Yolcu360 Blog

Suyla Çalışan Araba Var Mı?

Suyla çalışan araba var mı? Peki, araba suyla çalışabilir mi? Suyun yakıt olarak kullanılması mümkün mü

Ana haber bültenlerinde ya da sosyal medyada “suyla çalışan araba yaptı!” şeklinde çılgın mucit paylaşımlarına rastlamışsınızdır. Peki, işin aslı ne? Gerçekten bir araç su ile çalışabilir mi?

Alternatif enerji kaynaklarının böylesine gündemde olduğu bugünlerde, su ile araba çalışır mı? meraklılar tarafından sorulmakta olan bir soru. Arabalar suyla çalışır mı? Hidrojenli araba veya su ile çalışan araba yapıldı mı? gibi kelimeler ile aranmakta olan “su ile çalışan araba olur mu?” konusuna beraber değinelim…

Suyla Çalışan Arabalar

Suyla çalışan araba yapıldı! Otomobilini su ile çalışan hale getirdi! Tarzındaki haberlere elbet siz de denk gelmişsinizdir. Peki, bunlar doğru mu? Gerçekten de suyu yakıt olarak kullanan bir araç yapıldı mı? Su yakıt olarak kullanılabilir mi? Bu sorulara verilecek doğrudan bir cevap olmayıp, konunun iyi bir şekilde incelenmesi gerektiğinden bu konuyu ve teknik detaylarını derleyip bir yazı haline getirdik.

Araba Suyla Çalışabilir Mi?

Bu soruya nasıl yaklaştığınıza göre verilecek 2 farklı cevap var. 

  1. Su doğrudan araba yakıtı olarak kullanılamaz, yani hayır. 
  2. Fakat su kullanılarak araca enerji sağlayacak bileşenler elde edilebilir ve kullanılabilir. Yani anlayacağınız, araca benzin koyar gibi su koyup aracı çalıştırmak mümkün değildir. 

Peki, su yakıt olarak nasıl kullanılır? Suyu kullanarak bir aracı hareket ettirmek için suyun içerisindeki hidrojene ihtiyaç vardır. Hidrojen bataryalı araçlar bu prensip izlenerek çalıştırılabilirler. Peki hidrojenli araba nedir?

Hidrojen Bataryalı Araçlar

Hidrojen bataryalı araçlar aslında bildiğimiz elektrikli araçlardan çok da farklı değillerdir. İki aracı da sürerken deneyiminiz neredeyse aynıdır fakat elektriğin elde ediliş biçimi farklıdır. Normal elektrikli araçlarda lityum-iyon bataryalar kullanılır. Bunlar günümüz telefon bataryalarıyla neredeyse tamamen aynıdır. Elektrik ünitesine takılarak şarj edilir ve şarj bitene kadar kullanılır. Hidrojen bataryalı araçların bataryaları ise elektrik ünitesinden şarj edilemez. Bu araçlar, içerisinde bulundurduğu hidrojeni kullanarak anlık olarak elektrik oluşturur ve bu elektriği motorlara aktararak hareket sağlarlar. 


Sudan Nasıl Enerji Sağlanır?

Yukarıda anlatılan hidrojen bataryalı araçların kullanımı için hidrojen gerekmektedir. Hidrojen evrende en sık bulunan element olmasına rağmen tek başına bulunması zor olduğundan, bir bileşikten ayrılarak elde edilmek zorundadır. Suyun yapısında iki adet hidrojen ve bir adet oksijen bulunduğundan, sudan hidrojen elde etmek kolaydır. Su bileşiği parçalanarak hidrojen elde edilir ve bataryalarda kullanılabilir. Bu sayede araca benzin koyar gibi hidrojen koymaya gerek kalmadan, yalnızca su koyup onu parçalatarak enerji harcamak teorik olarak mümkündür. Peki bu teknoloji verimli mi? Günümüz teknolojisi ile bu yöntemin henüz pek verimli olduğu söylenemez, araca önceden parçalanmış sudan elde edilen hidrojenin aktarılması ve bu hidrojen yakıtının araç tarafından doğrudan kullanılması çok daha verimlidir. Fakat yinede su ile çalışan araba projeleri yapılmakta ve teknolojinin potansiyeli incelenmektedir. Şimdi bu su ile çalışan araba projelerinden birine bakalım!

Genepax Firmasından Suyla Çalışan Otomobil!

Önceden de belirttiğimiz gibi suyu doğrudan bir yakıt olarak kullanmak mümkün olmasa da, suyu parçalayarak ortaya çıkan hidrojeni kullanıp elektrik elde etmek ve bu elektriği aynı normal bir elektrikli araç gibi kullanmak mümkün. Bunun en bilinen örneklerinden biri Japon Genepax firmasının tasarladığı suyla çalışan araç olmuştu. Yakıt olarak yalnızca su ilave edilmesine ihtiyaç duran bu araç, saatte 80 kilometre hıza kadar çıkabiliyordu. Ne yazık ki bu teknolojinin yeterince verimli olmamasından dolayı sudan hidrojen elde eden araçlar pek kullanımda değil. Yakın zamanda elektrikli araçlara rakip olarak ortaya çıkmış olan hidrojen bataryalı araçlar ise bu fikre benzer bir prensip kullanarak, otomobillerin geleceğinde kendine yer edinmeye çalışıyor. Genepax’in geliştirdiği bu araç tuzlu veya tatlı su diye ayırmadan, içerisinde hidrojen olduğu sürece her tür suyu kullanabiliyor ve kendine araçlarda su enerji sistemi adını veriyordu!


Enerji kaynakları açısından bolca seçeneğin incelendiği bu dönemde, su gibi bolca bulunan bir maddenin yakıt olarak kullanılabilme ihtimali oldukça heyecan verici!
Su ile araba çalışır mı, su yakıt olarak kullanılabilir mi, hidrojenli araç nedir veya hidrojenli araç teknolojisi nedir gibi kavramlara odaklanarak bu konudaki en yeni teknolojiyi paylaştık.

Güneş Enerjisi ile Çalışan Araba: Aptera

Süper Hızlı Uçak: Spaceliner

Havada, Karada ve Suda Giden Amfibi Araçlar

Yorum ekle