Türkiye’deki tarihi oteller, hikayeleri ve mimarileri ile büyüleyici bir özelliğe sahip. Medeniyetler beşiği bereketli Anadolu yüzyıllar boyu tarihi devirlere ev sahipliği yapmıştır. Durum böyle olunca her karış toprağımızdan adeta tarih fışkırıyor. Şehirlerimizde bu tarihi dokunun kazandırdığı pek çok otel mevcut. Gezinizi planlamadan önce değerlendirebileceğiniz İstanbul ve Türkiye’deki tarihi otel listemiz:
İstanbul’daki Tarihi Oteller
Türkiye’deki tarihi oteller için konuşuyorsak, önceliğimizi İstanbul’a vermemiz gerekir. Dünyaya hükmetmiş imparatorlukların uğruna savaştığı İstanbul. Çok eski zamanlardan bu yana insan medeniyetinin uğrak noktası. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul’un tarihi otelleri, adeta zamana tanıklık ediyor.
Büyük Londra Oteli
Otel 1891’de Grand Hotel de Londres yani Büyük Londra Oteli ismi ile açılmış. Büyük Londra Oteli, doğuyu görmeye gelen Orient Express (Şark Ekspresi) yolcularının konakladığı yermiş. Hatta bugün bile otelin en geniş odasının ismi Orient Express. Her biri birbirinden farklı renklerdeki odaları ise insanı Wes Anderson filminde hissettirecek tonlara sahip. Otelin lobisi ise sanki hiç değişmeden günümüze gelmiş. Muhteşem bir Haliç manzarasına sahip olan Büyük Londra Oteli aynı zamanda İstanbul’daki tarihi oteller listemizde yer alıyor. Geçmişin izlerini ilk günkü gibi hala taşıyan tarihi binası ve nostaljik aksesuarları ile misafirlerinden tam not alıyor.
Büyük Londra Oteli Nerede?
Büyük Londra Oteli, Beyoğlu, Meşrutiyet Caddesi Kallavi Sokakta bulunuyor. Taksim’i bilenler için şöyle de tarif edebiliriz: TRT binasının tam karşısı. Bu otele İstanbul Havalimanı’ndan kiralık araçla ulaşmayı planlıyorsanız, Yolcu360 en iyi araç kiralama fiyatlarını ekranınıza getiriyor.
Sumahan on The Water Otel
Bundan yıllar önce rakı fabrikası olarak kullanılan Sumahan On The Water Hotel şimdilerde siz değerli misafirlerini ağırlamaktan büyük keyif duyuyor. Peki otelin ismi nereden geliyor? Size bahsedelim. Kuru ve yaş üzüm ispirtosunun anason tohumuyla ikinci kez damıtılması ile edilen aynı zamanda özel bir tür rakı olarak adlandırılan “suma”dan gelmektedir. 19. YY Osmanlı sanayi mimarisinin son örneklerinden biri olarak tasarlanan otelin inşasına 1875 yılında başlanmıştır.
Pera Palace Hotel
Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere pek çok ünlü ismi ağırlayan Pera Palas, İstanbul’daki tarihi oteller listemizde ilk sırada yerini alıyor. Agatha Cristie’nin maceralarına ışık tutan, sırlarla dolu dünyasının kapılarını sizlere açıyor. Pera Palas Oteli, hem tarihi hem de Avrupa standartlarına uygun olarak inşa edilmiş bir otel. Sizleri geçmişe götüren pek çok eşya, fotoğraf ve anılar saklı. Özellikle Atatürk’ün konakladığı 101 numaralı odanın büyüsüne kapılmadan gezinizi sonlandırmamanızı öneriyoruz.
Splendid Palas Hotel
1908 yılında inşa edilen Splendid Palas Hotel, günümüze kadar tüm mimari özellikleri korunmuş bir yapı. Öyle ki otel 1. derecede tarihi eser statüsüne sahip. Kırmızı pencereleri ve gümüşi kubbeleri ile göz dolduran bu otele Büyükada gezilerinden aşina olmalısınız. Bu otelin ünlü ziyaretçileri arasında da Mustafa Kemal Atatürk de var.
Four Seasons Sultanahmet
İstanbul tarihi yarımadanın en lüks otellerinden biri olan Four Seasons, vaktiyle ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in de kaldığı bir hapishanenin restore halidir. Koğuşların odalara, avlunun ise balo salonuna dönüştürüldüğü en önemlisi ise tarihi dokunun korunduğu Four oluşturulan otelin sizlere hissettirdiği duygu paha biçilemez.
Türkiye’deki Tarihi Oteller
Sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin birçok yerinde tarihi oteller var. Şimdi onları keşfe çıkıyoruz.
Divan Çukurhan Oteli, Ankara
Türkiye’deki 11 tarihi otel listemizde Ankara’dan bir otel olmazsa olmaz tabi. Böylesine kadim ve köklü bir şehrimizin ruhunu taşıyan Divan Çukurhan Otel’den bahsedelim. Burası Ankara Kalesi’nin hemen yanı başında bulunuyor. Dünya Anıtlar Fonu tarafından hazırlanan listede Çukurhan Otel “Dünyanın Kurtarılmayı Bekleyen 100 Anıt Yapısı” arasında yer alıyor. 16. yüzyıldan bu yana ayakta kalmayı başaran otel, uzun yıllar kervansaray olarak hizmet vermiştir. Aynı zamanda Ankara’yı kuş bakışı görmek, karşı konulmaz manzarasında biraz olsun huzur bulmak isteyenlerin de adresi.
