Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kilyos ‘ta Görmeniz Gereken 6 Yer

Kilyos ‘ta Görmeniz Gereken 6 Yer

Kilyos, genellikle plajları ile ön plana çıkan bir cennet. İstanbullular’ın sıklıkla ziyaret ettiği hafta sonu kaçamak durağını yakından tanıyalım. İşte Kilyos gezilecek yerler listesi!

Kilyos Nerede?

Geçtiğimiz dönemlerde Kumköy olarak adlandırılan Kilyos, İstanbul Avrupa yakasında. Sarıyer ilçesine bağlı olan Kilyos’un Karadeniz sahiline uzantısı vardır. Aslına bakarsanız hem İstanbul’a yakın hem de bir o kadar uzak bir noktadır.  

Kilyos’a Nasıl Gidilir?

Kilyos gezilecek yerler listesine başlamadan, Kilyos’a ulaşımın oldukça kolay olduğunu belirtelim. Peki Kilyos’a nasıl gidilir? İstanbul Anadolu yakasından gitmek isteyenlerin ilk önce marmaray, metro, metrobüs ya da vapur seferlerini kullanarak Avrupa yakasına geçmeleri gerekmektedir. Avrupa yakasındaki Mecidiyeköy’e ya da Sarıyer’e geçmek doğru bir seçim olacaktır. Nitekim bu ilçelerde Kilyos’a ulaşmak daha kolay olacaktır. Ardından Sarıyer’den otobüse binerek Kilyos tarafına yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla gidebilirsiniz. Özel aracınız ile de konumunuzu Kilyos olarak belirtip, kolaylıkla ulaşabilirsiniz.  

Ayrıca İstanbul’dan araç kiralayıp Kilyos’a gitmen de son derece kolay. Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Kilyos Ne Demek?

Eski zamanlarda bir balıkçı köyü olan Kilyos, yıllar geçtikçe pek çok isim değişikliğine uğramıştır. Kilyos, Rumcada “kum” anlamına gelen “Kilya” sözcüğünden türemektedir. İlerleyen yıllarda değişime uğrayan bu adlandırma “güzel geçit, boğaz” anlamına gelen “Killa” sözcüğü ile anılmıştır. Böylece yıllar boyu telaffuzu değişse de Kilyos doğallığını korumuştur. Son olarak Cumhuriyet’in ilk yıllarında “Kumköy” olarak değiştirilmiş ve günümüze “Kilyos” olarak aktarılmıştır. 

Kilyos Gezilecek Yerler

Kilyos’un doğallığını her ne kadar anlata anlata bitiremesek de mutlaka ziyaret etmeniz gereken adreslerden bahsedelim. Kilyos’ta görmeniz gereken 6 yer listemiz şöyle: 

  • Kilyos Kalesi

kilyos-görmeniz-gereken-yerler

Hemen hemen her şehrin olduğu gibi Kilyos’un da tarihe meydan okuyan gösterişli bir kalesi mevcut. Kilyos Kalesi Roma Dönemi’nden, Cumhuriyet Dönemi’ne kadar pek çok tarihi sahneye şahit olmuştur. Bunun yanı sıra kalenin en uzun soluklu hükümdarları ise Cenevizliler olmuş. Burası onlar için Boğazdaki geçişlere hakimiyet ve denizden gelecek tehlikelere karşı inşa edilmiş adeta bir zırhmış. Günümüze kadar sayısız tadilat işleminden geçmiş olsa da halen ayakta kalmayı başarabilmiş ender eserlerden biridir.   kalenin bir çok yeri günümüze kadar ulaşmış. Bunun yanı sıra II. Dünya Savaşı sırasında Boğazların korunması amacıyla Almanlar tarafından verilmiş, 19.YY’a ait krupp kamalı çelik topların konulduğu yerleri Kilyos Kalesi’nin sağ ve sol burcunda görmeniz mümkün. Ayrıca kalenin içinde ve dışında cephanelikler, zindanlar ve gizli eski taş odalar da halen gizemini korumaktadır. Bu sebeple Kilyos Kalesi, Kilyos’ta görmeniz gereken 6 yer listemizde ilk sırada.

