Yolcu360 Blog

Saraybosna’da Nerede Ne Yenir?

Saraybosna, Bosna-Hersek‘in başkenti olarak Balkanlar turunun en güzel şehirlerinden biri. Zengin kültürel kimliği ile birçok gezilecek tarihi yere ev sahipliği yapmakta. Şehir, tarihi geçmişini Avrupa mimarisi ile birleştirerek değişik bir atmosfer yaratmış. Saraybosna gezilecek yerler için Saraybosna’da nerede ne yenir?vizesiz ülkeler: Saraybosna ve Saraybosna ulaşım  hakkında bilgileri de bu yazıda bulabilirsiniz.

Saraybosna’da ne yenir, nerede yenir?

Türkiye’den yurt dışına seyahat denildiğinde akla gelen ilk ülkelerden biri olan Bosna Hersek ve onun başkenti Saraybosna. Saraybosna gezilecek yerler ile değil, enfes yemekleriyle de gönlümüze taht kurmuş durumda. Zaten bu ülke ile olan duygusal bağımız hepimizin malumu. Bunun üstüne bir de mutfağının tadı da damağımıza uygun olunca Saraybosna gezilecek yerler için şehre gitmek her Türk gezginin bir gün mutlaka yapmak istediği şeylerden biri oluyor.

Biraz abarttığımı düşünüyor olabilirsiniz ama gerçekten de Saraybosna’da ne yenir, nerede yenir sorusunun cevabı Saraybosna gezilecek yerler listesinin en can alıcı noktalarından biri. Çünkü aç karın ile gezilmez. 🙂 Boşnakların en ünlü lezzetlerinden biri olan Boşnak Böreği (onların deyimiyle Burek) de bu durumun en önemli kanıtlarından.

Üstelik Bosna Mutfağı’nın zenginliği sadece Boşnak Böreği ile de sınırlı değil. İnegöl Köftesi’nin Balkanlar’daki temsilcisi olarak bilinen Cevapi ve hamburger köftesine benzeyen etiyle Pleskavista da Saraybosna’da tadabileceğiniz diğer güzel lezzetler arasında yer alıyor. Yani anlayacağınız homini gırtlak bir seyahat sizi bekliyor. Öyleyse daha fazla oyalanmadan Saraybosna’da ne yenir, nerede yenir anlatmaya başlıyorum!

Boşnak böreği (Burek)

Saraybosna gezilecek yerler için Saraybosna’da ne yenir sorusunun ilk cevabı Ortadoğu ve Balkanlar’ın en ünlü hamur işi olan Boşnak Böreği. Özel olarak açılan yufkaların içerisine malzemeler doldurulduktan sonra koca bir tepsinin içerisine yerleştirilmesi ve ardından özel fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan Boşnak Böreği, Saraybosna’da yaşayanların günde 3 öğün bıkmadan usanmadan yedikleri çok özel bir lezzet.

E tabi kente gelen turistlerin de gözdesi haline gelmiş durumda. Bu ilgiyi de fazlasıyla hak ediyor Boşnak Böreği. Çünkü gerçekten de tadını insanın damağında bırakan enfes bir lezzeti var bu özel böreğin. Yanında verilen yoğurtlu sosu da cabası. Saraybosna gezilecek yerler için acıktığınızda mutlaka denenmesi gereken yemeklerden biri.

  • Saraybosna’da Boşnak Böreği Nerede Yenir?

Peki anladık, Saraybosna’da ne yenir sorusunun olağan cevabı Boşnak Böreği. Peki bu özel lezzeti nerede yemek gerekir? İşin özü Saraybosna’da Boşnak Böreği yiyebileceğiniz birçok mekan arasından en özel olanını seçmek. O da şehrin en meşhur börekçisi olan SAC Börek. Saraybosna’nın en turistik noktası olan Başçarşı’nın içerisinde yer alan SAC Börek, şehirde Boşnak Böreği yiyebileceğiniz en güzel mekan. Mutlaka deneyin.

Cevapi ve Pleskavista

Balkanlar’ın en güzel ülkelerinden biri olan Bosna Hersek’in tadına doyum olmaz lezzetlerinden Cevapi ve Pleskavista, Saraybosna’da ne yenir sorusunun da en popüler cevaplarından biri. Özellikle et kafalar için bu iki yemek tam anlamıyla bir ziyafet anlamına geliyor.

