Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Belgrad’ta Görmeniz Gereken 7 Yer

Belgrad’ta Görmeniz Gereken 7 Yer

Belgrad tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile bizleri selamlıyor. Bir tarafta Roma diğer tarafta Osmanlı derken benzersiz bir kültür sentezi ortaya koyuyor. Elbette gece hayatına da değinmemek olmaz. Ay ışığı altında keyifli dakikalar yaşatıyor. İşte Belgrad’a dair eğlenceli ve ilginç detaylar ile karşınızdayız: Belgrad’ta Görmeniz Gereken 7 Yer!

Belgrad Nerede?

Avrupa şehri olarak bildiğimiz Belgrad aslına bakarsanız bize oldukça yakın. Tarihi ve kültürüyle birbirimizi derinden etkilediğimiz şehir ile dostluğumuz ebedi. Peki Belgrad nerede? Balkanların göz bebeği Belgrad Sırbistan’da yer alıyor. 

Sırbistan Belgrad

Vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelerden olan Sırbistan sizleri unutulmaz bir tatile davet ediyor. Sırbistan’ın başkenti Belgrad Avrupa’nın en bilinen lokasyonlarından biri. Bu ünü ise köklü tarihine, benzersiz doğasına ve hareketli gece hayatına borçlu. 

Belgrad’ın tam ortasından geçen Tuna Nehri ve Sava Nehri şehri adeta ikiye ayırıyor. Böylece başkent Old Belgrad ve New Belgrad olarak adlandırılan iki farklı bölgeden oluşuyor. Ulaşımın kolay olması ve aradığınız her şeyi elinizin altında bulabilmeniz Belgrad’ı daha da vazgeçilmez kılıyor. 

Balkan kültürünün tadına doyulmaz yemekleri, derin tarihi ile geçmişi aydınlatan yüzü Belgrad’ı turist memleketi haline getiriyor. Tam olarak “Çantanı kap, gel.” diye nitelendirebileceğimiz bir şehir. 

Belgrad Gezilecek Yerler

Balkan şehirleri bizi kendi evimizde gibi hissettiriyor. Nedeni tarih boyu süregelen dostluğumuzdan mıdır bilinmez ama Balkanlar deyince bizim için akan sular duruyor. Benzer damak zevklerimiz, gelenekselleşmiş adetlerimiz ve en ortak tarihimiz bizi birbirimize daha da yaklaştırıyor. Adeta bir elin parmakları gibiyiz. Belgrad şehri de bütünün ayrılmaz parçalarından biri. İşte Belgrad gezilecek yerler listemiz.

Tuna ve Sava Nehirleri’nin ortadan ikiye ayırdığı Belgrad turu için gezilecek yerler Old Belgrad (Eski Belgrad) ve New Belgrad (Yeni Belgrad) olmak üzere şehrin iki farklı noktasında toplanmış durumda. Fakat hemen gözünüz korkmasın. Çünkü her ne kadar burası başkent olsa da örneğin bir İstanbul kadar büyük bir şehir değil. Ayrıca şehir içi ulaşım da oldukça rahat. Bunlara ek olarak Belgrad turu için hem Old Belgrad’da hem de New Belgrad’da gezilecek yerler birbirine fazlasıyla yakın.

Yani sizin anlayacağınız Belgrad tam anlamıyla gezgin dostu bir şehir. Öyleyse lafı daha fazla uzatmadan Belgrad’a gittiğinizde elinizin altında mutlaka bulunması gereken Belgrad turu için liste paylaşmaya başlıyorum.

  • Şehrin Kalbi Belgrad Kalesi

belgrad-1.jpg

Old Belgrad olarak bilinen bölgede yer alan Belgrad Kalesi, Belgrad gezilecek yerler listemizin ilk sırasında yerini alıyor. Diğer adı Kalemegdan olarak bilinen Belgrad Kalesi bölgenin en meşhur lokasyonlarından biri. Her gün binlerce turisti ağırlayan kale, gezginlerin uğradığı ilk yer. Hem tarihi hem kültürel açıdan büyük bir öneme sahip. Osmanlı döneminden kalan pek çok eseri bünyesinde barındırması ve Sırp kültürünü yansıtması Belgrad kalesini vazgeçilmez kılıyor. Bunun yanı sıra Kalemegdan şehrin tam kalbinde yer almasından dolayı da oldukça önemli. Her ne kadar şehrin merkezinde yer alsa da bir o kadar da kendini soyutlamayı başarmış. Bu bölgeden kenti kuşbakışı seyrederken Belgrad’ın sesini hissedebilirsiniz. 

