Türkiye’nin güzide tatil mekanlarından sıkılıp farklılık arayanlara mükemmel bir Yunanistan gezisi tavsiyemiz var. Yunan Adaları turu serimizde bu kez Samos Adası var. Türkiye’ye de çok yakın olan da, kültürümüze de uzak olmayışı ile tatil severlerin gözde Yunan Adaları arasındadır. Sisam turu tavsiyelerimize başlamadan önce, ada hakkında kısa bir bilgi verelim. Adaya bu isim, uzun yıllar boyunca Osmanlı devletinin susam ihtiyacını karşıladığı için verilmiştir. Sisam (Samos) adası daha sonra da bağımsızlığını kazanarak diğer adalar gibi Osmanlıdan ayrılmıştır. Diğer adıyla Samos Adası muskat adı verilen üzümlerden yapılan şarapları ile ünlüdür. Sisam, Yunan adaları arasında büyüklük açısından dokuzuncu sırada, nüfus yoğunluğu açısından da sekizinci sıradadır. Yüzölçümü ise 478 kilometrekaredir. Neyse yazının başında hemen her şeyi anlatmayalım. ‘Sisam adası nerede, Sisam adasına nasıl gidilir?’ gibi sorulara cevap verelim. Gelin birlikte bu enfes Yunan adasını detayları ile inceleyelim.
En güzel Yunan Adaları yazımız için tıklayın.
Sisam Adası Nerede?
Ege denizinde bulunan Sisam (Samos), Yunanistan’ın önemli adaları arasındadır. Ege denizinin doğusunda yer alan, Kuşadası sınırları içinde yer alan Büyük Menderes Deltası Milli Parkının 1,4 km kadar açığında bulunur. Sisam (Samos) adasının bir diğer özelliği de Türkiye kıyılarında yer almasıdır. Mitolojiye göre; adada yaşayan su perileri Naiadesler’in korkunç çığlıkları nedeni ile Sisam, ana kara Anadolu’dan kopmuştur. Psili Ammos plajı ise adanın ana karadan ayrıştığı bölgede yer alıyor. Sisam’ın Dilek Yarımadasına olan uzaklığı ise 1,4 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İyi bir yüzücü yüzerek bile adaya rahat bir şekilde ulaşabilir.
Sisam Adasına Nasıl Gidiliyor?
Şimdi de bu güzide adaya nasıl gidildiğini de anlatalım ki, tatil planı yaparken içiniz rahat etsin. Sisam (Samos) adasına Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Diğer adalar gibi önce Atina’ya gitmeniz şart. İstanbul-Atina arası yaklaşık olarak 1 saat 25 dakika sürüyor. Atina-Samos arası uçuş süresi ise yaklaşık olarak 45 dakikadır. Ayrıca yaz aylarında pek çok Avrupa ülkesinden Sisam Adası’na charter uçuşları da var.
Samos Havalimanı, Samos (Vathi) şehir merkezinin 16 kilometre kadar güneyinde yer alıyor. Buradan şehir içine ulaşım için araç kiralama, taksi ve özek transfer seçenekleri var. Havalimanı ile ada merkezi arasında toplu taşıma bulunmadığını da belirtelim.
Sisam adasına, Kuşadası’ndan feribotla ulaşmak da mümkün. Kuşadası’na ise İzmir 101 kilometre, Bodrum, Selçuk ve Çeşme 21 kilometre uzaklıktadır. Sisam ile Türkiye’nin en gözde limanları arasında olan Kuşadası arası uzaklık, 157 kilometredir. Kuşadası Limanı’ndan Sisam’a gidiş-dönüş için kişi başı günlük 40 avro, adada bir gece ya da daha fazla kalmak isteniyorsa 55 avro ödemeniz gerekiyor. Kuşadası Sisam’dan (Vathi) feribot yolculuğu ile 1,5 saat kadar sürüyor. Yazları Kuşadası’ndan Pythagorion, Sisam’a haftanın üç günü feribot seferleri var. Sisam (Samos) adasına Seferihisar’dan da ulaşmak mümkün. Sığacık’ta alan Teos Marina’dan da Sisam’a direkt feribot ile geçiş yapabilirsiniz. Buradan gidiş-dönüş feribot bileti 55 avrodur. Sığacık’tan kalkan feribot Sisam’ın batısında yer alan Karlovasi öğrenci limanına yaklaşıyor. Burası adanın merkezine oldukça uzak konumda.
Sisam Adası Gezilecek Yerler
Pisagor ve Aristarcus gibi ünlü bilim insanlarının doğum yeri olan Sisam, ölmeden önce görülmesi gereken yer arasında. Sisam, M.Ö. 6. yüzyıldan kalma bir antik şehirdir. Adada gözde tarihi eserler mevcut. Hera Tapınağı ve şehre su taşınması için inşa edilmiş olan bir tünelin yanı sıra herkesin Türkçe konuştuğu Karaveli Köyü de var. Yenikarlovası şehri, Samos Arkeoloji Müzesi ve dağda bulunan küçük bir köy olan Manolates de diğer gezilmesi gereken yerler arasında.
Güneybatıda bulunan Kokkari, Lemonakia, Tsamadou plajları ve Pythagorio kasabasını da mutlaka gezmelisiniz. Samos’ta görülmesi gereken pek çok müze mevcut. Adaya gitmeden önce buraları not almakta fayda var. Bunların yanında adanın köyleri ve enfes plajlarını da şiddetle tavsiye ediyoruz. Samos Şarap Müzesi’ne de gidebilir ve güzel şarapların tadına da bakabilirsiniz.
Sisam Adası Plajları
Sisam adası plajları tatilcilerin dikkatini çeken diğer güzellikler arasında. Bazıları kumlu bazıları da taşlı çok sayıda plaj sizleri bekliyor. Sizin için uygun plajı, Google Maps’den bakıp favorilerinize ekleyin. Dolaşırken hangisine yakınsanız bir uğrayıp bakın, beğenmezseniz diğerine devam edin. Burdaki plajlar ise sırasıyla şunlar: Kokkari Plajı, Pythagorio Plajı, Lemonakia Plajı, Tsamadou Plajı, Psili Ammos Plajı, Livadaki Plajı, Agia Paraskevi Plajı, Mikro Seitani, Plajı Megalo, Seitni Plajı, Tsabu Plajı, Pappa Plajı, Potami Plajı, Balos Plaj.
Sisam Adasında Ne Yenir?
Yunan mutfağının enfes lezzetleri tatmak için harika bir tatil merkezindesiniz. Burada Ege mezeleri ile Türk damak zevkine çok uygun lezzetler bulabilirsiniz. Bizim lokantalarda karides, ahtapot, kalamar ve balık çeşitleri lüks tüketim sınıfına girdiği için ultra pahalı. Fakat, Samos’un aile işletmesi lokantalarında uzo dahil deniz mahsüllerini çok uygun fiyata tüketebilirsiniz.
Ülkemizin tatil merkezleri cennet gibi olsa da burası farklılık isteyenler için harika bir seçenek. Hem hesaplı olsun hem de yurt dışında tatil yapayım diyenlere duyurulur. Mutlu ve bol anılar biriktireceğiniz bir tatil olmasını diliyoruz.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle