olan bu tarihi yerleşim yeri, ülkemizden yurt dışına seyahat etmek isteyen gezginlerin popüler rotalarından biri.
Türk vatandaşlarının Makedonya’yı vizesiz, sadece pasaportla ziyaret edebiliyor olması bunda en önemli etken. Buna Türk Lirasının Makedonya’nın para birimi olan dinar karşısında daha değerli olması ve günlük yaşamın ülkemizden daha uygun fiyatlı devam etmesini de eklersek eğer Üsküp ideal bir yurt dışı rotası olarak karşımıza çıkıyor.
Üstelik Üsküp, ilk kez yurtdışına çıkış yapacak olan seyahat severler için de bulunmaz hint kumaşı niteliğinde bir destinasyon. Şöyle ki, kentte Osmanlı ve Türk etkisi dibine kadar hissediliyor. Özellikle Üsküp gezilecek yerler arasında bulunan Türk Çarşısı, ülke sınırları dışında olup kendinizi memleketinizdeymiş gibi hissettiğiniz ender yerlerden biri olacak.
Uzun lafın kısası, Üsküp yalnızca 1.5 saatlik bir uçak yolculuğu ile gidebileceğiniz en güzel yurt dışı rotalarından biri. Siz de bu satırları okuyup rotayı bu güzel Makedon şehrine çevirdiyseniz eğer Üsküp gezilecek yerler nereler sorusunu yanıtlamaya başlıyorum!
Balkan ülkeleri / Balkanlar gezi tavsiyeleri için tıklayınız.
Üsküp gezilecek yerler
- Türk Çarşısı
Şehrin tarihi yüzünü en çok yansıtan noktalardan biri olan Türk Çarşısı, hiç şüphesiz ülkemizden Makedonya’ya seyahat eden gezginlerin Üsküp gezilecek yerler listelerinde ilk sırada bulunuyor. Eh bu konuda pek de haksız sayılmayız aslında. Ne de olsa burası tüm şehirde kendimizi en rahat hissedeceğimiz yerlerden biri. Hatta öyle ki çarşıda herkes Türkçe konuştuğu için bir süre sonra ben gerçekten yurt dışına mı çıktım acaba ya diye sorgulamaya başlıyor insan kendisini.
İşin şakası bir yana Türk Çarşısı Üsküp gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken noktalardan. Balkanlar olarak adlandırdığımız bölgenin en büyük çarşısı olma özelliğini de taşıyan bu tarihi yer, Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde görebileceğiniz klasik bir Osmanlı pazar yeri aslında. Tarihi geçmişine nispet yaparcasına tüm canlılığı ile hala yaşamaya devam eden Türk Çarşısı, Üsküp’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
- Makedonya meydanı ve Taş köprü
Vardar Nehri üzerine inşa edilmiş olan tarihi Taş Köprü ve Taş Köprü’nün bitiminde yer alan Makedonya Meydanı Üsküp gezilecek yerler denildiğinde akla gelen ilk yerlerden. Türk Çarşısı’na oldukça yakın bir konumda bulunan bu iki önemli nokta, şehrin tarihi ve modern yüzünü bir arada yansıtması bakımından da oldukça önemli.
Fatih Sultan Mehmet tarafından 15. yüzyılda yaptırılan Taş Köprü, şehirde bulunan sayısız Osmanlı Dönemi eserinin en önemlilerinden. 214 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 12 adet kemere sahip olan Taş Köprü aynı zamanda Üsküp’ün de simgelerinden biri.
Kentin modern yüzünü yansıtan Makedonya Meydanı ise her ne kadar şehre gelen turistlerin Üsküp’te mutlaka görmek istediği yerlerden biri olsa da yerel halk arasında o kadar hoş karşılanan bir nokta değil. Bunun sebebi aslında konumuzla pek alakası olmayan ekonomik sebepler.
Üsküp’ü modernleştirme projesi kapsamında milyonlarca Euro harcanarak yeniden inşa edilen Makedonya Meydanı’na yapılan masraflar burada yaşayan insanlar tarafından pek hoş karşılanmamış. Bu konuda baş suçlu ise 80 milyon Euro harcanarak yaptırılan Büyük İskender Heykeli.