  • Ayasofya Kadar Değerli Aziz Sava Katedrali

belgrad-2.jpg

Elbette yurt dışı gezilerinin en çok ziyaret edilen tarihi değerlerinden biri de katedrallerdir. Aziz Sava Katedrali de Belgrad’ın en meşhurudur. Şehrin görkemini gözler önüne seren katedral, Sırp Ortodoks Aziz Sava anısına inşa edilmiştir. Nitekim inşasına 20.YY’da başlanan katedralin inşası halen devam etmektedir. Belgrad görmeniz gereken 7 yer arasında. Bunun yanı sıra Aziz Sava Katedrali’nin Ayasofya kadar etkileyici, tarihe damgasını vuran bir değer olması planlanıyor. Tüm Ortodoks camiasına seslenen kadim geçmişi ile Belgrad’ın simgesi haline gelmeyi başarıyor. 

  • Teknolojiye Yön Veren Nikola Tesla Müzesi

belgrad-3.jpg

Hepimiz çocukluğumuzdan bu yana Edison’un buluşlarını dinlemişizdir. Ampulü icat etmesi ile teknolojide çığır açan Edison bilimde her zaman bir adım önde gelmiştir. Fakat Nikola Tesla olmasa Edison’un icadı anlamsız kalacaktır. Bu sebepten dolayı aralarında görünmez bir elektrik savaşları hakimdi. Alternatif akımın öncüsü Sırplı Nikola Tesla her ne kadar ön plana çıkmasa da tarihe yön veren kahramanlardan biridir. Böylesine kıymetli bir fizikçinin anısını yaşatmak için Belgrad’da doğduğu evi restore ederek Nikola Tesla Müzesi haline getirdiler. Müze içerisinde Tesla’ya ait eşyalardan, yaptığı icatlara kadar onu yaşatan pek çok eser sergileniyor. Özellikle ışın kılıcı deneyi ile elektrik akımının nasıl iletildiğine bizzat şahit olabiliyorsunuz. Nikola Tesla Müzesi şimdiye kadar gördüğünüz müzeler arasında en eğlenceli ve en heyecanlısı. Eğer siz de elektrik savaşlarının kazananına bir türlü akıl sır erdiremiyorsanız Nikola Tesla Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

  • Şehrin Nefes Kaynağı Taş Meydan

belgrad-4.jpg

Aslına bakarsanız Belgrad’da pek çok yapı ismini kendiliğinden almıştır. Nitekim Taş Meydan da onlardan biridir. Belgrad’da hemen hemen tüm binaların yapımında kullanılan taş, yıllarca bu meydanda çıkarılmış. İşte bu sebepten Taş Meydan’a ismini vermiş. Bunun yanı sıra savaş zamanında depo ve sığınak görevi de görüyormuş. Belgrad gezilecek yerler listemizde yer alan Taş Meydan’da şehrin en büyük parkı da var. Eğer Sırbistan gezisini bahar aylarına denk getirirseniz ıhlamur ağaçlarının kokusunu derinden hissedebilirsiniz. Şehrin tam ortasında yer alan bu yeşillik Belgrad’a nefes aldırıyor desek abartmış olmayız. 

  • Püfür Püfür Balkan Havası Ada Ciganlija

belgrad-5.jpg

Belgrad’da deniz olmadığını biliyoruz. Ama emin olun denizin olmaması şehri neredeyse hiç etkilememiş. Ada Ciganlija sayesinde denizdeymiş hissini yaşayabiliyorlar. Peki burada nasıl vakit geçirilir? Koşu parkurları, yürüyüş yolları, basketbol sahaları derken aklınıza gelebilecek tüm aktiviteler için alanlar yaratılmış. Pek çok kafe ve restoran seçeneği ile yeme-içme imkanları da geziniz sırasında sizin için yeterli. İki nehrin arasında yer alan Ada Ciganlija su sporları için de değerlendirebileceğiniz bir alternatif. Özellikle erken saatlerde gezmeyi tercih ederseniz kuş sesleri sabah yürüyüşünüze eşlik edecektir. Ama yok “Ben erken uyanamam. Akşam saatlerini severim.” diyorsanız Belgrad gece hayatını sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Geç saatlere kadar devam eden eğlencenin, sınırsız partilerin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. 

