Yolcu360 Blog
seyahatlerde-su-içmenin-önemi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Seyahatlerde Su İçmenin Önemi

Seyahatlerde Su İçmenin Önemi

İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Beden ve zihin sağlığı için gün içinde düzenli şekilde su tüketmek oldukça önemli. Yeterli miktarda su içmek, vücut fonksiyonların en iyi şekilde yerine getirilmesine de imkan veriyor. Bunların yanı sıra susuz kalmak da vücut için bir o kadar olumsuz etki yaratıyor. Suyun vücut üzerinde bu kadar direkt etkisi olmasına rağmen su içmek birçok kişi tarafından ihmal ediliyor. Su içmek, özellikle seyahatlerde ve dışarıdaki aktiviteler sırasında unutuluyor. Bu yazımızda seyahatlerde su içmenin önemi hakkında merak edilenleri yanıtlıyoruz. 

Seyahatlerde Su İçmenin Önemi: Suyun İnsan İçin Faydaları

Suyun sağlık için önemi genel hatları ile bilinse de suyun faydalarının tüm detayları ile bilinmesi, daha çok su tüketimini mümkün kılabilir. İnsan için hayati öneme sahip olan su, vücutta birçok görevin yerine getirilmesine imkan veriyor. Vücuttaki bütün sistemler, su sayesinde çalışıyor. 

Vücut için bir diğer taşıyan bir diğer unsur, oksijen. Su tüm hücrelere oksijen taşınmasını sağlıyor. Vücudun temizlenmesine, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına, dokuların korunmasına kadar suyun kritik pek çok görevi bulunuyor. Dolayısı ile gün içinde düzenli ve yeterli su tüketmek, sağlık için önemli. Suyun neden bu kadar önemli olduğunu ve suyun faydalarının neler olduğunu listeleyelim. 

  1. Su içmek; vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Biriken maddelerin atılması ile vücut arınır.
  2. Vücudun ısı dengesi su sayesinde ayarlanıyor. Özellikle sıcak havalarda bu dengeyi sağlamak adına bol su içilmesi tavsiye ediliyor. 
  3. Su içmenin önemi vücudun yapı taşlarında da kendini gösteriyor. Hücrelere oksijen ve besin taşınması için su gerekiyor. 
  4. Eklem hareketlerinin rahatlıkla yapılması yine su tüketimi sayesinde mümkün oluyor. 
  5. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için de su tüketimi gerekli. Su tüketimini artırarak, kabızlık gibi sindirim sorunların kurtulmak mümkün. 
  6. Böbrek ve karaciğerin işlerini daha kolay yapılması sağlamak, suyun vücuda sağladığı faydalar arasında bulunuyor. 
  7. Sağlıklı ve parlak bir cilt için de su içmek önemli. 
  8. Su; bazı besinlerin emilimini kolaylaştırıyor.
  9. Su içmek kan dolaşımının rahat yapılmasını sağlıyor. Böylece kan basıncı dengede kalıyor. 
  10. Kilo kontrolü söz konusu olunca da gün içinde bol su tüketilmesi öneriliyor. 

seyahatlerde-su-icmenin-onemi-1.jpg

Seyahatlerde Hasta Olmamak İçin Alınabilecek Önlemler yazımız için tıklayın.

Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

İnsanlar su içmenin önemini ve faydalarını bilseler de su içmeyi ihmal edebiliyorlar. Su içmenin bir alışkanlığa dönüşmesi, gün içinde yeterli su tüketilmesi için önemli. Bu sebeple su içme alışkanlığı nasıl kazanılır sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. 

  • Özellikle su içmeyi unutan kişiler için akıllı telefonlarda bulunan hatırlatma uygulamaları, kolaylık sağlıyor. Kilo ve boy gibi istenilen verileri girdikten sonra, uygulama size su içmenizi hatırlatıyor.
  • Günün büyük bir bölümünü ofiste geçiriyorsanız, masanızda tasarımını beğendiğiniz bir şişeye yer verebilirsiniz. Böylece suyunuz gözünüzün önünde olur ve daha çok tüketirsiniz. Gün içinde ofis yerine dışarıda olan kişiler için ise matara kullanımı sürdürülebilir bir su içme alışkanlığı oluşturmak için oldukça uygun. 
  • Gün içinde gazoz, çay ve kahve gibi farklı içecekleri tercih ediyorsanız, en azından birinin yerine suyu koyabilirsiniz. 
  • Bazı kişiler suyun tadını sevmedikleri için su tüketmemeyi bilinçli olarak tercih ediyor. Bunu önlemek için meyvelerden yararlanabilirsiniz. Sevdiğiniz meyveleri ya da tarçın gibi aromatik baharatları suyunuza ilave ederek, seveceğiniz bir aroma oluşturabilirsiniz. 
  • Su içmek için özellikle bazı zaman dilimleri belirlemek, akılda kalıcı olacaktır. Örneğin sabah kalkınca ilk iş olarak su içebilirsiniz. Sabah uyanınca su içmek, metabolizmayı harekete geçirmeye da yarar. 

Seyahatlerde Su İçmenin Önemi: Nasıl Su İçmek Gerekiyor?

Vücut gün içinde farklı şekillerde su kaybediyor. Bu kaybedilen suyun geri alınması gerekli. Az ya da çok su içmek, vücutta farklı etkiler yaratıyor. Peki gün içinde ne kadar ve nasıl su içmek gerekiyor? 

Uzmanlar su içmek için susamanın beklenmemesi gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı bir insanın gün içinde kaybettiği su ortalama olarak 2 litre. Dolayısı ile öncelikli olarak bu suyun vücuda geri alınması gerekiyor. Erkek ve kadınların fizyolojik özellikleri farklı olduğu için tüketmeleri gereken su miktarı da değişiyor. Kadınların tüketmesi gereken su miktarı gün içinde ortalama 2,5 litre iken bu miktar erkekler için 3,5 litre şeklinde belirtiliyor. 

Su içmek için ideal zaman aralıkları bulunuyor. Sabah uyanınca su içmek, güne sağlıklı bir başlangıcı mümkün kılıyor. Öğünlerden yarım saat öncesi de su içmek için ideal! Hemen yemeğin ardından içilen su, midenin yorulmasına neden olurken yemekten iki saat sonra içilen su, yarar sağlıyor. 

Ne zaman su içmeli sorusunun yanında nasıl su içmeli sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Soğuk su özellikle yaz aylarında tercih edilse de suyun çok soğuk suyun bağırsak florası için yararlı olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra sıcağa yakın ılık su içmek, suyun sindirimini kolaylaştırıyor. Sıcaklığının yanı sıra suyun pH değeri de önemli. Nötr pH’a sahip ve alkali sular, mineral açısından daha zengin oluyor.  

Seyahatlerde Nasıl Daha Çok Su İçebiliriz?

Az su tüketmek özellikle seyahatlerde karşılaşılan bir sorun. Vücudun susuz kalması dehidrasyon ile karşılık buluyor. Yani vücudun su aşırı su kaybının önüne geçilmesi ve dehidrasyon yaşanmaması için tüketilen su miktarına dikkat etmek gerekiyor. Seyahatlerde uzun yürüyüşler ya da fiziksel güç gerektiren aktiviteler yapılabiliyor. Dolayısı ile de daha çok su tüketmek gerekiyor. Seyahat sırasında; halsizlik, baş ağrısı ve sindirim problemi yaşarsanız, vücudunuzun susuz kalmış olması muhtemel. 

Seyahatlerde su tüketimi artırmak için en pratik yöntemlerden biri su matarası kullanmak. Hafif ve dayanıklı su mataraları ile gün içinde suya daha kolay ulaşabilirsiniz. Su alamayacağınız ortamlarda susuz kalmanın önüne geçmek için matara kullanımı ideal oluyor. Ek olarak mataranın yanı sıra bol su içerek meyvelerden de atıştırmalıklar hazırlayabilir, vücudunuzun su dengesini koruyabilirsiniz. 

Seyahatlerinizde de aracınızda su matarası veya su şişesi bulundurun. Ayrıca kuluk koyma yerleri olan araçları tercih ederek su içme konusunda konfor elde edebilirsiniz. Araç kiralama yapacaksanız eşya gözü zengin olan modeller, uzun yolculukları konforlu kılar. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle