Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Motor Ehliyeti İçin 2024 Güncel Belgeler ve Fiyatlar

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Motor Ehliyeti İçin 2024 Güncel Belgeler ve Fiyatlar

Motor ehliyeti nasıl alınır? Motor ehliyeti ne kadar? Macera tutkunlarının ve şehir içi ulaşımını daha pratik hale getirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri şüphesiz motosiklet oluyor. Bu noktada ise karşımıza motor ehliyeti nasıl alınır sorusu çıkıyor.

Motosiklet sürücüsü olmak için ilk şart ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir ehliyet kursuna kaydolarak ehliyet sahibi olmak. Elbette öncesinde hangi motosiklet sınıfından ehliyet alacağınızı ve güncel durumunuzun almak istediğiniz ehliyetle uyumlu olup olmadığını tespit etmeniz gerekiyor.

motor-ehliyeti-nasil-alinir

Motosiklet sınıfı kendi içerisinde M, A1, A2 ve A sınıfı olmak üzere dörde ayrılıyor. Gelin bu motosiklet sınıflarını daha yakından tanıyalım ve ehliyet alabilmek için gerekli şartları öğrenelim.

M sınıfı ehliyet: iki, üç veya dört tekerlekten oluşan mopedler için yaş sınırı 16.

A1 sınıfı ehliyet: iki veya üç tekerlekli 125 cc üzerinde olmayan araçları kapsayan A1 sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için de minimum 16 yaşını doldurmuş olmak şartı aranıyor.

A2 sınıfı ehliyet: 35 kilovat üzerindeki iki tekerlekli motosikletleri ve 15 kilovat üzerindeki üç tekerlekli motosikletleri kapsar, 18 yaş sınırı bulunur.

A sınıfı ehliyet: A sınıfı ehliyet almak isteyenlerin iki seçeneği mevcut. A sınıfı ehliyet almak için ya 24 yaşında olmak gerekiyor ya da A2 sınıfı ehliyette en az 2 yıllık deneyim şartı aranıyor.

Motor Ehliyeti İçin Şartlar Nelerdir?

Öncelikle motosiklet ehliyeti almak isteyenlerin en az ilkokul mezunu olmaları gerekiyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi almak istediğiniz ehliyet sınıfı için belli bir yaş sınırını geçmiş olmanız gerekiyor.

A1 ve M sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 16. Yani 18 yaşından önce motosiklet sahibi olmak mümkün. A2 sınıfı ehliyet almak için ise 18 yaşını doldurmak gerekli. A sınıfında ise 24 yaşını doldurmak veya 2 yıllık A2 sınıfında ehliyet sahibi olmak gerekli.

Motor Ehliyeti Almak İçin Hangi Belgeler Gerekli? 2024

Sürücü kursunuza başvurunuz esnasında sizden bazı belgeler talep ediliyor. 2024 güncel motosiklet ehliyeti için gerekli belgeler ise şu şekilde:

  • Kimlik belgesi fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • Aile hekiminizden ücretsiz bir şekilde alabileceğiniz sağlık raporu
  • Mezuniyet diplomanız (aslı ve fotokopisi)
  • Son altı ay içerisinde çektirdiğiniz iki adet biyometrik fotoğrafınız
  • Sahip olduğunuz başka bir sürücü belgesi mevcut ise onun fotokopisi
  • Sınav ücretini yatırdıktan sonra makbuzun dosyanızda bulunması
  • 18 yaşını doldurmayanlar için resmi veli veya vasi izni olduğunu gösteren belge

Başvuru sürecinizin olumlu bir şekilde devam etmesi için güncel olarak istenen belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Bunun yanında ehliyet alabilmeniz için adli sicil kaydınızda ehliyet almanıza engel teşkil edecek bir suçun bulunmaması gerekiyor.

Motosiklet Ehliyet Ücretleri Ne Kadar? 2024

Motosiklet ehliyeti almak için öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olmanız gerekiyor. Ücretler ise ehliyet sınıflarına göre değişiklik gösteriyor. Motosiklet ehliyeti için güncel kurs ücretleri ortalama 8000 TL’den başlıyor. A2 9000 TL’ den başlarken A ehliyet ise genelde 10.000 TL’den başlayan fiyat aralığında oluyor.

Kurs ücretine ek olarak teorik ve direksiyon sınavı ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca ehliyetinizi teslim almanız için harç bedelini de ödemelisiniz. Bu ücretler de dahil edildiğinde A1 sınıfında motosiklet ehliyeti almak için kurs ücreti ve diğer ücretlerle birlikte ortalama 12.000TL bandında bir ücret ödemek gerektiğini söyleyebiliriz.

İstenen belgeleri hazırlamanız gerekiyor. Bunun yanında ehliyet alabilmeniz için adli sicil kaydınızda ehliyet almanıza engel teşkil edecek bir suçun bulunmaması gerekiyor.

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motor ehliyeti almak için öncelikle kaydolduğunuz kurstan gerekli eğitimleri almak gerekiyor. Kursta teorik ve uygulamalı iki tür ders ve bunları ölçen iki sınav var. Halihazırda bir ehliyeti olanlar ise sadece direksiyon eğitimi alıyor ve yazılı sınavdan muaf oluyorlar. İlk kez motosiklet ehliyeti alacaklarda olduğu gibi daha önceden bir ehliyet sahibi olanlar da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslarda eğitim alıyorlar.

Teorik eğitimlerde kurslar Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği ders saatlerine uyuyorlar. Ayrıca bu eğitimler de tıpkı diğer kurslarda olduğu gibi devam şartı aranıyor.

Motosiklet ehliyetinizi almadan önce motosiklet sahibi olmanız gerekmiyor. Gerekli eğitim verilirken sürücü kursunun araçları kullanılıyor.

Motosiklet Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılıyor?

motor-ehliyeti-nasil-alinir-1

Teorik ve uygulamalı eğitim için iki ayrı sınav var. Teorik sınav yazılı olarak yapılır. Sorular arasında ilk yardım, trafik bilgisi gibi trafik esnasında mühim olan konularda sorular var. Bu sınavda işaretleyeceğiniz yanlış cevaplar doğruları götürmez.

Direksiyon sınavında ise sürücü adayının uygulama konusundaki beceri ve sürüş kabiliyetini göstermesi bekleniyor. Motosiklet sürücülerinin direksiyon sınavında özel bir parkur bulunur. Bu parkurun ardından ise sürücü adayı motosikletini trafikte kullanarak sınavını tamamlar. Sınav sonuçları ilan edildikten sonra ise sürücü adayları harç bedelini ödedikten sonra ehliyetlerini alabilirler.

Ehliyeti Olanlar Nasıl Motor Ehliyeti Alır?

Halihazırda başka bir ehliyeti bulunanlar için motosiklet ehliyeti almanın daha kolay olduğu aşikar. Zaten bir ehliyet sahibi olanlar teorik sınavdan mesul olmazlar. Bu durum kurs ücreti ve sınav ücretlerine de yansıyarak maliyetin düşmesini sağlıyor.

Herhangi bir ehliyet sınıfı arasında seçim yapmadan önce ilk olarak kullanmak istediğiniz motosikletin cc hacmini öğrenmenizi öneririz. Bu sayede ehliyetiniz ve kullanacağınız motosiklet arasındaki uyumsuzluğu sıfıra indirebilirsiniz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle