Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Tarih Öncesi Dönemden En Etkileyici 10 Mağara Resmi

Tarih Öncesi Dönemden En Etkileyici 10 Mağara Resmi

Eski mağara resimlerinin bizler için yol gösterici bir nitelikte olduğunu biliyor muydunuz? Aslında mağara resimleri bize binlerce yıl önce insanların ve hatta insanlığın neye benzediğini anlatıyor. Bu resimler dünyanın dört bir yanındaki farklı ülkelerde bulunabiliyor. Ancak hepsinin tek bir ortak noktası var. O da zaman içinde var olan hayvan yaşamını tasvir etmeleri. Mağara resimlerinin çoğu o kadar ayrıntılı ve iyi korunmuş ki eminiz sizde bizim kadar şaşıracaksınız. Tarih öncesi dönemden 10 mağara sanatı yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından derlendi. Keyifli okumalar! 🙂

Tarih Öncesi Dönemden 10 Mağara Sanatı

  • Cueva de las Manos / Arjantin

Bu inanılmaz ve eşsiz mağara resimleri, Arjantin’in Santa Cruz eyaletinde yer alıyor. Cueva de las Manos’taki resimler hayvanları ve av partilerini tasvir ediyor. Ancak şüphesiz en dikkate değer çizimler insan eli olanlar. Bu ellerin çoğu sol el ve ressamların sağ elinde bir püskürtme borusu tutarak mağara duvarlarına koydukları sol ellerinin üzerine püskürttükleri düşünülüyor. Bu mağara resimleri ise yaklaşık 3.000 – 9.000 yıl öncesine tarihlendiriliyor.

  • Altamira Mağarası / İspanya

Altamira mağarasındaki resimler dünyadaki en iyi korunmuş antik mağara resimlerinden birkaçı. 19. yüzyılın sonlarında Marcelino Sanz de Sautuola tarafından keşfedilen mağara resimleri, 14.000 ve 18.500 yaşında olduğu düşünülüyor.

  • Laas Gaal, Somali


Bu resimlerde kullanılan net ana hatlar ve belirgin renkler olağanüstü.5.000 ila 11.000 yaş arasında olduğu söylenen bu resimlerin nasıl bu kadar iyi yapıldığı ise kafaları kurcalayan bir soru. Tüm Afrika kıtasındaki en iyi korunmuş mağara resimlerinden birisi işte tam olarak Somali’de yer alıyor.

  • Bhimbetka Kaya Sığınakları / Hindistan


Bhimbetka, Orta Hindistan’da 600’den fazla kaya sığınağından oluşuyor. Resimlerin çoğu kırmızı ve beyaz renklerde yapılmış. Uzmanlara göre, bu çizimler yaklaşık 12.000 yaşında. Mağara resimlerinde aslan, kaplan ve timsah gibi hayvanlar tasvir edilmiş.

  • Lascaux Mağarası / Fransa

Bu mağaranın duvarlarındaki resimlerin 17.000 yıldan daha eski olduğu tahmin ediliyor. Mağara sanatının muhteşem bir örneği olan resimler, o kadar derin bir kısımda bulunuyormuş ki sadece mum ışığı ile görülebiliyormuş. Fransız hükümeti sanat eserinin zarar görmemesi için kopyalarını yaptırmış, böylece ziyaretçiler orijinaline zarar vermeden görebiliyorlarmış.

Dünyanın en eski yapıları için tıklayınız.

  • Serra da Capivara / Brezilya


Serra da Capivara Milli Parkı’nda bulunan mağara resimlerinin en eskisinin 25.000 yaşında olduğu söyleniyor. Resimler av partileri gibi son derece ayrıntılı tasvirlerden oluşuyor. Mağara boyunca hayvanların ve ağaçların resimlerine de tanıklık edebiliyorsunuz.

  • Tadrart Acacus / Libya

Bu koleksiyondaki eşsiz resimler, M.Ö. 12.000’den M.S. 100’e kadar uzanıyor. Resimler, Sahra Çölü’nün bir zamanlar yemyeşil alanlar ve su gölleriyle neye benzediğini gösteriyor. Aynı zamanda mağaranın duvarlarında birçok farklı hayvan türü tasvir edilmiş.

  • Ubirr / Kakadu Ulusal Parkı / Avustralya


Bu koleksiyon, Milli Park’ın kayalıklarında yaklaşık 5.000 Aborijin sanat alanını içeriyor. Bu resimlerin en eskisinin 20.000 yıl kadar eski olduğu söyleniyor. Aborijinlerin bu eşsiz koleksiyonunda sadece hayvanların tasvirini değil, aynı zamanda hayvan iskelet kemiklerine ait bazı çizimleri de görebiliyorsunuz.

  • Magura Mağarası / Bulgaristan

Magura Mağarası’ndaki resimler, bir araç olarak yarasa dışkısı kullanılarak yapılmış. Resimlerin 4.000 ve 8.000 yıl önce tamamlanmış olduğu düşünülüyor.

  • Chauvet Mağarası / Fransa

Bu güzel sanat eseri sadece 1994 yılında keşfedilmiş. Tasvir edilen çizimlerde mamutlar, aslanlar, ayılar ve gergedanlardan bulunuyor. Mağara resimlerinin tarihinin ise yaklaşık 32.000 yıl öncesine dayandığı düşünülüyor.

Dünyadaki Hayalet Kasabalar yazısı için tıklayınız.

 

Yorum ekle