Yolcu360 Blog
sergio-perez
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Sergio Perez Kimdir? Formula 1 Günlükleri

Sergio Perez Kimdir? Formula 1 Günlükleri

Formula 1 yarışlarını az çok takip eden biri mutlaka Sergio Perez adını duymuştur. Gerek yaşadığı talihsizliklerle gerekse başarısıyla adını duyurmayı başardı. Bu yazıda sizlerle Sergio Perez’in kim olduğunu, yaşamını ve kariyerini paylaşacağız. Tabii ki öncesinde Formula 1 yarışlarından bahsetmezsek olmaz. Biraz Formula 1 yarışlarından bahsedelim.

Gurur Veren Hikayeler: Cem Bölükbaşı Kimdir? yazımızı okumak için tıklayın.

Formula 1 Nedir?

Formula 1; tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisidir. F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve değişik ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlardan oluşur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar Şampiyonluğu ile Takımlar Şampiyonası (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödülleri verilir. 

İlk Formula 1 Dünya Şampiyonası 1950 yılında düzenlenmiş. Önceki yıllarda da benzer formatta yarışlar düzenlenmiş ama katılımcıların ve kullandıkları araçların uymakla yükümlü olduğu kurallar belirlenmemiş. Bu yüzden bugünkü resmi prosedürlerden uzak bir süreç olduğu için başlangıç olarak kabul edilmemiş. Bu tarihten sonra organizasyon resmi bir hal alıp bugünkü haline gelmiş.

Sergio Perez Kimdir?

sergio-perez-1

Tam adı Sergio Perez Menoza olan Meksikalı Formula 1 yarış pilotudur. Ona bazen Checo Perez denildiğini de duyabilirsiniz. Checo takma adı çevresi tarafından sıkça kullanılıyor.
Sergio Perez, 26 Ocak 1990 yılında Guadalajara, Jalisco’da dünyaya gelir. Babası Antonio Pérez Garibay ve annesi Marilú Pérez’in en küçük çocuğudur. Formula yarışlarında yer alan birçok tutkulu pilot gibi o da kariyerine çocuk yaşta başlamış. Kariyerinin çok genç yaşta karting ile başladığını görüyoruz. Checo, 1996 yılında, henüz altı yaşındayken karting’deki ilk sezonunu dört galibiyetle ikinci sırada tamamlamış.

Drgio Perez’deki bu olağanüstü yetenek kısa sürede başkaları tarafından keşfedildi. Daha sonra profesyonelleşmeye doğru adım adım ilerlerken Escuderia Telmex scout’larının dikkatini çekti. 

Yıl 2004 olunca Sergio, karting’den çıktı ve profesyonel kariyerini başlatmış oldu. Sonrasında Sergio Perez aynı sene ABD merkezli Skip Barber Ulusal Şampiyonası’nda Telmex için yarışmaya başladı. Dolayısıyla çok geçmeden Avrupa’ya gitti ve Formula BMW’ye geçti.

Formula BMW’de, Rosberg için yarışan başarılı pilot burada birçok başarı elde etti. Sergio, sonrasında A1 Grand Prix’e, ardından Formula 3’e geçti. Burada ise yarışlarının üçte ikisini kazanarak İngiliz Formula 3 Şampiyonası’nı (Ulusal Sınıf) T-Sport takımı ile domine etti. 2008’de ise Uluslararası İngiliz F3 Şampiyonası’na katıldı ve dördüncü oldu. Bu başarı ona çok güzel fırsatların kapısını aralamasına yardım etti. Dolayısıyla bu sayede Sergio Perez F1 destek serisi GP2’nin kadrosunda yer almaya başladı.

Sergio Perez, GP2 Asya Serisindeki ilk yarışına Bahreyn’de başlayıp birçok başarı elde etti. Ertesi yıl ise GP2 Serisinde Hockenheim, Monaco, Silverstone, Spa ve Abu Dabi’de kazandıktan sonra sezonu ikinci sırada bitirdi.

