Yolcu360 Blog
hasta-olmamak-icin-3
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Seyahatlerde Hasta Olmamak İçin Alınabilecek Önlemler

Seyahatlerde Hasta Olmamak İçin Alınabilecek Önlemler

Belki iş, ziyaret ya da tatil için yola çıkacaksınız. Nereye, nasıl, ne zaman gideceğinizi ayarladınız. Hazırlığınızı yaptınız ve yola çıkmak için heyecanla bekliyorsunuz. Peki ya sağlığınız? “Bir yolculuk nasıl kötü geçer?” diye sorulsa aklımıza bir sürü cevap gelir ve muhtemelen verilen cevapların içerisinde sağlık sorununu göremeyiz. Ancak iyi bir yolculuk, iyi bir tatil için gereken en önemli şey her şeyde olduğu gibi sağlık. Önlem alınca hasta olmayacağınızın tabii ki garantisi yok ama ihtimalleri düşürmek için tavsiye verebiliriz 🙂 Seyahatlerde hasta olmamak için alınabilecek önlemleri anlatmaya başlıyoruz.

1- Seyahat öncesinde ve sırasında bağışıklığınıza önem verin

Gideceğiniz yerde iklim her ne kadar geldiğiniz yere benzer olsa da basit sebeplerden (soğuk algınlığı, yorgunluğa dayalı halsizlik vb.) hastalanabilir ya da hasta hissedebilirsiniz. Bu nedenle seyahat öncesinde ve sırasında bağışıklığınıza önem vermeyi ihmal etmeyin. Bağışıklığınızı destekleyecek şekilde beslenmeniz, su tüketiminiz, vitamin ve mineral takviyesi almanız çok önemli.

Bir diğer önemli husus ise yeterli ve sağlıklı uyku uyumanız. Yolculuk sürenizin uzun olması uyku düzeninizi bozabilir. Sürücü koltuğunda uykusuzluk, yolcu koltuğunda düzensiz uyku 🙂 Vakit sıkıntınız yoksa uyku molası vererek yola devam etmeyi deneyebilirsiniz. Yolculuk amacınıza bağlı olarak gittiğiniz yerde de vaktinizi daha verimli geçirebilmeniz adına yeterince dinlenmeli, bedeninizi ihmal etmemelisiniz.

2-Kendinizi Yola Hazırlayın

Yolculuklar her ne kadar keyifli olsa da yolda mide bulantısı gibi sorunlar keyfinizi kaçırabilir. “Cam kenarı olsun, lütfen” diyenler ve yol boyunca uyumayı tercih edenler için birkaç önerimiz var. Mide bulantısı için yanınızda ilaç bulundurmanız iyi olacaktır. Yola çıkacağınız zaman hafif gıdalar tüketmeniz ve öğününüzü küçük tutmanız olumsuz ihtimalleri azaltmanıza yardımcı olabilir. Ehliyetiniz varsa aracı siz kullanabilirsiniz. Sürücü olmayacaksanız da ön koltukta oturup uzaklara, ufuk çizgisine bakabilirsiniz. Yol süresince olabildiğince mola verip, temiz hava almak ve zencefil, tuzlu kraker, maden suyu tüketmek de sizi yol süresince rahatlatacaktır.

3- Gideceğiniz yeri önceden araştırın

Gideceğiniz yeri önceden araştırmanız çok önemli. Diğer maddelerde de bahsedeceğimiz bir çok konuya çözüm getirmek için gideceğiniz yer hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Öncelikle orada neler yapacağınızı düşünün. Ardından bölgenin iklimine ve hava durumuna göz atın. Hastalanma ihtimalinize karşı özellikle yurt dışına gidecekseniz ülkenin sağlık sistemi ve hijyen standartları hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Böylece yolda ve olası sağlık sorunlarında nelere ihtiyacınız olacağını ve ne yapabileceğinizi daha net belirleyebilirsiniz. Araştırmamızı yaptıysak sonraki aşamalara geçelim.

4-Giyiminizi planlayın

Gideceğiniz bölgenin hava koşullarına göre giyiminizi planlayın. Planladığınız aktiviteler için doğru kıyafet seçiminin yanı sıra sonrasındaki tercihleriniz de bir o kadar önemli. Annelerin bu konuya yaklaşımını hatırlatalım; “Atlet giysen hasta olmazdın!”

