Yolcu360 Blog

Tunceli’de Ne Yenir?

Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Tunceli’de ne yenir? sorusunun cevabını bulmaya hazır mısınız? Tunceli’ye akraba ziyaretine gidecekseniz ya da iş için şehri gezme fırsatı bulacaksanız burada ne yenir diye düşünüyor olmalısınız? Peki, Tunceli’de ne yenir? Tunceli mutfağında neler var ya da Tunceli’ye özgü yemekler neler?

Tunceli’de Ne Yenir?

Dört dağ içinde olan Tunceli; iç içe geçmiş bir tarih, ,harmanlanmış bir kültür, ve hatırı sayılır bir ekolojik zenginliğin yanında , tarıma elverişsiz  coğrafyası ile kendi içinde uyum sağlamış, hayata dair her ne varsa saygı duyulan kendine özgü bir ‘nefes’ alma yeridir ülkemizde.

Tunceli Yemekleri

zerefetEn meşhur yemekleri belli başlı malzemeler ile yapılıyor. Ana yemekleri Un, tereyağı ve ayran ile yapılan, isimleri değiştirilmiş yakın tatlara sahip, kısıtlı şartlardaki yaratıcılıktan doğuyor.

Zerefet, hamurun yuvarlık bir tepsi şekline getirilip pişirildiği, piştikten sonra üst katından  bir kapak açılıp, içerisinin kazılarak sarmısaklı ayran ve tereyağı ile karıştırıldığı ve Tunceli halkının değerli misafirlerine ikram ettiği en önemli yemeklerinden birisi.

Zerefet gibi aynı malzemelerle yapılıp, piştikten sonra hamurunun ayranla tokmaklanıp  kendi içinde bir tas oluşturuluyor önce. Ardından bütün bu karışımın üzerinde ertilmiş, sıcak sıcak tereyağı gezdiriliyor. Zerefet’e bu işin kralı dersek eğer, şir de kraliçesi sayılıyor Tunceli’de.

Bişi Bişi adıyla bilinen bir diğer  yemek de, yukarıda söz ettiğimiz malzemelere yumurta eklenerek yapılıyor. Yumurta katılarak yapılan hamur, bu arada bol tereyağı koymayı da unutmuyoruz, ya tavada kızartılır ya da ateşte kızdırılmış sacın üzerinde yapılır ki Tunceli’ye gidip de Bişi’yi denemek isterseniz tercihinizi sac yönünde kullanmanızı öneriyoruz.

Göme de tereyağı, un ve ayran ile yapılan kalın bir börek görünümündedir. Gömenin bir yemek olması dışındaki önemi sosyal hayata kültürel açıdan girmesiyle alakalı. Yöre halkı tarafından inanışlarına göre dua ederken, ziyarete giderken, iyi veya kötü yaşanan herhangi bir olayda yapı dağıtılıyor.

Bu arada belirtmeden geçmeyelim, Tunceli’ deki yemek isimleri  ülkemizin kültürel mozağinin yansıması gibi; Türkçe , Kürtçe, Ermenice ve Zazaca’dan geliyor.

Ovacık sarımsağına değinmeden geçmek de olmaz! Dağlarında kendiliğinden gelişen tek diş sarımsak olarak isim yapan bu sarımsağı da bolca alacağınıza eminiz.

Tunceli’ye en kolay nasıl gidilir?

Tunceli’de havalimanı yoktur. Tunceli’ye en kolay ulaşım Erzincan Havalimanı’ndan sağlanabilir. Erzincan Havalimanı araç kiralama hizmetinden faydalanarak iki saat üç dakika içerisinde Tunceli merkeze kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yolcu360 üzerinden araç kiralama rezervasyonu yaparak, istediğiniz model bir araç ile konforlu ve rahat bir ulaşım imkanı da yaratabilirsiniz veya Erzincan araç kiralama seçeneklerine göz atarak karayolu üzerinden yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Tunceli’nin Nesi Meşhur?

Tunceli-Tulum-PeyniriGörülecek yerler arasında sadece bir iki yer önermek çok zor olsa da efsanelerin efendisi Munzur gözeleri, tarihi Urartulara dayanan Rabat kalesi,  dileklerin gerçekleştiğine inanılan Düzgünbaba ziyareti mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor

Akarsuda yüzmeye sevenler için de; hem suyu içilen hem de yüzebileceğiniz hatta doğa sporlarıyla aranız iyiyse mutlaka deneyeceğiniz rotalar da mevcut.    

Sadece midenizde değişik tatları deneyimlediğiniz bir yer olmanın dışında, gözünüzü gönlünüzü ve ruhunuzu da doyurmak isterseniz, sabah kahvaltıda yufka ekmeği, tereyağı, bal, tulumpeyniri , yağ-çökelek Tunceli’de sizi bekliyor.

Siz hiç ‘’delilerinin’’ heykelini diken bir il gördünüz mü?

Tunceli’de nerede kalınır? / Tunceli konaklama / Tunceli kalacak yer / Tunceli otelleri

Tunceli’de her bütçeye uygun konaklama için yer bulmak mümkün. En iyi Tunceli konaklama yerlerini sizler için hazırladık:

  • Grand Şaroğlu Hotel
  • Tunceli Alabalık Otel
  • Doga Turistik Hotel
  • Köşk Hotel
  • Hotel Yüksel
  • Tunceli Ovacık Öğretmenevi
  • Has Hotel
  • Royal Demir Hotel
Tunceli’ye nasıl gidilir? / Tunceli ulaşım

İstanbul Tunceli kaç km? İki şehir arası mesafe 1.171,2 kilometre olup, İstanbul en ucuz araç kiralama imkanları için Yolcu360 üzerinden İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 ve E80 üzerinden 13 saat 51 dakika’da Tunceli’ye varılabilir.

Ankara Tunceli kaç km? Ankara ve Tunceli arasındaki mesafe 813,6 kilometre. Ankara’dan Tunceli gezilecek yerler için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama seçenekleri için Yolcu360 üzerinden Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D200/E88 üzerinden 9 saat 56 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Erzincan Tunceli kaç km? Araç ile Erzincan’dan Tunceli’ye Amasya – Erzurum Yolu ve D885 üzerinden 1 saat 58 dakika içerisinde varılabilir. Erzincan araç kiralama konusunda en uygun fiyatlar için Yolcu360 üzerinden Erzincan araç kiralama seçeneklerini inceleyerek 126,7 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Elazığ Tunceli arası kaç km? Elazığ şehri üzerinden Tunceli gezilecek yerler için yola çıkmak isteyenler, Elazığ araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak 77,7 kilometrelik yolu Elazığ Pertek Yolu ve Tunceli Pertek Yolu üzerinden 1 saat 35 dakika içerisinde kat edebilirler.

Yorum ekle