Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Tarihin canlandığı yer: Antalya Müzesi / Antalya

Tarihin canlandığı yer: Antalya Müzesi / Antalya

Türkiye’de kesinlikle görülmesi gereken müzelerin arsında yer alan Antalya Müzesi, Anadolu’nun kadim hazinelerinin bir araya toplandığı bir medeniyetler geçidi gibi. Antalya Müzesi’ni sizler için Instagram’ın ünlü seyyahlarından Gezgininayakizleri hesabının sahibi Cüneyt Durhan gezdi gördü ve yazdı…

Ülkemde ya da yabancı ülkelere yaptığım seyahatlerin en sevdiğim anlarından birisi de tarihi yakından öğrenebileceğim müzeler ve ören yerleridir. Ülkemizdeki bir çok şehirin müzelerini gezdim, Antalya Müzesi’ni de çok uzun bir aradan sonra tekrar ziyaret etme imkanı buldum. Bir saatte gezerim dediğim müzeyi yarım günde gezdim. Pek çok medeniyetin kalıntılarına ev sahipliği yapan müze beni bir kez daha etkilemeyi başardı. Antalya Müzesi 1. Dünya Savaşı sonrası işgalciler tarafından yağmalanan eserleri koruma altına almak için 1922 yılında kurulmuş. Antalya Müzesi’nin ilk mekanı Alaaddin Cami olurken daha sonra Yivri Minare Cami’sinde yer bulmuş kendine. Şimdi 30bin metrekarelik yeni yerinde hizmet veriyor. Ayrıca müzenin bir ödülü de var, 1988 yılı “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Ödülü”.

Verilen bilgiye göre müzede 5.000 eser sergileniyor, 20binden fazla eser de koruma altında. Müzede 14 salon bulunuyor: Tanrılar Salonu, Mozaik Salonu, Lahitler Salonu, Ölü Kültü Salonu, Mermer Portreler, Tabiat Tarihi ve Prehistorya, İmparatorlar Salonu, Seramik Eserler, Küçük Eserler ve İkonalar, Mermer Portreler, Yorgun Portreler, Perge Tiyatrosu, Yorgun Herakles Salonu, Çocuk Bölümü ve Etnoğrafya Salonları’dır. İmparatorlar ve Tanrılar Salonları beni en çok etkileyen salonlar oldu, Roma dönemi heykelleri ise gerçekten nefes kesici.

Gurur Kaynağı Antalya Müzesi

Yeni müze salonundaki Selçuklu Kuran-ı Kerim’i, Aspendos çinileri ve 15. yüzyıla ait Uşak Halısı en çok ilgi çeken tarihi eserlerin başında geliyor. Müzeye girdiğinizde mutlaka görmenizi isteyeceğim eserler, Kemikten Stilize İnsan Başı, Ana Tanrıça Figürü, Kadın Kabartmalı Oinochoe Testisi, Çocuklu Kadın Heykelciği, Perseus Heykeli, Herakles Heykeli, Afrodit Heykeli, Üç Güzeller Heykeli. Yakın geçmişte İsviçre’den tekrar ülkemize kazandırılan Herakles Lahdi tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor. Lahdin üzerindeki Herakles’in 12 görevi kabartmaları incelenmeli.

Açık yüreklilikle söylemek gerekirse Antalya Müzesi sadece Türkiye’de değil dünyadaki en iyi müzelerden birisi diyebilirim. Tarihi seven, tarihe karşı merak duyanların mutlaka ziyaret etmesini tavsiye edeceğim bir müze. Antalya Müzesi’ne müze kart ile ücretsiz ya da 15 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Müze şehir merkezinde bulunuyor. Hem Antalya’yı hem de müzeyi birlikte gezmek isteyenler yola çıkmadan önce Yolcu360’tan kiralık araç fiyatlarını inceleyebilirler. Antalya araç kiralama iyi bir seçenek olabilir. Antalya Müzesi kurucusu Süleyman Fikri Erten’e de ayrıca sonsuz teşekkürler. Keşfetmeniz dileğiyle…

Yorum ekle