Yazının başında da bahsettiğim gibi Cevapi için İnegöl Köftesi’nin Balkanlar versiyonu desem pek de yanlış olmaz. Pleskavista için ise ayrı bir parantez açmak gerek. Her ne kadar görünümü hamburger köftesine benzese de tadı biraz daha farklı. Saraybosna’da mutlaka denemeniz gereken tatlardan biri.

  • Saraybosna’da Cevapi ve Pleskavitsa Nerede Yenir?

Yine Başçarşı’nın yakınlarında bulunan mekanlardan biri olan Cevabdzinica Zeljo, Saraybosna’da Cevapi nerede yenir diye sorduğunuzda size gösterilecek ilk yerlerden biri olacak. Aynı zamanda Pleskavitsa da bu mekanın en meşhur lezzetlerinden. Fiyatlarının aşırı pahalı olmadığını ve porsiyonlarının bol olduğunu da eklemeden geçmeyeyim.

Saraybosna turu / Bosna – Hersek yazısı için tıklayınız.

Türk kahvesi

O kadar yemek yiyip, mideleri tıka basa doldurduktan sonra güzel bir Türk kahvesi içmek isterseniz eğer Başçarşı’nın içerisinde onun için de bir mekan var. Saraybosna’nın geçmişinden günümüze kadar gelen tek han olma özelliğine sahip olan Morica Han, şehirde Türk Kahvesini hakkıyla yapan yerlerden biri.

Ancak burada kahvenin konsepti biraz değişmiş durumda. Şöyle ki, kahvenizi orta şekerli veya şekerli söyleyemiyorsunuz. Standart olarak şekersiz hazırlıyorlar, şekerleri ise yanında getiriyorlar ve herkes istediği kadar ekliyor kahvesine. Tadının ise buradaki Türk Kahvelerinden aşağı kalır yanı yok. Denemenizi tavsiye ederim.

Balkan ülkeleri gezi rehberi için tıklayınız.

Vizesiz ülkeler: Saraybosna

Saraybosna gezilecek yerler için bordo pasaportlar ile vizesiz seyahat edebilirsiniz. Aynı zamanda Bosna-Hersek’e seyahat ediyorsanız, pasaport geçerlilik süreniz en az 6 ay olmalı. Ne kadar vize gerekmese de, otel rezervasyonu ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurmanızı da öneririz.

Saraybosna ulaşım

Türkiye’den Saraybosna’ya havalimanı üzerinden sefer imkanları mevcut. Saraybosna’nın uluslararası havalimanı ise Butmir Havalimanı. İstanbul’dan Saraybosna’ya uçuş süresi yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmekte.

Saraybosna gezilecek yerler için çıktığınız seyahat bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul en ucuz araç kiralama seçeneklerini sunan Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Saraybosna gezilecek yerler sonrasında Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara ucuz araç kiralama imkanları için Yolcu360 üzerinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Saraybosna gezilecek yerler için şehrin her köşesini keşfettikten sonra İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Saraybosna gezilecek yerler listesi için araba ile yola çıkmayı planlıyorsanız, yol güzergahınız Kapıkule- Bulgaristan Sofya ve Sırbistan üzerinden olacak. Türkiye Saraybosna arası kaç km diye merak ediyorsanız hemen belirtelim, O-4 üzerinden 1.898,1 kilometre ve yol yaklaşık olarak 22 saat 35 dakika sürmekte. Evet biraz uzun gibi duruyor ama değer buna. Türkiye sınır kapısından çıktıktan sonra Saraybosna’ya ulaşmak için hem Bulgaristan’ı hem Sırbistan’ı gezmiş olacaksınız.

Belgrad turu için detaylı gezi yazısına tıklayınız.

Bunu çok güzel bir Balkanlar turu olarak düşünebilirsiniz. Ancak şunu unutmamak lazım ki her ne kadar Saraybosna turu için vize gerekmese de Bulgaristan için Schengen vizesi almanız lazım.

 Schengen vizesi için gerekli evraklar neler sorusunun cevabı için tıklayınız.

 

Yorum ekle