Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Truva Antik Kenti / Çanakkale Gezilecek Yerler

Truva Antik Kenti / Çanakkale Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en batı ucunda bulunan Çanakkale, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi’nin kesiştiği bir konumda yer almakta. Şehir,; Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir ile komşu. Hem Türkiye hem de dünya tarihi açısından oldukça önemli olan şehir, tarihi ve turistik yerleri ile mutlaka gezilmeli. Özellikle Çanakkale’ye gittiğinizde dillere destan olan Truva Antik Kenti’ni gezmenizi öneririz. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Çanakkale gezilecek yerler kapsamında Troya Antik Kenti’ne doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Çanakkale gezi rehberi dahilinde Truva antik kenti yazısını Yolcu360 ekibi sizler için hazırladı.

Truva Antik Kenti Tarihi

Eski Yunanca’da Troya (Troia) olarak bilinen antik şehir, Türkçe’ye Truva olarak geçmiş. Dünyadaki en ünlü arkeolojik kentlerden birisi olan Truva, Çanakkale Biga yarımadası içerisinde 1870’li yıllarda Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından bulunmuş. Hisarlık mevkiinde yer alan antik şehir, Helenistik dönemde İlion  adıyla geçen efsanevi bir yerleşim yeriydi.

Truva antik kenti neden bu kadar ünlü diye merak ediyorsanız hemen belirtelim, Homeros’un ünlü İlyada destanında anlattığı Troya savaşı burada geçmiş. Ayrıca Truva antik kenti, insanlık tarihinin 5000 yıllık hikayesinin izlerini de taşımakta. Truva antik kenti; Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Pergamon Krallığı ve Romalılar hakimiyeti altına girmiş.

Truva antik kenti içerisine ilk yerleşenlerin Anadolu halklarından biri olduğu düşünülmekte. Bu halk, denize yakın konumu sayesinde zenginleşti. O dönem her zengin kentin başına geldiği gibi istilaya uğradı ve dünya tarihinin ilk büyük doğu-batı savaşı, Truva antik kenti içinde yaşandı. Keşfedildiğinden beri yapılan çalışmalar sayesinde Truva antik kenti üzerine farklı dönemlerde yedi farklı kent kurulduğu anlaşıldı. M.Ö. 3000-2500 yılları, Truva antik kenti için ilk yerleşimlerin başladığı dönem. M.Ö. 85 – M.S. 8. periodunda ise Roma dönemi ile birlikte Truva antik kenti tarihi son bulmakta.

Truva antik kenti, 1998 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almakta.

Efsanelerin şehri: Troya Antik Kenti

Birçok farklı çeşidi bulunmasına rağmen aralarından en popüler olan Truva antik kenti efsanesine göre; aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit, Athena ve Hera, bir düğüne gitmişler. Düğün sırasında masalarına bir elma atılmış.

Atılan elmanın üzerinde en güzele yazmaktaymış. Üçü de elmayı almak istemişler, ancak elmayı paylaşamamışlar. Bunu sonucunda ortada bir sorun oluşur. Zeus, hemen duruma müdahale etmek ister ve elmayı alacak kişinin seçilmesinde İda Dağı’nda çobanlık yapan Troya Prensi Paris’in yapmasını emreder. Paris ise, kentin mahvolacağına dair bir kehanet gören Troya kralı olan babası Priamos tarafından dağlara sürgün edilmiş. Afrodit, Athena ve Hera, elmayı alma seçiminin Paris’in yapacağını duyar ve ona rüşvet teklif ederler. Paris, hepsinin arasından Afrodit’in rüşvet teklifini kabul eder.

Paris’in babasının gördüğü kehanet ise yavaş yavaş gerçekleşmektedir. Evli olmasına rağmen dünyanın en güzel kadını olduğu söylenen Sparta Kralı Menelaos’un karısının yanına giden Paris, kadına aşık olur. Karşılıklı olan aşk sonucunda Helen ve Paris, Troya antik kentine kaçarlar. Tabi bu durum sonucunda iki kent arasında uzun yıllar boyunca bir mücadele olur. Sonunda Odysseus’un aklına, dev tahta bir at inşa ederek askerlerini içine koyma fikri gelir. Bu tahta atı Troya’nın kapısına kadar götürüp bırakırlar ve gizlenirler. Akha ordusunun geri çekildiğini ve atı da geri bıraktığını düşünen Troyalılar, atı surlardan içeri alırlar. Surun içerisine girer girmez, atın içerisindeki askerler ortaya çıkar ve Troya antik kenti yok edilir. Dolayısıyla, Paris’in de sonunu gelir. Böylece kehanet gerçekleşmiş olur.

