Yolcu360 Blog
Sakarya Taraklı

Taraklı’da Ne Yenir?

Taraklı’da ne yenir? Taraklı gezisine çıkacaklara Taraklı yemekleri ve Taraklı restoranları hakkında ufak ipuçları hazırladık. Taraklı gezisi öncesinde araştırmanızı iyi yapın!

Taraklı’da Ne Yenir?

Sakarya’nın Taraklı ilçesi İstanbul’a oldukça yakın bir yer. Tarihi dokusunu neredeyse hiç kaybetmemiş olan bu küçük kasabayı gezerken, tarih içerisinde 100-150 yıl geriye gitmiş gibi hissediyorsunuz kendinizi.  Cumbalı tarihi evleri, muhteşem doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleri ile öne çıkıyor Taraklı. Ayrıca beldenin Cittaslow yani Sakin Kentler listesinde de yer aldığını belirtelim.

Taraklı YemekleriTaraklı Yemekleri

Küçük bir belde olmasına rağmen pek çok lezzete ev sahipliği yapıyor Taraklı. Burada özellikle belirtmemiz gereken konu ise Taraklı’daki her yemeğin bölgede yetiştirilen ürünler ile yapılması. Bu da doğanın içinden gelen bir sağlık ve temizlik hissi uyandırıyor insanda.

Taraklı’nın Nohut Eti

Bölgeye geldiğinizde ilk yapmanız gereken şey keşkek ve nohutlu et yemeğinin tadına bakmak. Zira pek çok yerde yemiş olsanız bile bu bölgenin keşkeği ve nohutu bir başka lezzetli. Belde’de bulunan lokantaların hepsinde bu iki lezzeti de deneyimleme şansına sahipsiniz.

Taraklı’da Yaprak Dolması

Ayrıca yaprak dolmasının da tadına bakmanızı şiddetle öneriyoruz. İçinde farklı ne var ki diye sorarsanız verebileceğimiz değişik bir cevap yok ama dolma o kadar lezzetli ki yedikçe yiyesiniz geliyor.

Taraklı’nın Köpük Helvası

Tatlı olarak da Köpük helvasını denemenizi tavsiye ediyoruz. Yumurta, şeker ve çöğen kökü ile hazırlanan köpük helvası, içine tahin katılarak servis ediliyor.

Taraklı Uhut TatlısıTaraklı Uhut Tatlısı

Taraklı’nın en önemli yemeği ise bir tatlı. Uhut tatlısı olarak bilinen bu lezzet yapımı çok uzun sürdüğü için sadece özel günlerde, bayramlarda yapılıyor. İçinde ne var derseniz, sadece buğday, un ve su cevabını verebiliriz. Farkettiyseniz tatlının içinde şeker ya da glikozdan bahsetmedik. Çünkü ikisi de bu tatlıda yer almıyor.

Teneke bir kabın altına delikler açılıp buğday bu tenekeye dolduruluyor. Ardından ışık almayan, loş bir yerde iki günde bir sulanıyor. Bu sulamanın amacı sizin de tahmin edebileceğiniz gibi buğdayları filizlendirmek.  Önce çimlenmeye sonra da topaklanmaya başlayan buğdaylar arada çıkarılıp ufalanıyor ve tekrar aynı tenekeye konup sulama işlemine devam ediliyor. Yaklaşık 15 günün sonunda 4-5cm uzamış olan buğday filizleri ve saçakları yeşillenmeden önce alınıp tokmak ile dövülüyor ve çıkan özsüyuna su katılarak kaynatılıyor. Kaynamaya başladığında da içine biraz un katılıyor. Koyulaıp kahve rengini alan tatlı dinlendirilmek için kavanozlara alınıyor. Özellikle kahvaltıda ama isterseniz günün her saatinde ekmeğe sürüp yiyebildiğiniz Uhut tatlısı Taraklı’nın en meşhur lezzeti.

Taraklı’nın Nesi Meşhur?

Bizanslılardan alınarak Osmanlı kasabası haline gelen Taraklı’nın elbette mimari yapısıyla öne çıkan evleri meşhur. Bunun yanında Yusuf Bey Mahallesinde bulunan 700 yüzyıllık da Taraklı’nın simgelerinden.

 

Yolcu360 Blog

Add comment