Ayrıca ihtiyacınızdan fazlasını yanınıza almamak bagaj yükünüzü de hafifletecektir 🙂

5- Yemek seçimlerinize dikkat edin

Yeni tatlara yolculuk yaparken, tadınız kaçmasın diye; yemek seçimlerinize dikkat edin 🙂 Mutfağı, alışkın olduklarınızdan farklı bir yere gidiyorsanız mesela yurtdışına; yemeklerde kullanılan malzemelerin sizi nasıl etkileyebileceğini ve nasıl koşullarda, ne kadar hijyenik hazırlandığını göz önünde bulundurmanızda fayda var. Eğer gideceğiniz bölgede damak tadınıza ya da bünyenize uygun yemekler yoksa seyahatiniz süresince size yetecek kadar besini ve kalacağınız süreçte yemeğinizi hazırlayabileceğiniz ekipmanları yanınızda götürebilirsiniz.

Probiyotik Takviyesi: Yola Dayanamıyorum Seyahat Önerileri yazımızı okumak için tıklayın.

6- Seyahatlerde hasta olmamak için bol su tüketin

Vücudumuzun işleyişi için suyun ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Bol su tüketmemiz gerektiğini de 🙂 Ancak seyahat esnasında ve seyahat ettiğiniz bölgede tüketeceğiniz suya dikkat etmeli; çeşme, su kaynakları ve musluk suyunun içilebilir olduğundan emin olmadan tüketmeyin. Tercihinizi kapalı sulardan yana kullanmanızı öneriyoruz.

7- Kişisel temizliğinize önem verin ve temastan kaçının

Pandemi sürecinde en çok vurgulanan konuya geldik. Bulaşıcı çeşitli hastalık ve virüslerle karşılaşma ihtimaliniz seyahat ederken daha yüksek. Özellikle aracınızla değil; uçak, otobüs gibi ulaşım araçlarında yolculuk yapıyorsanız bu konuda daha dikkatli olmalısınız.

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre seyahate çıkanların %65’inin çeşitli nedenlerle küçük rahatsızlıklar yaşadığını belirtiyor. Geri kalanların %15’i ciddi sağlık sorunları ile yüzleşebiliyor, %8’i seyahatte yaşadığı rahatsızlık nedeniyle bulunduğu yerde doktora gidiyor, %4’ü bulunduğu ülkede hastaneye yatırılmak zorunda kalıyor, %6’sı seyahatini yarıda kesiyor ve evine geri dönüyor, %2’si döndüğünde işine gidemeyecek kadar hasta oluyor. Seyahate çıkanların binde biri ise, gittiği ülkede hayatlarını kaybediyor.

Bu nedenle diğer önemlerin yanı sıra seyahatiniz süresince virüs ve mikroplardan daha izole kalabilmek için kişisel temizliğinize önem verin ve temastan kaçının. Ellerinizi sık sık yıkayın ve gerektiğinde maske kullanımına özen gösterin.

8-  Seyahatlerde Hasta Olmamak İçin Yapacağınız aktivitelerde kendinizi fazla zorlamayın

Düzenli egzersiz yapıyor olsanız dahi yapacağınız aktivitelerde kendinizi fazla zorlamayın. Rutininizde olmayan aktiviteler gerçekleştirirken o an fark etmeseniz dahi sonrasında yorgunluk, halsizlik, ağrı vb. hissedebilirsiniz. Bu nedenle güne başlarken ya da etkinliğinize başlamadan önce vücudunuzu esnetmeniz hem hareket kabiliyetinizi arttıracak hem de olası sakatlık ihtimalini düşürecektir.

Günler sürecek bir seyahatte bedeninizi bir günde yormak diğer günleri uzanarak geçirmenize sebep olabilir. Eğer diyorsanız ki; “Zaten bir günlüğüne geldik” o zaman enerji veren yiyecek ve içecekler destekçiniz, her ihtimale karşı yanınızda kas gevşeticiniz olsun 🙂

9- Güneş kremi kullanın

Evde bile güneş kremi kullanımının vurgulandığı bu dönemde yola güneş kremi almadan çıkmak olmazdı. Özellikle yaz aylarında ya da tropikal bölgelere  yolculuk yapıyorsanız deride güneş yanığını önlemek adına güneş kremini kullanın.

10- İlk Yardım Çantanız Hazır Olsun

Ne olur ne olmaz ilk yardım çantanız hazır olsun.

İlaç çantanızda olması gerekenler:

  • Ateş düşürücü
  • Böcek, sinek sokmalarına karşı jel, sprey
  • Yara bandı
  • Steril gazlı bez
  • Steril gazlı bandaj
  • Üçgen sargı bezi
  • Kelebek sargı bandı
  • Kulak pamuğu / pamuk
  • Ecza bandı
  • Elastik bandaj
  • Antiseptik mendil
  • Oksijenli su

Hastalıktan uzak, neşeye yakın kalın! İyi yolculuklar dileriz 🙂

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle