Yolcu360 Blog
Tire’de ne yenir?

Tire’de Ne Yenir?

Tire’de ne yenir? Tire gezisinde gezilip görülecek neler var? Tire yemekleri nasıl? Tire gezisine çıkacaklar için işin mutfağından başlayan bir araştırma yaptık…

Tire’de Ne Yenir?

Ege’nin incisi İzmir’in hemen yanında konumlanan Tire, doğal güzellikleri, tarihi eserleri ve lezzetleri ile ön plana çıkan tarihi ve turistik yerlerden biri.  İzmir’in merkezine 80 kilometre uzaklıkta bulunan bu güzel ilçe Hitit, Frigya, Lidya, Helen, Pers, Bizans ve Osmanlı kültürünün birleşiminden geliyor. Tire araç kiralama seçenekleri ile bu ilçeyi keyifle gezebilirsiniz. Peki, Tire’nin nesi meşhur?

Tire Yemekleri

Ege’nin sınırlarında ve zeytin ağaçlarının yanı başında yer almasından kaynaklı Tire mutfağı zeytinyağlı lezzetler üzerine kurulu. Küçük Menderes’in kıyısında bulunan Tire, ot konusunda bir hayli fazla zenginliğe de sahip. Bu otlardan yapılan türlü türlü yemekler ve kavurmalar ile birlikte pek çok farklı türde salata yemenizi de mümkün kılıyor.

Tire Köftesi

Ama Tire deyince akla ilk gelen önemli ve kendine has yemek ise Tire köftesi. İçinde hiç baharat kullanılmadan yapılan bu köfte hafifliği, ağızda bıraktığı basit ama keyifli tat ile insanları kendine çekiyor. Aynı köfteyi pide ve sos ile de servis ediyorlar bu arada. Ama o noktada yemeğin adı değişiyor ve Tire Kebabı oluyor. Yörenin enfes yoğurduyla birlikte bu kebabı tatmamak büyük bir kayıp oluyor.

Tak Tak Kebabı

Normalde bizim yemek olarak adlandırdığımız ama Tirelilerin ise kahvaltı niyetine yediği Tak Tak Kebabı da mutlaka deneyimlemeniz gereken lezzetlerden biri. Sabah saat 10.00’dan sonra pek bulamayacağınız bu yemek, kuzunun kuyuda bütün olarak pişirilmesiyle yapılıyor. Pişen etler parçalanıp pide üzerinde önünüze geliyor. Tak Tak Kebabı’nın bir yan ürünü de bulunuyor. Kuzu, kuyuda pişerken üzerine sürülen yağ ve baharatlar aktıkça kuzunun altına yerleştirilen kapta biriktiriliyor. Bu sosla da nefis bir tada sahip olan Tandır Çorbası hazırlanıyor.

Tire Süt Ürünlerini Deneyin!

Bölgede hayvancılık çok gelişmiş olmasa da kendilerine yetecek kadarını üretibilecek durumdalar Tireliler. Bu nedenle de, yörenin temiz havası altında birbirinden farklı otlarla beslenen hayvanların sağladığı süt ve süt ürünlerinin tadına da bakmayı ihmal etmemelisiniz. Peynir çeşitleri, yoğurdu ve tereyağı da bir başka Tire’nin.

Karadutlu Lor TatlısıKaradutlu Lor Tatlısı

Tatlı niyetine de tatlı lor peyniri üzerine dökülen Karadut reçeli ile hazırlanan Karadutlu Lor Tatlısı’nı öneriyoruz. Lorla tatlı mı olur demeden mutlaka tadına bakmalısınız.

Sübye Tatlısı Tire’de Yenir!

Son yıllarda unutulmaya başlasa da Sübye de Tire’nin efsanevi tatlarından biri. Kavun çekirdeği ile hazırlanan bu içecek artık pek tercih edilmese de özellikle yaz günlerinde keyifle tüketebileceğiniz içeceklerden.

Tire’nin Nesi Meşhur?

Pek çok tarihi eserin yanında, ilçede Salı günleri kurulan ve neredeyse tüm sokaklarına yayılan Tire Pazarı bölgede epeyce meşhur. İzmir, Selçuk, Aydın ve Kuşadası’ndan bile ziyaretçilere ev sahipliği yapan pazarda 1700 tezgah ve görebileceğiniz her türlü ot çeşidi bulunuyor.

 

Yorum ekle