Şehzadeler Şehri olarak bilinen Manisa hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile sizleri kendisine hayran bırakıyor. 🙂 Manisa gezilecek yerler için araç kiralama fırsatlarını değerlendirerek, sizde bu şehrin güzelliklerine daha yakından tanıklık etmeye ne dersiniz?
Manisa Nerede?
Ege bölgesinde yer alan Manisa, İzmir’e sadece 36 kilometre mesafede bulunuyor. Bu özelliği ile Türkiye de birbirine en yakın iller olma özelliğine sahipler. İzmir dışındaki komşuları ise Balıkesir, Kütahya, Uşak, Denizli ve Aydın. Kiralık araba seçeneklerinden faydalanabilir ve komşu illerden yola çıkarak rahatlıkla Şehzadeler Şehri’nin gezilecek yerlerini keşfedebilirsiniz. 🙂
Manisa araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Manisa Gezilecek Yerler
Bazı şehirler vardır, bilmeyen duymayan kalmıyor. Bazı şehirler ise olduğu yerde ağırlığını gösteriyor. Bu hafta Osmanlı Şehzadelerin yurdunu keşfediyoruz. Yaklaşık 1,5 milyar nüfusa sahip bu güzel ege şehrimiz Spil dağının eteklerine kurulmuştur. Tarihte birçok millete ev sahipliği yapmış Manisa. Tarihi kaynaklara göre şehrin kurucuları Magnetler’dir.
Şehri Menderes Magnesia’sından ayırt etmek için “Magnesia ad Sipylum” adını kullanmışlardır. Magnesia, Türk hâkimiyeti sırasında zamanla Mağnisiye, Mağnisa, Manisa şekline dönüşmüştür. Kelime “Büyük şehir” anlamına gelmektedir. 2005 yılında sanayi de en hızlı gelişme gösteren şehrimiz olarak kayıtlara geçmiştir. 17 tane ilçesi olan Manisa 2012 yılında büyük şehir olmuştur. Şehzadeler Şehrin de hem tarihi, hem de kültürel anlamda çok köklü bir geçmiş vardır. Şehzadeler Şehri’nin en belirgin simgelerinden biri Saruhanlılar tarafından yaptırılmış Ulucami’dir. Şehzadeler Şehri denilince akla gelen bir diğer şey ise tartışmasız bin bir derde deva olan Mesir macunudur. Dile kolay tam 479 yıldır devam eden Mesir Şenliği her yıl mart ayının ikinci yarısın da Hıdırellez zamanı gerçekleşiyor. 2019 şenliğinde tam 6 ton mesir macunu saçılmış.
Mesir macunun ortaya çıkış şekli ise şöyle Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kâğıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını emreder.
Şehzadeler Şehri
UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine giren Mesir Şenliği zamanı Şehzadeler Şehri’ni ziyaret etmek doğru zamanlama olacaktır. Verimli ve bereketli toprakları ile farklı bir yönü bulunan bu şehrin bir de hamam kültürü mevcut. Şehzadeler Şehri’ni kışın ziyaret ediyorsanız bir hamam sefası yapmanızı tavsiye ederiz.
Sultan Caminin ( Mesir Cami ) bahçesinde bulunan Manisa Tıp Tarihi müzesini de gezmeyi unutmayın. Şehzadeler Şehri’ni biraz tepeden izlemek isterseniz de ilk olarak mitolojik bir hikâyeye sahip Ağlayan Kayanın yanından geçerek biraz yükseliyoruz. Kaya’nın hikayesi şöyle; Mitolojiye göre Kral Tantalos’un kızı Niobe’nin çocuklarının çokluğu Tanrıça Leto’yu kıskandırır. Leto, çocukları Apollon ve Artemis’den Niobe’ nin cezalandırılmasını ister. Onlar da Niobe’- nin çocuklarını öldürüler. Çocuklarının ölümü ile Niobe, büyük bir acıya kapılır. Bu durum, Baştanrı Zeus’ u etkler ve acısına son vermek için Niobe’ yi taş haline getirir. Buna rağmen Niobe’ nin acısı devam eder ve kayadan gözyaşları süzülür. Böylelikle bu adı alır. Ağlayan Kaya’nın hikâyesinden sonra da Manisa Mesnevi hanesini ziyaret ediyoruz. Her yani kültür kokan bu şehri gezmek ve keşfetmek için şimdi tam zamanı.
Kula Peri Bacaları gezisi için tıklayınız.
Manisa Otelleri
Şehzadeler şehri konaklama açısından size birçok fırsat sunuyor. Konaklama seçeneklerine göz attığınızda her bütçeye uygun otel bulabiliyorsunuz. En çok tercih edilen oteller hangileri diye merak ediyorsanız, sizler için araştırıldı ve listelendi. 🙂
- Anemon Otel
- Saruhan Otel
- Holiday Inn
- Looks Hotel
- Oreko Otel
- Arma Hotel
Spil Dağı gezi rehberi için tıklayınız.
Manisa’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul Manisa kaç km? İki şehir arası mesafe 430 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, O-5 üzerinden üzerinden 4 saat 29 dakika içerisinde Şehzadeler Şehri’ne varılabilir.
Balıkesir Manisa arası kaç km? Şehzadeler Şehri ve Balıkesir arası yaklaşık 152,6 kilometre. Balıkesir Edremit Kocaseyit Havalimanı araç kiralama opsiyonlarına göz atarak O-5 üzerinden 1 saat 55 dakika içerisinde buraya ulaşabilirsiniz.
İzmir Manisa kaç km? İzmir üzerinden Şehzadeler Şehri’ne gitmek isteyenler, İzmir araç kiralama olanaklarını inceleyerek D565 üzerinden 38,9 kilometrelik yolu 42 dakika içerisinde tamamlayabilirler.
Ankara Manisa kaç km? Ankara ve Şehzadeler Şehri arasındaki mesafe 564,5 kilometre. Ankara’dan Şehzadeler şehri için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fiyatlarına göz atarak D300/E96 üzerinden 6 saat 45 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.
Yorum ekle