Yolcu360 Blog
Şanzıman Görseli
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Şanzıman Nedir ve Şanzıman Çeşitleri

Şanzıman Nedir ve Şanzıman Çeşitleri

Şanzıman nedir? Şanzıman çeşitleri nelerdir? Kaç tip şanzıman var? Şanzıman neden bozulur ? Şanzıman yağı nedir, ne işe yarar ve neden önemlidir? Şanzıman tipleri hakkında merak ettikleriniz için okumaya devam edin…

Şanzıman Nedir ve Şanzıman Çeşitleri

Şanzıman nedir ve şanzıman çeşitleri nelerdir, şeklinde bir araştırma yaptık. Zira, yeni bir araba almak istediğinizde Triptonik, DTi gibi bir çok farklı şanzıman ismi duyuyoruz. Arabalarla yakından ilgilenen biri değilseniz, ki herkes öyle olmak zorunda değil, bu farklı şanzıman isimleri epeyce kafa karıştırıcı olabiliyor. Bir de ordan burdan gelen “ama düz vitesli araba alma”/ “yok otomatik masraflıdır,alma” gibi seslerle birlikte işler iyice karışıyor. Peki, hangi şanzıman en iyisi, en masrafsız şanzıman tipi ne, hangi arabada hangi tip şanzıman olur…İşte bu soruların yanıtları, kafa karışıklığını giderebilir. Önce şanzıman nedir onu tanımlayalım ve arkasından şanzıman çeşitlerine bakalım…

Kiralık araba için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Şanzıman Nedir?

Zor bir kelime, öyle değil mi? Pek çok kişi ilk seferde söyleyemiyor bile. Çünkü “şanzıman” kelimesi fransızca efendim. Fransızcadaki tam adı şöyle: Boite de changement vitesse. Tam çevirisi de şöyle: Vites kutusu, daha doğrusu “hız değiştirme kutusu” şeklinde. Fransızlar bulmuş, evet.

Şanzıman ile vites sıkılıkla birbirine karıştırılır. Mesela otomatik vitesli araba tanımı yanlıştır çünkü orada otomatik olan vitesin kendisi değil vites kutusu yani şanzımandır. Peki, şanzıman nedir? Pek çok kaynak şanzımanı şöyle tanımlıyor: motordan, baskı balata yolu ile aldığı hareketi istenilen tork değerinde, şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

20 Önemli Araba Arıza İşreti yazısına da bakın!

Kaç Çeşit Şanzıman Var? / Şanzıman Çeşitleri

Şanzıman çeşitleri, temelde otomatik şanzıman, manuel şanzıman ve robotize şanzıman şeklinde sadece üç basit kategoriye ayrılıyor. Ancak otomobil markaları zamanla şanzımanlar üzerinde çalışarak bazı değişlikler yaptılar ve patentlerini aldıkları kendi şanzıman tiplerini geliştirdiler. İşte bu nedenle bugün otomotiv piyasasında birden fazla hatta çok fazla şanzıman türü var. Bunlardan en yaygın olanlarını ele alalım:

  1. Manuel Şanzıman: Manuel şanzımanda vites aracı kullanan kişi tarafından elle değiştirilir ve bu tip araçlarda debriyaj pedalı bulunur.
  2. Otomatik Şanzıman: Otomatik olarak vitesin değiştirildiği şanzıman sistemleridir. Debriyaj pedalı bulunmaz.
  3. Robotize Şanzıman (Yarı Otomatik Şanzıman): Kuru şanzıman olarak da adlandırılırlar çünkü yağa ihtiyaç duymazlar. 7. vitese kadar destek sağlayabilirler. Araçtaki beynin sürücünün hızına göre şanzıman değişimini yaptığı sistemlerdir. Manuel bir şekilde dilenirse düz vitesli olarak da kullanılabilirler.

Çift Debriyajlı Şanzıman Arızaları Nelerdir yazısına da bakın!

Bir de DSG şanzıman, CVT şanzıman, EDC şanzıman, MMT şanzıman ve TCT şanzıman tipleri konusuna bakalım:

DSG Şanzıman Nedir: Patenti Volkswagen’e ait olan ve otomatikleştirilmiş manuel şanzıman tipidir.

CVT Şanzıman Nedir: Audi, BMW, Nissan, Skoda gibi pek çok markanın kullandığı bu şanzıman tipi, gürültüsüz ve sarsıntısız olmasıyla tanınıyor. Motor gücünün motordan tekerlere makara- kasnak sistemiyle eşit olarak iletildiği bu sistemde, debriyaj ve vites kutusu bulunmamaktadır.

EDC Şanzıman Nedir: Renault firmasının geliştirdiği bir şanzıman sistemidir. Çift kavramalı ya da çift debriyajlı otomatik vitesle çalışır.

TCT Şanzıman Nedir: Çift kavramalı, yarı otomatik bir şanzıman sistemi çok çevreci olmasıyla ünlüdür.

Oto kiralama için İstanbul Havalimanı araç kiralama opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz.

Şanzıman Arızaları

Şanzıman zamanla arızalanabilir ya da ömrü dolabilir. Ancak genellikle şanzımanın bozulma sebebi, kullanıcı hatasıdır. Peki, şanzıman neden bozulur ve bozulduğu nasıl anlaşılır?

Şanzımanda Arıza Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir çeşit aktarma organı olan şanzımanın bilya ve dişlileri çok önemlidir. Dişli ve bilyalar zamanla aşınabilir. Bu aşınmayı geciktirmek üzre şanzıman yağı kullanılır. Şanzıman yapı vakti gelince yenilenirse bilya ve dişliler daha uzun ömürlü olur. Eğer şanzıman dişlilerinin ve bilyalarının ömrü bittiyse bunlar değiştirilir.

Aylık araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama olanaklarına bakabilirsiniz.

En Sık Görülen Şanzıman Arızaları Nelerdir?
  • Sekromeç bozulması
  • Şanzıman yağının bitmesi
  • Düzensiz vites değiştirme kaynaklı sekromeç sarılarının kırılması
  • Yokuşlarda aracı park ederken önce el frenini çekip sonra vitesi takmamak sebebiyle vites dişlisinin kırılması
Şanzıman Neden Bozulur? / Şanzıman Arızasının Nedenleri?

Şanzıman ÇeşitleriŞanzımanın ömrü farklı nedenlerle bitebilir. Elbette bir otomobildeki her parçanın kendine göre bir kullanım ömrü var. Bu süreyi tamamladığında değişmesi gerekir. Ama şanzıman pahalı bir oto parçası olduğu için aracı kullanım süresi boyunca onu korumak, doğru şekilde araç kullanmayı bilmek ve gerekli şanzıman bakımlarını yaptırmak gerek. Peki, ne oluyor da şanzıman bozuluyor, bir kaç nedeni şöyle:

  • Düzgün vites değiştirmemek, yarım debriyaj yaparak vites değiştirmek gibi kullanıcı hataları şanzımanın ve şanzıman parçalarının ömrünü kısaltıyor.
  • Bozuk zeminde uzun süre araç kullanmak da şanzımanı zorluyor ve vites kutusuna zarar veriyor.
  • Şanzıman yağının zamanı gelince değiştirilmemesi de dişlilerin aşınmasına ve şanzımanın ömrünün tükenmesine neden oluyor.
  • Kötü kalitede şanzıman yağı ve şanzıman sıvısı kullanmak
  • Dişlileri bozacak şekilde ani frenler yapmak ve aşırı hızlıyken aniden durmaya çalışmak.
  • Sert vites geçişleri şanzımanın dişlilerine zarar verir
  • Yokuş yukarı araba park ederken önce vitesi değiştirmeye çalışmak dişlileri kırar. Burada önce el frenini çekmek gerekir.
  • Şanzıman yağı ve şanzıman filtre değişimini zamanında yapmamak da şanzımanın ömrünü kısaltan bir hatadır.

