Yolcu360 Blog
turkiyenin-en-guzel-kanyonlari

Türkiye’nin En Güzel 5 Kanyonu

Ülkemizin dört bir yanı doğal güzelliklerle çevrili. Dağları, denizleri, orman varlığıyla Türkiye’nin her köşesi büyüleyici güzellikler barındırıyor. Öyle ki bazen tek bir ilin sadece bir ilçesindeki bütün güzellikleri ve tarihi mirası keşfetmek için koca bir günü ayırmak bile yetmiyor. Karşınızda zamanın aşındırarak oluşturduğu güzelliği birbiriyle yarışan Türkiye’nin en güzel 5 kanyonu.

Doğal güzellikler ve turizm denildiğinde akla ilk gelenler deniz ve tarihi duraklar olabilir. Oysa ülkemizin her köşesinde bütün ihtişamıyla yer alan kanyonlar keşfedilmeyi bekliyor. Kanyonlar, akarsuların akış bölgelerini aşındırmaları sonucu oluşuyor.

Dünyanın En Ünlü 5 Kanyonu hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.

Ihlara Vadisi

turkiyenin-en-guzel-kanyonlari-ihlara

Aksaray, Güzelyurt’ta bulunan Ihlara Vadisi belki de coğrafya derslerinizden tanıdık geliyordur. Kitaplarda kalmaktan ziyade gezilip görülmeye hak eden bir güzellik var burada. Ayrıca farklı medeniyetlerin iskan yeri olmasıyla da tarihi mirası çok güçlü bir yer Ihlara Vadisi. Bu özelliğiyle insanların yaşadığı en büyük kanyon olarak karşımıza çıkıyor.

Vadi içerisinde mezar ve kiliseler, ev niteliğinde oyularak oluşturulmuş alanlar var. Bu haliyle Ihlara Vadisi hem doğal güzelliği hem de kültür tarihi mirasıyla tam bir harika. Vadinin doğal güzelliği ise bölgeden farklılığıyla insanı şaşkınlığa sürükleyecek cinsten.

Vadi etrafında bozkır görünümü hakimken bizleri vadinin içerisinde yemyeşil bir manzara karşılıyor. Öyle ki bu manzara vadinin tarih boyunca edindiği misyonu cevaplar nitelikte. Vadi ikliminde bölgeden farklı bir iklim yaşanıyor ve bu sayede yaşamak için bereketli topraklar burada. Birçok bitkinin yetiştiği bu iklimin vadiye özel oluşu ve vadideki hayatı ilk bakışta fark etmenin güç olmasıyla öne çıkıyor.

Bölgedeki yerleşim ve yaşam alanlarının oyularak gerçekleştirilmesinin en büyük nedeni ise kayaların oyulabilecek kadar yumuşak yapıda olması. Bu sayede pek çok tarihi miras kayalara oyulu bir şekilde ayakta kalıp günümüze kadar ulaşarak bizleri aydınlatıyor.

Ihlara Vadisi’ni Kapadokya gezinize ekleyerek seyahatinizi zenginleştirebilirsiniz. Burada balon turu yaparak gezinizi görsel bir şölene dönüştürebilirsiniz. Ulaşımınızı sağlamak için Aksaray’dan Ihlara’ya saatte bir hareket eden toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu

turkiyenin-en-guzel-kanyonlari-saklikent

Turizm denince ilk akla gelen iki şehrin sınırlarında bu kanyon: Muğla ve Antalya. Ünü dilden dile dolaşan bu kanyonu yakından görünce bu kadar meşhur olmasına hak vereceğinizi düşünüyoruz. Saklıkent Kanyonu hakikaten saklıymış. O kadar iyi saklanmış ki bir çoban tesadüf eseri bulmuş.

Kanyonda yürümeye başladığınızda nasıl bu kadar iyi saklanabildiğini daha iyi anlayacaksınız zira kanyonun içinden gökyüzü görmek neredeyse imkansız. Bazı bölgelerde kanyonun yüksekliği 600 metreyi buluyor. Bunun yanında bazı noktalarda daralan kanyonda tek başına yürüyüş yapmanızı kesinlikle önermiyoruz. Kanyonun tehlikeli yapısı nedeniyle yetkili bir ekiple hareket etmeniz gerekiyor.

Yerli ve yabancı turistler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan, Eşen Çayı’nın suyuyla beslenen Saklıkent Kanyonu mutlaka görmeniz gereken kanyonlardan biri.

Türkiye’nin En Güzel 5 Kanyonu: Köprülü Kanyon

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Köprülü Kanyon’da pek çok alternatif sizi bekliyor. Toros Dağları’nın eteklerinden gelen suyuyla 14 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda rafting yapmak ise adeta bir gelenek. Üstelik burada kamp yaparak konaklamanıza renk katabilirsiniz.

Türkiye’deki en uzun kanyonlardan biri olan Köprülü yakınlarında Selge Antik Kenti yer alıyor. Burada yer alan Roma dönemi mimari kalıntılar Köprülü Kanyon’un doğal güzelliğini tarihle besliyor. Şeytan kayalarını görebileceğiniz bölgede eğer şanslıysanız özel hayvan türleriyle karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca Aziz (St.) Paul yolu olarak bilinen yolun büyük bir kısmı da Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. Bu yolu yürüyebileceğiniz gibi burada yapabileceğiniz sayısız etkinlik seçeneği var. Köprüçay’da adrenalini tadacağınız rafting keyfi, kano, kamp, kaya tırmanışı ise bu etkinliklerden sadece birkaç tanesini oluşturuyor.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda konaklamak isterseniz nehir etrafında yer alan restoranlar, kamp alanları, bungalov ve pansiyonları ile pek çok seçenek mevcut.

İncesu Kanyonu

Çorum, Ortaköy’de yer alan kanyon, İncesu Köyü’nde. Raftingi ve heyecanı doruklarında yaşamak isteyenler için İncesu Kanyonu harika bir nokta. Adrenalin bana göre değil, biraz huzur neyimize yetmez diyorsanız kanyonun etrafında vakit geçirerek bu doğal güzelliğin tadını çıkarmak size kalmış.

Ayrıca kanyondaki suyun sakin olduğu dönemlerde İncesu Kanyonu harika bir yürüyüş parkuru olarak kullanılıyor. Kanyonun sadece bir tane giriş ve çıkışı var.

Türkiye’nin En Güzel 5 Kanyonu: Ulubey Kanyonu

Dünyanın en uzun ikinci kanyonunun Türkiye’de bulunduğunu biliyor muydunuz? 77 metreyi bulan uzunluğuyla bu unvanın sahibi Uşak’ta bulunan Ulubey Kanyonu oluyor. İlk sırayı ise ABD’nin Arizona eyaletinde yer alan Büyük Kanyon (Grand Canyon) alıyor. 500 yıllık bir oluşum tarihine sahip olduğu düşünülen kanyonda Banaz Çayı akıyor.

Ulubey Kanyonu’nun keyfini doyasıya çıkarmak isteyenler için cam seyir terasları mevcut. Burada kanyon bütün doğal güzelliğiyle gözler önüne seriliyor. Kanyonda fotoğraf çekimleri için özel olarak yaptırılan alanlar ise ziyaretçilerine eşsiz kareleri hatıra olarak bırakıyor. Ek olarak bu alanda bulunan ters ev ise ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi ile karşılanıyor.

Türkiye’nin En Güzel Kanyonlarını Keşfetmek İçin Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle