Yolcu360 Blog
sürücü kursu seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Sürücü Kursu Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler Nelerdir?

Sürücü Kursu Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler Nelerdir?

Sürücü kursu seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Bu konuyu detaylıca araştırdık.

Araba kullanmak isteyen fakat ehliyet sahibi olmayan herkesin aklındaki en büyük soru; hangi sürücü kursuna gitmeliyim? Genelde insanlar, ikamet ettikleri adrese en yakın kursa gitmeyi tercih ediyor. Peki sizce, bütün sürücü kurslarının kalitesi ve verdiği eğitim aynı mıdır?

Adayların akıllarındaki bir diğer önemli soru da sürücü kurslarının fiyatlarıyla ilgili. Daha düşük fiyata, iyi bir sürücü kursuna gidebilir miyim? İyi sürücü kursu ne demektir? Ehliyet sınavına yönelik yapılan yeni düzenlemeler, sürücü kurslarının işleyişini etkiledi mi? Eğer etkilediyse ne ölçüde etkiledi? Gelin bütün bu sorularınıza, yazımızın devamında teker teker yanıt bulalım.

sürücü kursu seçerken dikkat edilmesi gerekenler, sürücü kursu eğitimi, derslik, eğitmen

Sürücü Kursu ya da Ehliyet Kursu Ne Demek?

Herkesin bildiği üzere araba kullanmak için bir ehliyete ihtiyacınız var. Çünkü diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ehliyetsiz araç kullanmak suç teşkil ediyor. Ehliyet, motorlu araç kullanımı konusunda belli yeterliliğe sahip olduğunuzu gösteren bir belge. Tabii, farklı araç kategorilerine göre sınıflara ayrılmış ehliyet grupları var. Bu durumda kişi, hangi aracı kullanmak istiyorsa o araca tahsis edilmiş gruptaki ehliyeti almalı. Motosiklet, otomobil, kamyon ya da tır kullanmak farklı deneyimler. Bu nedenle ehliyetler de buna uygun olarak sınıflandırılıyor.

Araba kullanmaya istekli ve ehliyet almaya karar vermiş kişiler sürücü kursu araştırmasına girişiyor. Sürücü kursu dediğimiz eğitim merkezleri işte bu noktada olaya dahil oluyor. Sürücü kursları, kişilerin ehliyet sınavını geçebilmesi, belli yetkinliğe ulaşabilmesi için eğitim veriyor. Ayrıca eğitim vermenin yanında, gerekli dosya işlemlerinin hazırlıkları hususunda da yetkilendirilmiş kurumlar.

sürücü kursu seçerken dikkat edilecekler, direksiyon tutan el

Sürücü Kursunda Ne Öğretilir?

Sürücülerin kendi can güvenliği için trafiğin akışını ve düzenini koruyan kurallar var. Eğitimin amacı, kişiye evrensel olarak belirlenen bu kuralları öğretmek.

Sürücü kursu bünyesinde çalışıp eğitimi sağlayan kişiye sürücü eğitmeni deniyor. Kursun eğitiminden geçen kursiyere ise sürücü adayı ismi veriliyor. Sürücü kursları trafik kuralları, trafik işaretleri, ilk yardım bilgisi, trafik adabı, sürüş tekniği, sürüş becerisi, psikolojik – teknik koordinasyon içerikli eğitimler sunuyor.

sürücü kursu eğitmeni, direksiyon dersi almak

En İyi Sürücü Kursları 2021

En iyi sürücü kursları şehirden şehre değişiyor. Ehliyet sahibi olmak için en iyi sürücü kurslarını araştırıyorsanız, aşağıdaki içeriklerimizi inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi araştırmanızla size en uygun sürücünü kursunu seçebilirsiniz. Bu araştırmanızda dikkat etmeniz gereken kriterleri aşağıda sıraladık.

Sürücü Kursu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sürücü adayları, genelde gidecekleri sürücü kursuna karar verirken fiyatlardan yola çıkmaya çalışıyor. Bu çok da doğru olmayan bir tutum. Çünkü sürücü kursları belli bir taban fiyat politikası ile çalışıyor. Her ilin valiliği komisyon kuruyor. O ildeki tüm sürücü kursları için belli bir ücret uygulaması belirliyor. Bu durumda taban fiyata riayet etmeyen sürücü kursları tespit edilirse cezai işlem uygulanıyor.

Komisyon bu taban fiyatı ilin yaşam koşulları, maliyet gibi konuları düşünerek belirliyor. Ne sürücü adayı ne sürücü kursu madur olsun istiyor. Yani bu durumda size, bulunduğunuz ilde belirlenen taban fiyatından daha düşük bir ücret sunan kurslar, büyük ihtimalle vereceği eğitimden feragat ediyor demektir. Peki bu ne demek? Sürücü eğitmeni olan kişiler alanında yeterli ve bilgili kişiler olmayabilir demek ya da direksiyon dersinin saati olması gerekenden daha az demek. İyi bir sürücü kursu seçmek için neler yapmalısınız madde madde anlatmaya çalışalım:

Referansları İnceleme

Sürücü kursu ya da diğer bir adıyla ehliyet kursu seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kursun referanslarıdır. Etrafınızda daha önce sürücü belgesi almış kişilere hangi kursa gittiklerini sorabilirsiniz. Memnun kaldığını belirten tanıdıklarınızın gittiği sürücü kurslarının web sitelerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca internette çeşitli sürücü kursları için yorum bırakan sürücü adaylarının yorumlarını okuyabilirsiniz.

Sürücü Kursunun Sizi Karşılaması

Araştırdığınız sürücü kursunu ziyarete gittiğinizde veya telefon ile iletişim kurduğunuzda sizi nasıl karşıladıklarını değerlendirebilirsiniz. Sizinle konuşurken nasıl bir üslup takındıkları oldukça önemli. Bunun yanı sıra sorduğunuz sorulara verdikleri cevapların doğru, net ve doyurucu olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Eğer ziyarete gittiyseniz size gösterdikleri tutum ve davranışlara da önem verebilirsiniz. Buradan hareketle sürücü kursu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sürücü Kursu Eğitmeni

Size ehliyet alabilmeniz için eğitim verecek kişiye sürücü eğitmeni denildiğini daha önce de belirtmiştik. Alacağınız eğitimin faydalı olması ve amacınıza hizmet etmesi için sürücü eğitmenleri oldukça önemli. Sürücü kursunda çalışan eğitmenlerin, bu işi ne kadar süredir yaptığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca kişilerin sürücü eğitmenliği için yeterli olduğunu gösteren sertifika, diploma gibi belgelerini de hesaba katmalısınız.

Ders Süreleri

Ehliyet sınavı için alacağınız teorik derslerin sürelerini sorabilirsiniz.

Direksiyon Dersi

Alacağınız eğitimde uygulamalı olan direksiyon dersi oldukça mühim. Bu nedenle direksiyon dersinin kaç defaya mahsus olduğunu ve her bir dersin kaç dakika süreceğini sorabilirsiniz.

Sürücü Kurslarının Başarı Oranı

Sürücü kurslarının ehliyet sınavındaki başarı oranı da bilmeniz gereken bir başka madde. Başarı oranı yüksek bir sürücü kursunu seçmeniz sizin faydanıza olacak. Bundan dolayı hem yazılı sınav hem de direksiyon sınavı için başarı oranlarını öğrenebilirsiniz.

Sürücü Kursu Sırasında Kullanılan Araç

Sürücü kursunun direksiyon uygulamalarında kullandığı aracın markasını ve modelini sormalısınız. Çünkü direksiyon sınavı esnasında daha önce hiç kullanmadığınız bir araç karşınıza gelebilir ve zorluk yaşayabilirsiniz.

dizüstü bilgisayar ekranına bakan adam

Sürücü Kursu Yetkililerine Sormanız Gereken Sorular

  • Sınavlarda başarı oranınız nedir?
  • Sınava ilk defa girecek kursiyerler için ücretiniz ne kadar, sınavdan kalıp yeniden sınava girecek kursiyerler için ücret nedir?
  • Direksiyon derslerinde kullanılan araçlarla mı uygulamalı direksiyon sınavını yapıyorsunuz? Araçlar yeni mi?
  • Kursiyerlerin dosyasını teslim alırken herhangi bir ücret talep ediyor musunuz?
  • Uygulamalı sürüş dersleri için ayrıyeten simülatörünüz var mı?

sürücü kursu fiyatları, 200 tl türk lirası tutan el

Sürücü Kursu Fiyatları 2021

Sürücü belgesi yani ehliyet almak isteyen sürücü adaylarından belli bir ücret talep ediliyor. Bu ücret, sürücü kursunun ücreti, yatırılacak harç miktarı ve sınava giriş ücretini içeriyor. Kursiyer, sürücü kursu ücretini direkt olarak kursa ödüyor. Sınava giriş ücretini MEB’e ödüyor. Son olarak, ehliyet harçlarını ise devlet alıyor.

Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir gibi büyük şehirlere ait taban fiyatlar aşağıda listelediğimiz gibiyken daha küçük şehirlerde fiyatlar farklılık gösterebiliyor. Sizin için listelediğimiz fiyatlar sürücü kursu ücretinin, harç parasının ve sınava giriş ücretinin yaklaşık toplamını içeriyor.

  • A1 Sınıfı Ehliyet: 2123 TL.
  • A2 Sınıfı Ehliyet: 2373 TL.
  • A Sınıfı Ehliyet: 2723 TL.
  • B Sınıfı Ehliyet: 3270 TL

(Manuel ve Otomatik)

  • F Sınıfı Ehliyet: 2373 TL.
  • B Sınıfı Ehliyeti Olanlar D1 Sınıfı Almak İçin (Minibüse Fark): 3018 TL.
    • D Sınıfı Almak İçin (Otobüse Fark): 3718 TL.
    •  C Sınıfı Almak İçin (Kamyona Fark): 4158 TL.
  • C, D Sınıfı Ehliyeti Olanlar CE Sınıfı Almak İçin (Tıra Fark): 3498 TL.
  • B, C, D Sınıfı Ehliyeti Olanlar A1 Sınıfı Almak İçin (Motosiklete Fark): 1803 TL.
    •  A2 Sınıfı Almak İçin (Motosiklete Fark): 1973 TL.
    • A Sınıfı Almak İçin (Motosiklete Fark): 2403 TL.

yolcu360 blog arama banner

Kiralık Araca mı İhtiyacınız Var? Yolcu360 ile 1 Dakikada Kiralayın

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile araç kiralamak çok kolay. Büyük veri algoritmaları sayesinde ihtiyaçlarınıza uygun kiralık araçları ve en iyi fiyatları 1 dakikada listeyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yolcu360.com ya da mobil uygulamamız üzerinden araç teslim yerini ve tarihini seçmeniz! Ayrıca ödüllü Misafir Merkezimize 0850 360 5 360 numarasından bize ulaşabilirsiniz.

Mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılar üzerinden indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle