Yolcu360 Blog
şubat ayı kaç gün
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Şubat Ayı Kaç Gün? Şubat Ayı Hakkında Bilgiler

Şubat Ayı Kaç Gün? Şubat Ayı Hakkında Bilgiler

Şubat ayı kaç gün, bu şubat ayı kaç çekiyor gibi soruları her sene sıklıkla duymaya alıştık. Şubat, sizce de diğer aylardan farklı değil mi? Hani “Şahsına münhasır” derler ya, şubat öylesine özel bir aydır. Kış soğuğunu bize derinden yaşatması da cabasıdır. Bir yandan da Sevgililer Günü, şubat ayına bambaşka bir heyecan katar.

Tüm sene sabırla bekleriz. Şöyle lapa lapa kar yağsa da güzel bir kardan adam yapsak diye. İşte size fırsat!

Şubat ayı, hayalinizdeki kardan adamı yapmak için en mükemmel zaman. Malzemeler de oldukça basit: Bir havuç, iki zeytin, atkı ve bere. Okullar da tatildeyken bizce bu fırsatı kaçırmayın. 

Şubat ayı kaç gün? Şubat ayında başka neler yapılır? Hep birlikte bakalım. 😊

Sıcak Çikolatanın Tam Zamanı!

Kış aylarında eve gelince içinizi ısıtacak pek çok alternatifiniz vardır. Belki sıcak bir çorba belki de sıcak bir çay… Ama bize sorarsanız en güzeli sıcak çikolatadır. 

Hele bir de kartopu savaşı ardından içtiğiniz sıcak çikolatanın tadı bir başkadır. Bembeyaz karın üzerinde saatlerce koşuşturduktan sonra enerjiniz geri gelir. 

Dumanı üstünde, mis gibi kakaolu sıcak çikolata! Battaniyeye sarılıp yavaş yavaş içmek gibisi yoktur. Şubat ayının soğuğunu size unutturacak bir lezzettir. 

Hayali bile içinizi ısıtmaya yetti öyle değil mi? Süt, çikolata, kakao ve şeker. Hepsi bu kadar.

Hadi hemen malzemeleri alın ve mutfağa koşun!

Caesar ve Augustos Düellosu

Roma İmparatoru Julius Caesar’ı hepimiz biliyoruz. Peki Şubat ayının 28 gün olmasında katkısı var desek? Gelin sizlere kısaca anlatalım.

Julius Caesar, bundan yüzyıllar önce Mısırlı astronom Sosigenes’e takvim yaptırır. Takvimin adı “Julyen Takvimi”dir. Takvimde bir yıl 365 gün ve 6 saatten meydana gelir. 

Fakat bu 6 saat fazlalıktır. Her yıl artarak birikir ve 1 tam günü oluşturur. Böylece 4 yılda bir 366 güne tamamlanır. 

Ayrıca Julyen Takvimi’nde Şubat ayı, yılın en son ayıydı. Bu yüzden 29 çekiyor; her 4 yılda bir ise 30 çekiyordu. 

Bildiğimiz üzere 366 sayısı 12 aya bölünemez. Haliyle her ayın gün sayısı değişiklik gösterir. Bazıları 30 bazıları 31 güne tekabül eder. 

Takvimi hazırlatan Julius Caesar olunca kendine tolerans geçiyordu. Kendi adını 31 gün süren Temmuz ayına verdi. Artık Temmuz, “July” olarak anılmaya başlandı. 

Bunu gören diğer imparatorlar hiç durur mu! Caesar’dan sonra gelen  Augustos, bir sonraki aya kendi adının verilmesini istedi. Fakat bir sorun vardı. 

Ağustos ayı 30 gün çekiyordu. Bu durumu sindiremeyen Augustos çok sinirlendi: “Caesar’ın ayı 31 günse August da 31 gün olacak!” diyerek emir verdi. 

Astronomlar bu durumu epey düşündüler. Emri yerine getirmezlerse canından olacaklardı. Sonunda Şubat ayından bir gün alarak August’a eklemeye kadar verdiler. 

Böylece şubat ayı kaç gün sorusunun yanıtı da değişkenlik göstermeye başladı, 29 gün olan şubat ayı 28’e güne düştü. O gün bugündür şubat ayı dört yılda bir 29 güne denk geliyor. 

29 Şubat’ta doğanlara sesleniyoruz! Dört yılda bir doğum günü kutlamak sizi epey üzücü olmalı. Bize sorarsanız İmparator Augustos’un size özür borcu var 😊

Arınma Tanrıçası: Februus

Şubat kelimesi Süryanice “Şabat” kelimesinden türemiştir. Aynı zamanda Şabat, Süryani takviminde yer alan aylardan biridir. 

Batılı dillere bakacak olursak Şubat kelimesinin pek çok karşılığı vardır. En büyüleyici hikayesini sizinle paylaşalım. 

“Februa”, Romalıların arınma gecesi olarak adlandırdığı bir festival. Günahlarını affettirmek adına Tanrı’ya kurban verirlermiş. Bu yüzden Arınma Tanrıçası’nın adı ise “Februus”. 

İşte Batı dillerinde February olarak adlandırılan şubat ayının adı, Arınma Tanrıçası Februus’tan gelmektedir. 

Ayrıca Romalılar kış mevsimini, aysız olarak benimsediklerinden Ocak ve şubat ayı  takvime sonradan eklenmiştir. Bu değişiklik çok eski zamanlara dayanır. Yaklaşık M.Ö. 700’lere tekabül eder. 

 

 

 

 

Yorum ekle