Yolcu360 Blog
gezi-fotografciligi-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Gezi Fotoğrafçılığı: Harika Seyahat Fotoğrafları İçin Profesyonel Tavsiyeleri

Gezi Fotoğrafçılığı: Harika Seyahat Fotoğrafları İçin Profesyonel Tavsiyeleri

Gezi fotoğrafçılığı günümüzde kameralı telefonlar ve küçük boyutlu dijital kameralar sayesinde bir hayli revaçta. Pek çok insan bu sayede inanılmaz fotoğraf çekmeye başladı.  Çekilen fotoğrafların çoğu her gün Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarına yükleniyor. Fakat biraz eleştiriyi kaldırabilirsek, çoğumuzun seyahat fotoğrafçılığı konusunda birkaç tüyoya ihtiyacı var gibi.

Peki, tatil fotoğraflarımızın daha profesyonel görünmesini nasıl sağlarız? Yolcu360 ekibi olarak gezi fotoğrafçılığı ve harika seyahat fotoğrafları için kullanabileceğiniz profesyonel tavsiyeleri sizler adına derledik. 

Başlamadan önce dilerseniz 2022 Yaz Tatili İçin Gezilecek Yerler başlıklı yazımıza göz atarak bu yılki tatil destinasyonunu seçebilirsiniz. Keyifli okumalar.

Gezi Fotoğrafçılığı Ne Demek?

gezi-fotografciligi-2.jpg

Gezi fotoğrafçılığı iki farklı alanda işlev görür. Bu alanlardan birincisi gezide fotoğraf çekmek, ikincisi ise fotoğraf çekmek için geziye çıkmaktır.

Gezide fotoğraf çekmek daha çok o kişi veya grubun anılarını yansıtan karelerdir. Diğer yandan gezi sırasında çekilen fotoğraflar arasında da elbette ki profesyonel fotoğraflar bulunur.

Gezi fotoğrafçılığında gezinin amacı, fotoğraf çekme eylemidir. Fotoğraf çekmek için seyahat etmek özen, emek, bilgi ve zaman gerektirir. 

Seyahat fotoğrafçılığı amacıyla yola çıkmadan önce gezilecek yer veya yerlerle ilgili detaylı araştırma ve planlama yapmak gerekir.

Gezi Fotoğrafçılığı İçin Kamera ve Lensler

Canon başlangıç seviyesi D SLR Fotoğraf makineleri üzerlerinde 18-55 mm lenslerle gelir. Bu makineler genel çekimleriniz için uygun olsa da daha etkileyici fotoğraflar istiyorsanız bir Canon 10-18 mm lens edinebilirsiniz.

Çünkü fotoğraf açınız ne kadar geniş olursa manzaranızın görkemi o oranda artacaktır. Diğer yandan 10-18 mm lensler sayesinde yakınınızdaki nesneler daha büyük ve bu nesnelerin arkasındaki şeyler ise daha küçük gözükür.

Ayrıca Nikon başlangıç seviyesi D SLR fotoğraf makineleri bir hayli küçük ebattarda üretiliyor. Seyahat fotoğrafçılığı deneyiminizi bir adım öne taşımak istiyorsanız Nikon uyumlu geniş açılı 10-20mm ya da Laowa 10-18mm lensler kullanabilirsiniz.

Son olarak üst seviyeye geçmek istiyorum derseniz Canon Fullframe aynasız fotoğraf makinelerini kullanabilirsiniz. Bu makineler manzara fotoğraflarınızı profesyonel seviyeye çıkarmanıza yardımcı olur.

Gezilerde Harika Fotoğraflar Çekmek İçin 5 İpucu

Gezi fotoğrafçılığı, seyahatlerinizin ardından baktığınızda yıllarca keyif alarak hatırlayabileceğiniz anıları biriktirebilmenize olanak sağlar.  Anı yaşayın fakat bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin!

Seyahatlerinizde profesyonel fotoğraflar çekmek istiyorsanız size konuyla ilgili ufak tefek tavsiyelerimiz var:

gezi-fotografciligi-3.jpg

  • Işığınızı İyi Ayarladığınızdan Emin Olun

Gün doğumları ve gün batımları, büyüleyici fotoğraflar yakalamak adına en iyi zamanlardır. Güneş ışığı doğrudan fotoğraflara ve ortama etki etmeyeceği için bu zamanlarda hem doğal hem de aydınlık kareler yakalayabilirsiniz.

Eğer çok güneşli bir zamanda fotoğraf çekiyorsanız fotoğraf makinenizin veya telefonunuzun lensine polarize güneş gözlüğü takabilirsiniz. Böylelikle daha iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Bulunduğunuz alanda renkli arka planlar varsa, güneşin tepede olduğu zamanları avantaja çevirebilirsiniz. Gölgeleri çekmek istiyorsanız güneş batmadan hemen önceki vakitleri değerlendirmelisiniz.

  • Açıyı ve Odaklamayı Unutmayın

Çoğu akıllı telefonun kendi kamera ayarlarında bulunan ızgara özelliğini kullanarak doğru açıda gezi fotoğrafları çekebilirsiniz. 

Manzara fotoğraflarına ağaç veya çiçek gibi nesneleri dahil ederken ön taraftakileri daha flu ve manzarayı daha net hale getirmelisiniz.

  • Kompozisyon Oluşturun 

Seyahatiniz esnasında karşılaştığınız herhangi bir yapının önüne geçip dümdüz durmak yerine daha yaratıcı bir şeyler ortaya çıkararak fotoğraf çekilebilirsiniz.

Bunun en popüler örneklerinden biri de Çek Cumhuriyeti’ndeki Dans Eden Ev’dir. Binaya tekme atanlar, çeşitli hareketlerle fotoğrafa eğlence katanlar ve dahası! 

Kompozisyonlar fotoğraflarınıza eğlence katarken aynı zamanda yaşadığınız anların da aklınızda daha çok yer etmesini sağlar.

  • Gideceğiniz Yerlerle İlgili Araştırma Yapın ve Çantanızı Ona Göre Hazırlayın

Dilerseniz seyahate çıkmadan önce yaşam tarzını beğendiğiniz kişilerin sosyal medya hesaplarından fikir edinerek lokallerin ortamını gözlemleyebilirsiniz.

Seyahate çıkmadan minik araştırmalar yapmak, kıyafetlerinizi ve aksesuarlarınızı mümkün olduğunca gideceğiniz yere göre seçmek, harika gezi fotoğrafları çekmenize imkan sağlar.

  • Yakınlaşın ve Farklı Açıları Kullanın

Seyahatleriniz boyunca çektiğiniz kareler gözünüze yeterince güzel görünmüyor mu? Belki de çekmek istediğiniz nesneye yeterince yakın değilsinizdir. 

Ayrıca art arda çekim yapmaktan da çekinmeyin. Son olarak fotoğraflarınızdaki alt, üst, sağ ve sol köşelerden boşluk dengesini ayarlamayı unutmayın.

Harika Manzara Fotoğrafları İçin Teknik Bilgiler ve İpuçları

gezi-fotografciligi-4.jpg

Gezi fotoğrafçılığı denildiğinde çoğunlukla ilk akla gelen çeşit manzara fotoğraflarıdır. 

İster başlangıç seviyesinde olun isterseniz deneyimli bir fotoğrafçı, manzara fotoğrafçılığının seyahat etmeyi gerektiren bir eylem olduğunu unutmamalısınız. En iyi manzaraları fotoğraflayabilmenin yolu, değişik coğrafyaları gezmekten geçer.

Manzara fotoğrafçılığı planlamayı ve odaklanmayı gerektirir. Işığı ve havayı kontrol etmek oldukça önemlidir. 

Manzara fotoğrafı çekmeye başlamak için en iyi saatler, gün doğumunu ve batımını kapsayan saatlerdir.

Gideceğin yerde deniz veya şelale bulunuyorsa öncelikle mutlaka tripotunuzu kurmalısınız. Makineye geniş açılı lensi takarak lensin önüne de 3 stop ND filtrenizi takmalısınız. 

Güneşin henüz batmaya başladığı bir saatte iseniz sudaki tül etkisini yakalayabilmek için en az 1/8 sn gibi bir enstantanede çalışmalısınız.

Gün batımına hala vakit varsa etrafınızdaki dağlara odaklanabilirsiniz. Bu açıyı yakalamak için çok geniş açıya ihtiyacınız yok. Fotoğraf makinenize kit lensinizi ve circular polarize filtrenizi takarak harika bir dağ manzarası çekebilirsiniz.

gezi-fotografciligi-5.jpg

Gün battıktan sonra yıldızlar gözükmeye başladığında yıldız izi pozlaması için hazırlık yapabilirsiniz. Fotoğraf makinenize yine geniş açı lensinizi ve ND filtresini bağlamanız gerekiyor.

Zaman ayarlı uzaktan kumandanızı da makineye bağlayarak manuel moda geçebilirsiniz. Enstanetenizi bulb değerine getirmelisiniz çünkü artık zamanlayıcınızı kumandadan 30 dakikaya ayarlayarak pozlama yapacaksınız. 

Yıldızları döndürmek istiyorsanız zamanlayıcınızı 45 dakikaya çıkarabilirsiniz.

Manzara Fotoğrafı Çekilecek Yerler: Manzara Fotoğrafçılığı yazımızı okumak için tıklayarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Son Sözler

Gezi fotoğrafçılığında saygı çok önemlidir. Örneği; bir tapınağın ya da müzenin fotoğrafını çekmek istiyorsanız öncelikle iyi niyetinizi göstererek çekim için izin almanız gerekebilir.

Fotoğrafını çekeceğiniz alana saygısızlık edecek davranışlarda bulunmamalısınız. Bir kişinin fotoğrafını çekecekseniz öncelikle o kişiyle göz temasında bulunmanızda yarar var.

Sanat inşa etmek istiyorsanız kişilerin özgürlüklerine ve yaşam şekillerine izin almadan müdahale etmemeniz gerekir.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle