Yolcu360 Blog
Toprak Kale
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Toprak Kale Hakkında Bilgiler

Toprak Kale Hakkında Bilgiler

Toprak Kale hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Osmaniye Toprak Kale hakkında bilgi arayanlar için yazdık. Türkiye’deki Tarihi Kaleler yazı dizisinde konumuz, Toprak Kale. 

Toprak Kale Hakkında Bilgiler

“Kınık Boyu burada oturdu”

Osmani’ye ili sınırlarında Kınık İlçesi yakınlarındaki kale, Çukurova’yı Suriye’ye bağlayan Amanos – Demirkapı geçidini kontrol altına almak için inşa edilmiştir. Bugün de Osmaniye Ceyhan- Dörtyol ayrımında bulunmaktadır. Ulaşımı kolay olan bu kaleyi mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. 

Toprak kalenin adı nereden geliyor?

Kale 75 metre yüksekliğinde kısmen bir kayalığa oturur. Doğu ve kuzey yönünde toprak dolgulara oturtulmuştur. Bugünkü Toprak Kale adı belkide bu toprak dolgulardan kaynaklanmaktadır.

İlk yapıldığı tarih bilinmeyen Toprak Kale, 786’da Abbasi Halifesi Harun Reşit’in Çukurova’yı fethinden sonra yeniden inşa edilmiştir. 13.yüzyılda bölgeye hakim olan Ermeni Krallığı ve Haçlı kuvvetlerinin kullandığı kale, her dönem tamirlerle genişletilmiş ve yenilenmiştir. 

Toprak kalenin mimari özellikleri

Toprak KaleKalenin yapı malzemesi siyah bazalt taşıdır. Bazı bölümlerde bazaltın beyaz kireç taşı süsleme unsuru olarak kullanılmıştır. Güney ve güneydoğu bölümlerinde ikinci bir sur hattı olan kalenin 14 kuleli suru tepenin yamaçlarında inşa edildiği için dışında hendek yoktur. Kale içinde hamam, ambar, sarnıç, depolar ve bir şapel kalıntısı vardır. Kale  içi, aşağıdaki yerleşime, yer yer kayalara oyulan bir merdivenle bağlanmıştır.

Kaledeki son büyük imar çalışması Memluk Sultanlığı döneminde gerçekleştirilmiştir. Kale 1517’de Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sonrasında Osmanlı’ya katılmıştır. Anadolu’ya göç eden Oğuz boylarının en önemlilerinden Kınıklar, bu kale etrafına yerleştiği için kale Osmanlı kayıtlarında 19. yüzyıla kadar Kınık Kalesi adıyla geçmektedir. 

24 Oğuz boyundan biri olan Kınık Boyu, Anadolu Selçuklu hanedanın da mensup olduğu bir boydur. Evliya Çelebi kalenin bazı huzursuzluklar nedeniyle 1670 yılı dolaylarında boşaltıldığını ve metruk olduğunu bildirmiştir.

Osmaniye Araç Kiralama Fiyatları

Osmaniye araç kiralama fiyatları için yolcu360.com üzerinden hızlı ve kolay bir araştırma yapabilirsiniz. Osmaniye araç kiralama fiyat listesine bakabilir, fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Osmaniye’de uygun fiyata araba kiralama yapabilir, şehrin ve çevresinin keyfini sürebilirsiniz. 

 

Yorum ekle