Neyse efendim, konumuz ekonomi değil elbette. O yüzden hem Taş Köprü’yü hem de Makedonya Meydanı’nı listenize eklemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Balkan gezisi / Balkan turu hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Makedonya Üsküp
- Matka kanyonu
Üsküp gezilecek yerler listesinin en can alıcı destinasyonlarından biri Matka Kanyonu. Şehir merkezine yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan bu doğal oluşum, buralara kadar gelmiş her seyahat severin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri. Özellikle doğa tutkunlarının kaçırmaması gereken bir nokta.
Burada yapacağınız en güzel şey ise kendinizi doğanın kollarına bırakıp huzurlu birkaç saat geçirmek. Bunu yapmak için ise iki yolunuz var. Birincisi Matka Kanyonu’nun halka açık olan birkaç kilometrelik parkurunda yürüyüş yapmak. İkincisi ise tekne turu yapmak. Hangisini seçerseniz seçin, buradan mutlu bir şekilde ayrılacağınız kesin.
Üsküp Havalimanı araç kiralama için tıklayınız.
Üsküp Yeme İçme
Tüm bunlar yetmezmiş gibi bu yazımda size Üsküp’e seyahat etmeniz için bir sebep daha vermek istiyorum. O da Balkanlar’ın tadına doyulmaz lezzetlerini bir araya getiren Üsküp Mutfağı. Köfteden dana şişe, kuru fasulyeden peynirli salataya, trileçeden kurutulmuş ete ve elbasan tavaya kadar, bu şehirde denemeniz gereken envai çeşit yemek var. Ve dürüst olmak gerekirse hepsi de size parmaklarınızı yedirecek kadar lezzetli!
Tabi Üsküp’te ne yenir sorusunun cevabını topluca vermeye kalksam buradan Makedonya’ya kadar yol olur. O yüzden aşağıda Üsküp’te yediğim ve en çok beğendiğim yani benim favorilerim olan yemekleri paylaşacağım. Daha fazla ağzınızı sulandırmadan başlayalım!
- Üsküp Köftesi
Üsküp’te ne yenir sorusunun ilk cevabı nasıl köfte olur, buraya kadar gelmişim köfte yiyip geri mi döneceğim demeyin hemen. Üsküp köftesi öyle bildiğiniz köftelere benzemez. Tamam, kabul. Görüntü itibariyle İnegöl Köftesi ile Üsküp Köftesi arasında kardeş olduklarını iddia edebileceğiniz kadar büyük bir benzerlik mevcut. Fakat, tadı bir başka. Burada İnegöl Köftesini gömmüyorum yanlış anlaşılmasın. Üsküp’e kadar gelmişken bu köftenin mutlaka denemeniz gereken bir lezzet olduğunu mümkün olduğunca vurgulamaya çalışıyorum. Çünkü köfte deyip geçerseniz ve bundan önce başka başka lezzetlerin peşinde koşarsanız, çok şey kaçırırsınız. Benden söylemesi.
Üsküp Köftesi Nerede Yenir? :Üsküp’te yemek nerede yenir diye sorduğunuzda size gösterilecek ilk adreslerden biri olan Türk Çarşısı, Üsküp Köftesi için de uğramanız gereken yer. Burada bulunan Turist Köfte ve Destan Köfte şehrin en meşhur iki köftecisi. Kendi adıma her ikisinde de denedim ve ikisinden de oldukça memnun kaldım. Tavsiye ederim.
- Kuru Fasulye
Arkadaş biz burada değişik tatlar denemek istiyoruz dedikçe sen bizim önümüze evde pişirdiğimiz yemekleri ısıtıp ısıtıp getiriyorsun dediğinizi duyar gibiyim. Hemen yelkenleri suya indirmeyin. Tıpkı Üsküp Köftesi’nde olduğu gibi yine ağzınızı sulandıracak bir lezzet ile devam ediyorum Üsküp’te ne yenir listesine. Hiç meraklanmayın. Güveçte yapılan kuru fasulye kentin en önemli lezzetlerinden biri. Bu yemeği özellikle Türk turistler için mutlaka denenmesi gereken tatlardan biri yapan özellik ise bu tarzda yapılan kuru fasulyenin bu topraklarda Osmanlı’dan miras kalmış olması. Yani ülkemizde alışık olduğumuz o bol salçalı, iyi pişmiş, iri taneli kuru fasulyeyi burada bir de Balkan usulü denemiş oluyorsunuz.