Ucuz araç kiralama için Ankara araç kiralama opsiyonlarına bakabilirsiniz.

Şanzıman Yağı

Şanzıman ÇeşitleriBir motorlu araçta aşınmaya ve korozyona karşı korunmak, çok önemlidir. Aksi halde aracın ömrü bir yıl falan olur. Aşınma ve korozyonu öneleyen şey ise yağlardır. Ancak bu yağlar, bildiğimiz yağlardan çok farklıdır, laboratuvar ortamında geliştirilen metal parçaların aşınmasını, sürtünmesini, korozyona uğramasını önleyen yağlardır. Söz konusu yağların yenilenmesi, değişmesi aracın ömrünü uzatır. Çünkü zamanla yağ azalır ya da bozulur. Bozulmaktan kasıt, ilk günkü özelliğini zamanla kaybetmesi ve gereken işlevi yapamamasıdır. Şanzıman denilen hız değiştirmesi kutusunun içinde de dişlilerden oluşan bir mekanizma bulunur. Bu dişliler sürekli birbirlerinin üzerinden hareket ederek tekerleklere mesaj iletir. Ancak zamanla birbirine sürtünen bu metal parçalar aşınır, kırılır, zarar görür. İşte bunu önlemek için şanzıman yağı kullanılır.

Şanzıman Yağı Nasıl Değiştirilir?

Şanzıman yağını aracınız otomatikse siz de değiştirebilirsiniz. Ama manuel araçlarda şanzıman yağı serviste değiştirilir. Peki otomatik arabanın şanzıman yağı nasıl değiştirilir:

  • Kaputu açın
  • Kırmızı renkli şanzıman yağı çubuğunu bulun
  • Çubuğu çıkarın, temiz bir bezle silin,
  • Tekrar takın, 5 saniye bekleyin, ardından tekrar çıkarın ve kontrol edin.
  • Çubuğun sadece ucunda yağ varsa ekleme yapmak gerekiyordur.
  • Gerekirse yağ ekleyin.
şanzıman görselleriHangi Şanzıman Yağını Almalı?

Piyasada farklı markalara ait şanzıman yağları satılıyor. İnternetten sipariş de verebilirsiniz. Ama bizim önerimiz daima üretici tarafından önerilen yağları kullanmanız yönünde. Aracın kullanım klavuzunda hangi marka yağın kullanıldığı yazıyor olmalı. Şanzıman yağı fiyatlarına da bakarken şunu unutmayın “aracınızın en pahalı organlarından biri şanzımandır ve bozulursa çok daha büyük masraflara yol açar”.

Uygun Fiyata Otomatik Araç Kiralama yazısına da bakın!

Otomatik Araba Kiralama / Manuel Araba Kiralama

Otomatik şanzımanlı kiralık araba ya da manuel şanzımanlı kiralık araba arayışında yolcu360.com ile fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. yolcu360.com hakkında söylenecek ilk şey, size belirli bir bölgedeki en uygun fiyatlı kiralık aracı hızlıca bulma konusunda yardımcı olması. Bu avantajı kullanarak belirli bir lokasyondaki en uygun fiyatlı kiralık otomatik araç seçeneğine ya da kiralık manuel araç seçeneğine ulaşabilirsiniz. Uygun fiyata otomatik vitesli otomobil kiralama sürecinde sistem size birden fazla rent a car firmasının  müsait olan araçlarını fiyat bilgisi ile listeler. Böylece fiyata bakarak seçim yapabilir, fiyata göre filtreleme yapabilir ve en uygun kiralık otomatik oto ya da en uygun fiyatlı kiralık manuel oto seçeneğine bir kaç saniyede erişebilirsiniz.

Uzun dönem araç kiralama için Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama imkanlarını değerlendirebilirsiniz.

Yorum ekle