  • Kilyos Tarihi Çınar Ağacı

Kilyos Kalesi gezinizi tamamladıktan sonra kapıdan dışarı çıktığınız an sizi görkemli duruşu ile büyüleyen bir çınar ağacı dikkatinizi çekecek. Kilyos Tarihi Çınar Ağacı olarak bilinen bu ağacın yaşı ve tarihi geçmişi epey eski zamanlara dayanıyor. oldukça eskilere dayanmaktadır. Nitekim söz konusu tarihi çınardan İstanbul Fethi’nin müjdecisi olarak da bahsedilmektedir. Kilyos Kalesi’nin Osmanlı ordusu tarafından Cenevizlilerden alınmasının şerefine 1450’li yıllarda toprağa dikilen tarihi bir ağaç. Yaklaşık 4-5 metre çevre genişliğine sahip Kilyos Tarihi Çınar Ağacı’nın yüksekliği ise tam tamına 26 metredir.

  • Kilyos Askeri Koruganları

Kilyos’ta görmeniz gereken 6 yer listemizde Kilyos askeri koruganları da var. Kilyos Kalesi’ni arkanıza aldığınızda sol taraftaki yoldan ilerlediğiniz takdirde Kilyos askeri koruganlarına ulaşabilirsiniz. Peki nedir Kilyos Askeri Koruganları? İkinci Dünya Savaşı sırasında denizden gelecek Rus askerlerinin saldırılarına karşı yapılmış adeta koruyucu görevindedirler. Kilyos Sahil’i boyunca devam eden askeri koruganlar, Sarıyer Sahili’ne kadar uzanıyor. Yüzyıllar boyunca sağlamlığını ve bütünlüğünü koruyan askeri koruganlar, günümüze kadar ulaşmayı başarmış ender eserlerden biridir. Kayalıklar, kumlar arasına serpiştirilmiş bu taştan askerler, Kilyos gezisinde görülmeye değer manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.  

  • Kilyos Su Terazileri

kilyos-1

Kilyos Kalesi çıkışından sağa doğru devam ettiğinizde indiğinizde, genişçe bir bahçede günümüze kadar ulaşmayı başarmış su terazilerini göreceksiniz. Tarihi geçmişi neredeyse Roma’ya dek uzanan Kilyos su terazileri üç parçadan meydana geliyor. Vaktiyle kale içerisindeki yağmur sularının toplanması amacıyla inşa edilen tarihi su sarnıcından beslenen bu su terazileri oldukça kıymetliymiş. Nitekim burada toplanan suyu, köyün uzak bölgelerine kadar ulaşması için çalışılmıştır. Suyun debisini ve basıncını doğru şekilde ayarlayarak, suyun kaynağından daha uzaklara gitmesini sağlıyordu.

  • Kilyos Osmanlı Mezarlığı

Uzun yıllar gizemini koruyan Kilyos Osmanlı Mezarlığı geçtiğimiz yıllarda açığa çıkarıldı. O dönemler Kilyos Kalesi’nde görevli Osmanlı askerlerinin ve onların ailelerinin yer aldığı tarihi Kilyos Osmanlı mezarlığını görmek için su terazilerinin çevresine bakabilirsiniz. Kilyos’un son tarihi keşiflerinden biri olarak bilinen bu bölge Kilyos gezilecek yerler listemizde. Sıradışı keşif ile, tarihi mezarlıktaki mezar taşlarından bazıları sağlamlığını koruyarak gün yüzüne çıkarılmıştır. Tarihi Kilyos Osmanlı mezarlığındaki taşlar incelendikten sonra mezarlıktaki kişilerin, Kilyos Kalesi’nde görev yapmış yeniçeri askerleri ve onların ailelerine ait olduğu tespit edilmiştir. Bu bölgeye değer katacak olan tarihi Kilyos Osmanlı Mezarlığı tam anlamıyla gün yüzüne çıkarmak ve önemini halka anlatmak için yetkililerin çalışmasını beklemektedir.

  • Kilyos Plajları

En güzel gün batımlarının, en romantik anların yaşandığı Kilyos plajları elbette Kilyos’ta görmeniz gereken 6 yer listemizde. Kilyos sahili hafta sonu kaçamakları ya da kısa tatillerin vazgeçilmez adresi. Hal böyle olunca en güzel beach’lerde kahvaltı keyfinin, kumsalda güneşlenmenin tadı bir başka yaşanıyor. Özellikle İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan deniz sefası sürmek isteyen ama şehrin karmaşasından da uzaklaşmayı isteyen tatilciler için Kilyos plajları kaçırılmaz bir fırsata dönüşüyor. Birbirinden eğlenceli beach’leri, müzik ve dansın bir arada olduğu bir hafta sonu için mutlaka Kilyos plajlarını sizlere tavsiye ediyoruz.  

Kilyos’un En Güzel 10 Plajı ve 2023 Fiyatları

Yorum ekle