Şerbetçi Konak, Safranbolu
Anadolu şehirlerinde konaklamanın en keyifli yanı gerçek bir otantik deneyim yaşamak. Özellikle dokusunu hala koruyan tarihi konaklar bunun için birebir. Kerpiç bir yapı olan Şerbetçi Han da bu tarihi konak otellerden birisi. 150 yıla yakın bir geçmişe sahip Şerbetçi Konak’ta 9 oda var. Bu yüzden Safranbolu’ya gitmeden önce mutlaka rezervasyonunuzu yaptırmanızı öneririz. Safranbolu gezi duraklarınızı belirlemek için de Safranbolu Gezi Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Cheltikov Otel, Kars
Cheltikov Otel, taş mimarisi ve tarihi atmosferi ile büyüleyici bir mekan. Burası, 1896 yılında Rus Cheltikov ailesine aitmiş. Sonrasında bir süre boyunca opera binasıymış. Ruslar Kars’ı terk ettikten sonra askeri ecza deposu, sıbyan mektebi gibi farklı amaçlarla karşımıza çıkmış. 2011 yılında ise otantik bir otele dönüştürülmüş.
Savon Hotel, Antakya
Medeniyetler şehri Antakya geçmişine yakışan güzellikte bir otel ile sizleri bekliyor. Burası Savon Hotel. 1860’lı yıllarda sabunhane olarak inşa edilen mekan yıllar boyunca zeytinyağı ve sabun imalathanesi olarak kullanılmıştır. Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Özellikle inşa aşamasında kullanılan taş tonozlar ve kemerler dikkat çekiyor. Aynı zamanda Savon Hotel’in yöresel lezzetlerle donatılmış kahvaltısını sizlere şiddetle öneriyoruz. 🙂 Her mevsim tadı bir başka olan Antakya’yı gezi rotanıza mutlaka eklemelisiniz.
-
Rasim Palas, İzmir
İzmir’in en çok sevilen haliyle en çok tercih edilen beldelerinden biri olan Ilıca’daki tarihi otel Rasim Palas’ı inceliyoruz. Türkiye’deki tarihi 11 otel listemizde yer alan ve mutlaka konaklamanızı tavsiye ettiğimiz bir mekan. Tarihin, lüksün ve lezzetin kavuşma noktası Rasim Palas bu yaz sizleri bekliyor. 1914 yılında yapılan tarihi binanın aslına sadık kalınarak restore edilmiştir. Antika mobilyaları, eski eşyaları ile bambaşka bir ruha bürünmüştür. Deniz manzaralı odaları, incecik kumsalı ile İzmir’in sevilen adresi. Aynı zamanda Çeşme ve Alaçatı’ya olan yakınlığı ile de sıklıkla tercih edilmektedir.
-
Şirehan Otel, Gaziantep
Osmanlı Dönemi’nin Halep valisi Cemil Paşa’nın emri ile 1885 yılında kervansaray olarak tasarlanıp, inşa ettirilen Şirehan günümüzde ise otel olarak hizmet veriyor. Ünlü İpek Yolu bulunan Şirehan Otel, iki katlı bir handır. Üç farklı kapıdan giriş yapabilirken aynı zamanda kocaman bir avlusu da vardır. Bunun yanı sıra Şirehan’ı diğer hanlardan ayıran
-
The Museum Hotel, Antakya
Türkiye’deki 11 tarihi otel listemizde Antakya’dan bir otel ile devam ediyoruz. Burası The Museum Hotel. Burası tam tamına 2300 yıllık tarihin izlerini taşımaktadır. M.Ö 300 yılından kalan duvarı, Roma Hamamları başta olmak üzere 30.000 tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Dünya’nın en büyük tek parça zemin mozaiğini de burada görmeniz mümkün.
-
Kurşunluhan Hotel, Kastamonu
1443 ile 1461 yılları arasında inşa edilen Kurşunluhan Hotel sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da tarihi otellerinden biri olmaya aday diyebiliriz. Geçmiş dönemlerde kervanların konakladığı han olarak hizmet veren Kurşunluhan, restore edilerek günümüze uyarlanmıştır. Yapının tarihi dokusuna zarar vermeden, ahşap duruşu göz önünde bulundurularak döşenen odaları ile Kurşunluhan Hotel’i konaklamak için Kastamonu gezinizde mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz.
-
Tarihi Yazmacılar Hanı Butik Otel, Tokat
Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Tarihi Yazmacılar Hanı Butik Otel’de mutlaka konaklamanızı tavsiye ediyoruz. 13. yüzyılda inşa edildiği bilinen Yazmacılar Hanı yıllar geçmesine rağmen ruhunu koruyabilen eserlerden biri. Restorasyon çalışmalarının ardından otel olarak hizmete açıldı. Böylece Türkiye’deki 11 tarihi otel listemizde yerini alıyor. Tokat Kalesi’nin eteklerinde bir noktada bulunan Tarihi Yazmacılar Hanı Butik Otel’in odalarında Tokat yazmasından motifler de hakim. Bunun yanı sıra otelin en ilgi çekici özelliklerinden biri ise tarihe yakından tanıklık edilebilmesi adına tabanlarında cam korumalıkların kullanılmasıdır.
Add comment