  • Renkli ve Heyecanlı Knez Mihailova Caddesi

belgrad-6.jpg

Roma Dönemi’nden bu yana şehre kucak açan Knez Mihailova Caddesi’nin geçmişi çok eskiye uzanıyor. Adını Sırbistan prensi III.Mihailov’dan alan cadde Belgrad deyince akla ilk gelen yerlerden. Bizim İstiklal Caddesi gibi düşünebilirsiniz. Her turistin uğrak noktalarından biri. Sokak sanatçılarından, türlü eğlencelere akıl almaz aktivitelere sahne olan Knez Mihailova Caddesi Belgrad gezilecek yerler listesinde. Bunun yanı sıra cadde boyunca her adımda Roma eserleri ile karşılaşmanız mümkün. Tarihi yapılar, Roma mimarisinin en güzel örneklerini bu caddede görebilirsiniz. Hem görkemli hem de bir o kadar eğlenceli bir lokasyon. Ayrıca alışveriş mağazalarından, butik dükkanlardan sevdiklerinize özel hediyeler alabilir; yanınızda Belgrad anısı götürebilirsiniz. 

  • Tarihe Tanıklık Zemun

belgrad-7.jpg

Belgrad’da şehrin merkezinde sizleri huzura davet eden birkaç nokta mevcut. Onlardan biri de Tuna Nehri boyunca uzanan Zemun. Kalemegdan’ın tam karşısında bulunan Zemun, doğal güzelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bize sorarsanız kiralayın bisikletinizi ve atılın maceraya! Nehir kenarında serin bir yolculuk ardından güzel bir kahvaltı yapın. Alın çayınızı ya da kahvenizi yaprak hışırtısının sesini dinleyin. Hatta abartın gün batımına kadar Zemun’da gezin. Çünkü duyduğumuza göre buranın gün batımı bir başkaymış. Ayrıca bu bölge tarihi geçmişi ile de ön planda. Kanuni Sultan Süleyman’ın 1521 yılında fethettiği Belgrad Kalesi ile hem Osmanlı hem Sırbistan tarihi açısından oldukça önemli. Bunun yanı sıra çevresinde bulunan hamamlar, çeşmeler ve paşa konağı ile de değerine değer katıyor.

Belgrad Gece Hayatı / Belgrad En İyi Gece Kulüpleri yazısı için tıklayınız.

Vizesiz ülkeler : Sırbistan

2010 yılının Ekim ayından beri Sırbistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan antlaşma sayesinde vize kaldırılmış. Net olarak, Belgrad turu için Sırbistan vizesi almanıza gerek yok. Belgrad turu için bordo pasaportlar ile vizesiz seyahat edebilirsiniz. Bir de hatırlatmak da fayda var ki Sırbistan’a seyahat ediyorsanız, pasaport geçerlilik süreniz en az 6 ay olmalı. Ne kadar vize gerekmese de, otel rezervasyonu ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurmanızı öneririz.

Belgrad’a Nasıl Gidilir?

Yurt dışı tatillerinin favori rotaları arasındaki Belgrad nasıl gidilir? Konum itibari ile ulaşım oldukça kolaydır. Türkiye ile Belgrad arası hemen hemen haftanın her günü uçak seferi mevcuttur. Dilerseniz İstanbul üzerinden 1 saat 45 dakikalık havayolu seyahati sonunda Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’na iniş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kendi aracınız ile de Belgrad turu yapabilirsiniz. Yapmanız gereken Kapıkule sınır kapısını kullanarak Bulgaristan sınırları içerisine geçmek. E75 üzerinden yaklaşık 700 kilometrelik mesafeye tekabül eden Kapıkule-Belgrad arası ortalama 7 saat 30 dakika sürmektedir. 

  • Türkiye’den Belgrad’a neredeyse haftanın her günü sefer imkanları mevcut. Uçuş süresi 1 saat 45 dakika sürmekte. Uçak, Nikola Tesla Havalimanı’na iniş yapmakta.
  • Belgrad turu için seyahati bittikten sonra İstanbul‘a dönecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.
  • Belgrad turu sonrasında Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.
  • Belgrad gezi rehberi için şehrin her köşesini keşfettikten sonra Belgrad’dan İzmir’e dönecek olan yolcular, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

  • Araba ile Belgrad’a gitmek içinse öncelikle Kapıkule sınır kapısında Bulgaristan‘a geçmeniz gerekmekte. Burada Vinyet / Vignette denen bir pul alıp, aracınızın ön camının sağ alt kısmına iç kısımdan yerleştiriyorsunuz. Ücreti ise haftalık ve aylık olarak değişmekte. Güncel vinyet fiyatları için Dışişleri Bakanlığı sitesine bakabilirsiniz.
  • İstanbul Kapıkule arası kaç km? Avrupa Otoyolu/O-3 üzerinden 257,5 kilometre. Yaklaşık 2 saat 47 dakika sürmekte. Bulgaristan’dan Sırbistan’a geçerken ise bir Vinyet uygulaması yok ama aracınızı dezenfekte etmeniz gerekmekte. Bununda maliyeti çok az.

 

Yorum ekle