Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Vordonisi Adası / İstanbul’un Kayıp Adası Vordonisi

Vordonisi Adası / İstanbul’un Kayıp Adası Vordonisi

İstanbul‘un en güzel yerlerinden biri belki de adalar. Şehrin Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Sedef adası gibi birçok adası mevcut. İlla ki bu adalardan birine de gitmişsinizdir. Yaz kış demeden hepsinin ayrı bir güzelliği oluyor. Havası, doğası ve gezilecek yerleri ile İstanbul adaları gönlümüzü fethediyor. Peki İstanbul’un kayıp adası olan Vordonisi’yi daha önce duymuş muydunuz? Vordonisi adası ile ilgili tüm bilgiler, Yolcu360 ekibi tarafından hazırlanan bu yazıda. 🙂

Vordonisi

Prens adalarının çoğunu illaki biliyoruzdur. Belki güzel bir ilk bahar gününde belki de sıcak bir yaz akşamında bu adalardan birindeydik. Ada rüyasına dalıp, şehir hatları adalar vapurunun son saatini kaç kez kaçırmamak için koşturmuşuzdur. 🙂 Fakat İstanbul’daki bu gizli adayı daha yakın zamana kadar tanımıyorduk. Hatta varlığından bile haberdar değildik. Bahsettiğimiz ada, Vordonisi / Vordonos adası. Vordonisi adası; Manastır Kayalıkları, Bostancı Çöken Ada ve Höreke isimleri ile de bilinmekte.

Vordonisi nasıl keşfedildi?

Vordonisi, kayıp bir ada iken, onu çok eski bir harita ortaya çıkardı. İşin ilginç yanı ise harita nesilden nesile aktarılmış ama ada bir efsaneye dönmüş. Aslında haritaya bakılsa net yeri görülebilirmiş. Neyse efendim konumuza tekrar dönersek Rum Patrikhanesi’nin M.S. 500 isimli bir İstanbul haritasında adanın konumu net olarak görülebilmekte. Bu haritanın tekrar incelenmesi ile birlikte adanın net yeri hakkında bilgi sahibi olundu. Bu keşif sonucunda İstanbul’un en küçük ve şehre en yakın adası da Vordonisi oldu.

Vordonisi hikayesi

Ada üzerindeki en ilginç yapı, Manastır. Vordonisi manastırının ise hikâyesi oldukça değişik. Bir manastır keşişi olan Photios, erkek kardeşinin İmparatoriçe Theodora’nın kız kardeşiyle evlenmesi sonrasında saraya yerleşmiş. Saraya yerleşen kesişe çeşitli görevler verilmiş. Bu görevleri yerine getiren kesiş, Rum Patriği Ignatios’un görevden alınması üzerine Ortodoks Rum Kilisesi Patriği görevine getirilmiş. Eski Patrik olan Ignatios ise şuan Küçükyalı semtine sürgüne gönderilmiş. Ignatios, burada Bryas Sarayı’nın kalıntısı üzerine bir manastır yaptırmış ve bu manastıra Satyros / Satiros adı verilmiş. Daha sonra ise patrikhanede ki durum değişmiş. Ve her şey en başta olduğu hale dönmüş. Yani Photios görevinden uzaklaştırılmış ve Patrik tekrar Ignatios olmuş. Photios’a ne mi olmuş dersiniz?

Photios, Vordonisi adasına gönderilmiş. Ama o dönem çok Rum Patrikhanesi çok çalkantılıymış. Çünkü Ignatios öldüğü zaman, Photios yeniden Patrik ünvanını kazanmış. Ignatios’un ölümünden sonra Photios, 11 yıl daha Patriklik yapmış. M.S. 867 yılında ise tekrar görevinden uzaklaştırılmış. Bunun üzerine Photios, Vordonisi adasında bulunan manastırında ömrünün son yıllarını da geçirerek vefat etmiş.

Vordonisi’ni sular altında…

1010 yılının Temmuz ayında İstanbul’da tarihin en büyük depremlerinden biri meydana gelir ve Vordonisi adası, sakinleri ile birlikte sular altında kalır. Diğer adalara birşey olmayıp, Vordonisi adası neden sular altında kaldı diye merak ediyorsanız Vordonisi, diğer adalardan farklı olarak alüvyon bir tabakadan oluşmakta.

Büyükada gezi rehberi için tıklayınız.

 

Yorum ekle