Yolcu360 Blog
sütlü balık

Selçuk’ta Ne Yenir?

Selçuk’ta ne yenir? Selçuk gezisinde ne yemeli? Selçuk’un nesi meşhur…Selçuk gezisine çıkmayı düşünenler için araştırdık…

Selçuk’ta Ne Yenir?

Selçuk görselleri

yolcu360.com ailesi olarak, seyahatin özgürleştiren tarafını çok seviyoruz. Hintli bir gezgin, “satın aldığınız eşyalar, mülkler ya da biriktirdiğiniz para sizinle sonsuza dek yaşayamaz ama gördükleriniz ruhunuzla yaşamaya devam eder” demiş. Öyleyse yaşamak gerek, ertelemeden gezmek, görmek, keşfetmek, anlamaya çalışmak…Selçuk da tam bir keşif yeri. Orada tarihin en eşsiz tanıkları ile, doğanın en güzel ürünleriyle ve sosyal dokunun en nadide toplumlarıyla tanışmak mümkün.

Selçuk’un Tarihçesi

MÖ 6000 yıllarına dayanan geçmişi ile farklı birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Selçuk, İzmir iline bağlı, tarihi eserleri, antik yapısı ve doğası ile birçok turistin ilgi odağıdır. Tarihteki ilk adı Ayasuluk olan ilçede Efes Antik Kentinin bulunması önemini kat kat artırıyor.

Selçuk Yemekleri

Klasik Ege yemeklerinin yanında, bölgede yaşamış uygarlıkların izlerini taşıyan Selçuk mutfağında, farklı lezzetler bir arada harmanlanıyor.

sütlü balıkEn popüler yemeği Selçuk’un sütlü balığı, ilçenin tadılması gereken yemekleri arasında ilk sırayı alıyor. Levrek balığı tercih edilip, süt, un, kaşar peyniri, tereyağı ve sirke ile yapılıyor. Fırında pişirilen sütlü balığın malzemeleri aynı, yapılışları farklı birkaç yemeği de mevcut. Aynı malzemeler ile yapılan sütlü balık çorbası ve sütlü balık yemeğini de denemenizi öneriyoruz.

Bir başka balık yemeği çeşidi ise sardalya buğulama. Omega-3 açısından zengin olan bu balığın kılçıkları ayıklandıktan sonra, kekikli patates ile fırında pişirilip tadılması gereken balık yemekleri arasında yerini alıyor.

Şevketli BostanFarklı lezzetler arasında adını belki de ilk defa duyacağınız ‘Şevketli Bostan’ yemeği geliyor. İçinde bol miktarda magnezyum, kalsiyum bulunan vitamin deposu olan bir bitki Şevketli Bostan. Selçuk ilçesinde bu faydalı bitki kuzu eti il birlikte pişirilip sofralar ile buluşuyor. Şifa niyetine de kullanılan bu bitkinin birçok hastalığa iyi geldiği, tedavi amaçlı da kullanıldığı,  yöre halkı tarafından ifade ediliyor.

Bitki örtüsünün yemeklerde kullanılmaya elverişli olması yemek çeşitlerini fazlalaştırıyor. Ot kavurması da Selçuk’a gidilip tadına bakılması gereken yemekler arasında.

Zeytinyağlı sebze yemekleri ve balık yemeklerin yanında et yemekleri ile de ön plana çıkıyor Selçuk mutfağı.

Selçuk’un Nesi Meşhur?

Selçuk EfesHelenistik dönemden başlayıp, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi imparatorlukların  izlerini taşıyan Selçuk’ta, UNESCO dünya kültür mirasına girmiş ve girmemiş bir çok antik yapı, tarihi kalıntı bulunuyor.

Roma döneminden kalma Efes Antik Kenti ilçeye gidenlerin gezmeden dönmemesi gereken yerlerin başındadır. Tarihte savaşların çok olduğu bu bölgede, zamanında bir ilçe olan Efes bir çok defa taşınmak ve yer değiştirmek zorunda kalmış. Bu yüzdendir ki Efes Antik kenti bölgenin büyük bir bölümünü kapsıyor.  

Selçuk merkezde Selçuk kalesinin de yer aldığı ve Anadolu kavimleri ile Hititlerin ilk yerleşim yerleri arasında bulunduğu bilinen Ayasuluk Tepesi, hem eski tarihten bir çok görseli ve hem de şu andaki Selçuk’un eşsiz manzarasını izlemeniz açışından, gidip te görülmesi gereken yerler arasında yerini alıyor.    

 

Yorum ekle