Truva Müzesi / Troya Müzesi

2018 Troya Yılı olarak ilan edilmiş ve Ekim ayında müze hizmet vermeye başlamış. Troya Müzesi, Troya antik şehri girişinde 100 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 11 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilmiş. Troya müze binasının mimarisi, Troya antik kenti için yapılacak olan kazı öncesi yüksekliği ile eşit olacak şekilde tasarlanmış.

Troya’ya ait tüm hikaye ve detayları adeta kendiniz yaşıyormuşsunuz gibi hissedeceğiniz müze, dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzelerinden biri.

Troya müzesi giriş ücreti: 2019 yılı için 75 TL. Haftanın her günü açık olan müze, yaz döneminde 08:30 – 19:30; kış döneminde ise 08:30 – 17:30 saatleri arasında açık.

Troya Müzesi Nerede?  Truva Altı Sokak No: 12 Tevfikiye Köyü (Tevfikiye Yolu) Çanakkale Merkez.

Truva Antik Kenti Nerede?

Çanakkale gezi rehberi kapsamında ziyaret edilebilecek olan Truva antik kenti, Çanakkale şehir merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede yer almakta. Truva antik kenti için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih etmek isteyenler, Çanakkale rent a car kapsamında Çanakkale merkez araç kirama imkanlarına göz atabilirler. Çanakkale merkezden Ezine yoluna çıktıktan sonra kuzeye doğru devam edip, Çıplak köyü istikametine ilerlemeniz gerekmekte.

Çanakkale Gezilecek Yerler

  • Aynalı Çarşı 

Çanakkale içinde Aynalı Çarşı türküsünün nereden geldiği sanırım tahmin edilmiştir. Tam olarak bu çarşıdan adını almış. 1890 yılında yaptırılan çarşı, Gelibolu savaşı sırasında bombalanıp yıkılmış. Uzunca bir süre kullanılmaz halde olan çarşı, 1967 yılında yenilerek hizmete açılmış. Peki neden adı aynalı çarşı diye merak ediyorsanız bu konudaki rivayetlerden bir tanesi şu: Eskiden adı aynı olan at gözlükleri burada satıldığı için buraya aynalı çarşı denmiş. Çanakkale gezilecek yerler sonrası yakınlarınıza hediye götürmek istiyorsanız, burada satılan hediyelik eşyalardan alabilirsiniz.

  • Çanakkale Deniz Müzesi

1915 Çanakkale Deniz ve Kara Savaşlarına ait olmak üzere her türlü objeyi, belgeyi toplamak ve onları korumayı amaçlayan müze, 18 Mart 1915 Deniz Zaferinin 67. yıl dönümünde kurulmuş. Kılıç, madalya, ateşli silah, mayın, top ve üniforma kategorilerinde koleksiyona sahip olan müze, birçok sergi alanında ev sahipliği yapmakta. Pazartesi dışında hafta içi salı, çarşamba ve perşembe günleri 09.00-12.00 ve 13.30-17.00; cuma günleri 09.00-17.00, hafta sonu ise 09.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında müzeyi gezebilirsiniz.

Çanakkale Deniz müzesi giriş ücreti: 2019 yılı için yetişkin giriş ücreti 25 TL, öğrenci giriş ücreti ise yok.
Çanakkale Deniz müzesi nerede? Fevzipaşa mahallesi, Çimenlik sokak, Merkez/Çanakkale. Çanakkale’ye il dışından gelen gezginler, Çanakkale araç kiralama kapsamında Çanakkale Havalimanı araç kiralama olanaklarından faydalanarak, şehri kolaylıkla gezebilirler.

  • Çanakkale Seramik Müzesi

2013 yılında müze hizmet vermeye başlamış. Müze içerisinde geleneksel Çanakkale seramiklerinin üretim süreci hakkında bilgilerin bulunması ile beraber geleneksel Çanakkale seramiklerinin yeniden üretimleri de sergilenmekte. Müzenin girişi ücretsiz. Pazartesi günü dışında her gün gezilebilir.

Çanakkale seramik müzesi nerede? Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak No: 31-33, Çanakkale

Çanakkale’ye nasıl gidilir?

İstanbul Çanakkale kaç km? İki şehir arası mesafe E84 ve D550/E87 üzerinden 347,7 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, 4 saat 45 dakika’da Çanakkale’ye varılabilir.

Ankara Çanakkale kaç km? Ankara ve Çanakkale arasındaki mesafe D200/E90 ve E90 üzerinden 665,5 kilometre. Ankara’dan Çanakkale için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve 7 saat 33 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Yorum ekle