Üsküp’te Kuru Fasülye Nerede Yenir?: Üsküp Köftesi için önerdiğim iki adres olan Turist Köfte ve Destan Köfte, kuru fasulye için de şehirde önerebileceğim en iyi mekanlardan. Bir kaç farklı yerde daha denedim ama hiçbiri bu ikisinin yanına bile yanaşamadı. Bu arada köftenin yanına kuru fasülye isteme şansınız da var. Ortaya bir de peynirli salata söylediniz mi, mideye bayram ettirdiniz demektir!
- Trileçe
Balkanlar denildiğinde akla gelen ilk tatlılardan biri olan Trileçe, elbette anavatanı olan Üsküp’te de mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Süt ile yapılan bu hafif tatlıyı kendi topraklarında yediğinizde ben daha önce Trileçe yememişim deme ihtimaliniz oldukça yüksek. Üsküp Köftesini ve Balkan usulu güveçte kuru fasulyeyi yedikten sonra üzerine mutlaka bir Trileçe patlatmanızı tavsiye ederim. Sonra da zaten gider yatarsınız. Gezmek falan hak getire. 🙂
Üsküp’te Trileçe Nerede Yenir?: Mado Prom ve hemen onun karşısında bulunan küçük bir mekan olan Laçi Üsküp, bu şehirde trileçe yemek denildiğinde akla gelen ilk mekanlardan. Bunun haricinde Türk Çarşısı içerisinde de bir çok yerde bu tatlının satıldığını görebilirsiniz. Her biri lezzetli olduğundan birden farklı mekanda denemenizi tavsiye ederim.
Makedonya vizesi
Üsküp gezilecek yerler için Makedonya’ya gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeden muaf. 90 güne kadar üsküp gezilecek yerler için dilediğiniz kadar ülkede vizesiz bir şekilde gezebilirsiniz. Sadece seyahatiniz sırasında pasaport sürenizin en az 6 ay geçerli olduğuna dikkat edin.
Makedonya’ya nasıl gidilir? / Makedonya ulaşım
Üsküp gezilecek yerler için şehre gidiyorsanız, Türkiye üzerinden çok rahatlıkla İstanbul Üsküp uçak bileti bulabilirsiniz. İstanbul ve Üsküp arası uçak ile 1 saat 40 dakika sürmekte. Üsküp için tercih etmeniz gereken yer ise Büyük İskender Havalimanı.
Üsküp gezilecek yerler için seyahati bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul en ucuz araç kiralama seçeneklerini sunan Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.
Üsküp turu sonrasında Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara ucuz araç kiralama imkanları için Yolcu360 üzerinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.
Makedonya gezilecek yerler için şehrin her köşesini keşfettikten sonra İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.
Makedonya’ya araba ile nasıl gidilir? Üsküp gezilecek yerler için Makedonya’ya Türkiye üzerinden araç ile de gidilebilir. Makedonya’ya gitmek için Edirne kapıkule sınır kapısını geçerek, Bulgaristan üzerinden Üsküp’e geçebilirsiniz. Ancak Bulgaristan’ya giriş yapabilmek için vize gerekmekte. Bu nedenle Schengen vizesi alınması şart. Yol kaç saat sürüyor diye merak ediyorsanız, İstanbul-Üsküp arası yaklaşık olarak 802 kilometre. Sınır kapıları, pasaport ve gümrük kontrolleri sırasındaki beklemeleri konumuza dahil etmezsek 9 saat içerisinde İstanbul’dan Üsküp gezilecek yerler gezinize başlayabilirsiniz.
Schengen vizesi için gerekli evraklar neler sorusunun cevabı için tıklayınız.
Yorum ekle