Formula 1’e Geçiş:

Perez’in ardı ardına elde ettiği bu başarılar ona nihayet Sauber ile F1’in kapılarını da açtı. Artık dünya çapında tanınan biri haline geldi. Perez, Héctor Rebaque’nin emekliliğinden beri (1981) F1’de yarışan ilk Meksikalı oldu. Ve başarılarıyla kurduğu imajıyla zorlu bir rakip olarak ün kazandı.

2011 yılında anlaştığı Sauber Formula 1 Takımı ile çalıştı. 2011 yılında da BMW Sauber Formula 1 olan takımdan BMW desteğini çekmişti. Sauber olarak yarıştığı ilk sezonda da takıma Sergio gelmişti. 2011 yılında birçok problemlerle geçen bir yılı geride bırakıp 2012 yılına daha iddialı bir giriş yapmıştı takım. 

Perez’in ilk podyumu 2012’de Malezya’da geldi, ardından Kanada ve İtalya’da podyum yaptı. Sergio da 2012 sezonunda toplamda 3 defa podyum görerek 66 puan toplamıştı. Bu dereceler de onu 2013 sezonu için McLaren’e taşıdı. Fakat 2013 sezonunda Vodafone McLaren takımı ile anlaşma sağlasa da yine de çok iyi bir sezon değildi kariyeri açısından.

Ama bu talihsizlikler çok uzun sürmedi. Senenin hemen ardından 2014’te Force India ile Bahreyn’de takımın ikinci podyumunu hemen kazandı. 2014 Yılından beridir de India F1 Takımlarında yer alıyor. Sezonlar boyunca takımların isimleri, sahipleri ve sponsorlarının sürekli değiştiğini görürüz. Ne olursa olsun tüm bu değişimlere rağmen Sergio Perez’in takımdaki koltuğunu korumayı başardığını da görürüz.

Sergio Perez’in Yükselişi

Sergio Perez asıl becerisini 2015 yılında  konuşturdu. Sezon boyunca topladığı puanlarla Force India’nın sezonu ilk 5 içinde tamamlamasını sağladı. 2016’da ise başarılı yarışmacı üç yarışta iki podyum yaptı. Sergio Perez, sezonun ikinci yarısında ise tüm yarışları ilk 10 içinde bitirerek yeteneğini tekrar kanıtladı. Sezon sonunda 101 puan toplayan Perez aynı başarıyı 2017’de 100 puan toplayarak tekrarladı. Kariyerinin en iyi yılları arasında, en iyi sıralama sonucunu 2016 ve 2017 arasında elde etmeyi başardı. Ek olarak 101 ve 100 puan toplayarak da bu iki yılda da 7. olmayı hak kazandı.

Ama ışıltı yılların ardından zorlu yıllar tekrar ufak ufak gelmeye başladı. 2018 ve 2019 yılları önceki senelere göre daha zor geçti. 2018 yılında sadece 1 kez podyum gördü. 2019 yılında ise hiç podyum göremedi. Birkaç zorlu sezonun ardından Racing Point ile tekrar performansını bulan Sergio Perez, 2020’de adını bir kez daha yüksek sesle duyurdu. 

Türkiye GP’de aldığı ikinciliğin ardından Sakhir GP’de aldığı birincilikle kariyer zirvesi yaptı. Ayrıca bu bir Meksikalı için 50 yıldaki ilk F1 Grand Prix galibiyetiydi. 2020 Sezonunda şampiyonanın bitmesine 1 yarış kala 4. sırada devam etti. Sakhir Grand Prix’inde de ilk defa şampiyonluk tecrübesi edindi.
Aralık 2020’de ise Perez’in heyecan verici bir ortaklık için Red Bull Racing’de yarışacağı duyuruldu. Ek olarak aynı zamanda Max Verstappen’in takım arkadaşı olacağı da açıklandı.

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle