Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Havada, Karada ve Suda Giden Amfibi Araçlar

Havada, Karada ve Suda Giden Amfibi Araçlar

Yolcu360 olarak geleceğe yön veren ulaşım teknolojilerini tanıtmayı seviyoruz. Size, geleceğin araçlarını hayal edin desek, ne derdiniz? Belki uçan arabalar, belki hem uçan hem karada hem de denizde gidebilen amfibi araçlar…Evet, biraz bunlardan bahsedelim…

Hem Havada Hem Karada Hem Suda Gidiyor!

Hem havada hem karada hem suda giden araçlar, hayal değil. Amfibi araçlar yani havada- karada- suda gidebilen araçlar kullanılmaya başlandı bile. Sadece şimdilik, ulaşılamayacak kadar pahalılar. 

1700’lerde bir İtalyan Prens, havada – karada- denizde giden bir araç isteği duyarak bütün hayatını bu teknoloji üzerinde çalışmalara adamış. Onun açtığı vizyondan giden bilim insanları hava kara deniz ulaşımını tek araçla sağlamayı mümkün kıldı. Bu hayali bugün gerçek oldu. 

Amfibi Araçlar 1960’lardan Bugüne Var…

Pek çoğumuz Amficar teknolojisini çok yeni sanıyoruz ama aslında 1960’lardan beri var. Hatta Amfibi Car adıyla 1960 yılında tam 4.500 adet satılmıştı. 


Amfibi Araçlarda Kara ve Su Çok Farklı!

Bu araçlar, çok yavaş gelişti. İstenilen seri üretime ise hala geçilemedi. Çünkü fizik kuralları gereği havada giden bir araç ile karada giden ve denizde giden bir aracın aerodinamikleri birbirinden çok farklı. Basit bir örnek verelim mi? Denizde hızlı gitmek için aracın burnu yukarı doğru olmalı. Ama karada hız için yere yakın karoser gerekir. Bu iki işlevi de doğru yapacak karoser nedir? İşte onun için bir kaç yüz yıldır çalışılıyor. 

Amfibi Araçlarda Seri Üretim Var mı?

Amfibi araçlar, dediğimiz gibi 1960’lardan beri üretiliyor. Satılıyor da. Ama hemen herkesin alacağı şekilde seri üretim henüz yok. Yani “yan komşu da amfibi araç aldı”, deme lüksümüz henüz yok. Çünkü  bu araçlar için müthiş bir mühendislik çalışması yapılmasına rağmen malzeme ve işçilik konusunda hala çok maliyetliler. 

En Yaygın Amfibicar: Gibbs Sports Quadski 

Seri üretim yok dedik ama Gibbs Sports Quadski araçtan epeyce üretiliyor. Birkaç saniye içinde kara aracından suda gidecek hale gelen bu araç, ATV’den JetSki’ye dönüşme becerisine sahip. 


Amfibi Tank da Var!

Bir savaş gemisinden çıkıp karaya doğru ilerleyen tank hayal edin. İçi asker dolu. Yani askerleri gemiden tahliye etmek filan yok. Doğrudan tankla karaya geliyorlar. Bu da yapıldı. ABD’de sudan karaya kesintisiz geçiş yapabilen ve 21 askeri taşıyabilen bir amfibi tank var. Suda 13,1 km/s hızlanma ve karada 72km/s hızlanma verilerine sahip. 

Kara Deniz Hava Farketmez!

Buraya kadar anlattıklarımız hep karada ve suda gidebilen araçlardı. Elbette havada karada ve suda gidebilen de var. Dornier Seaster modeli, geleneksel bir deniz uçağı. Uçmak için kanatları ve pervanesi, suda girmek için doğru konumlanmış yüzeyi ve su motorları, korozyona yüzdeyüz dayanıklı malzemesi ve karada da ilerleyecek alt yapısı var. 

Yorum ekle