Yolcu360 Blog

ABS Nedir ve ABS Ne İşe Yarar?

ABS nedir ve ABS ne işe yarar? ABS nasıl çalışır? ABS olmazsa ne olur? ABS arızası nasıl anlaşılır? ABS bozulursa ne olur…

ABS Nedir ve ABS Ne İşe Yarar?

ABS sistemi, son yıllarda en önemli otomobil donanımlarından biri haline geldi. Peki ABS teknolojisi nedir ve nasıl çalışır? Daha da önemlisi ABS ne işe yarar? Mesela bir arabada ABS yoksa ne olur? Bu sorulara yanıt arıyoruz…

ABS Ne Demek?

ABS NedirBu konuda bilgi arıyorsanız okumaya devam edin. ABS konusunu üç ana başlık altında inceliyoruz: ABS Nedir, ABS Ne İşe Yarar ve ABS Nasıl Çalışır? ABS’nin anlamı ya da ABS kelimesinin açılımı ile işe başlayalım…

Kiralık araba için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

ABS’nin Anlamı Nedir?

Tahmin edeceğiz üzere İngilizce üç kelimenin baş harfelerinden oluşan bir kısaltma. Antilock Braking System adlı bu teknolojiye kısaca ABS diyoruz. Antilock Braking System’in Türkçesi de şöyle: Kilitlemeyi Önleyen Fren Sistemi.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ABS hakkında söylenecek ilk şey, onun frenleme ile ilgili bir teknoloji olduğu. Çok basit bir tanımla “bir fren sistemidir” yorumunu yapabiliriz. Ancak bu frenleme teknolojisi, aracın güvenle durmasını koordine eder. Çok yüksek hızla seyrederken aniden durmak üzere frene bastığınızda araç kayar. Çekiş sistemine, zemine ve diğer detaylara bağlı olmakla birlikte, etrafında dönebilir, şerit değiştirebilir vs. Bunların hepsi de kulağa çok kötü geliyor, değil mi? İşte arabada ABS varsa bu ani frenlemede devreye giriyor ve söz konusu kaymayı önlemeye çalışıyor. Peki, ABS’nin çalışma mantığı nedir, biraz da bunu açalım:

Şanzıman Nedir ve Şanzıman Çeşitleri başlıklı yazıya da bakın!

ABS Nasıl Çalışır / ABS’nin Çalışma Mantığı Nedir?

Örnekle açıklamaya devam edilim. Buzlu bir zeminde ilerlerken ya da yüksek hızda seyrederken aniden durmak istediniz ve frene yüklendiniz. Ne olur?

  • Aracın hareketi devam eder, kaba tabirle: öyle ‘zınk’ diye durmaz.
  • Araç, sizin istediğiniz yöne gitmez, yol, zemin, tekerlekler, hız gibi bileşenlerin hesaplaması ile elde dilecek olan farklı bir yöne doğru kayar.

Peki, neden böyle olur? İşte bu soruyu kendilerine soran mühendisler de ABS sistemini buldular.

Aracı aniden durdurmak istediğinizde tekerleklerin bir kısmı kitleniyor. Bu da aracın kitlenmeyen tekerleklerin olduğu kısımda hareket, diğer kısımda durma ve dolayısıyla genellikle etrafında dönme ivmesine yol açıyor. Peki, tekerleklerin kitlenmesini önlesek, durum çözülür mü?

Kısmen evet. Çünkü aracın frenleri devamlı değil, ara ara pompalayarak aracın dengesini korunabilir ve böylece direksiyon hakimiyeti kaybedilmez.

Her şey böyle çözüldü mü? Hayır, çünkü bu sefer de durma mesafesi yani fren mesafesi uzar. Ancak ABS hidroliği sayesinde bunun da kısmen çözüldüğünü söylemek mümkün.

Oto kiralama için İstanbul Havalimanı araç kiralama opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz.

ABS Sisteminin Parçaları Nelerdir?

ABS sistemi, birden fazla parçadan oluşur ve araçtaki birden fazla parça ile de ilişkilidir. ABS sisteminin elemanları şöyle özetlenebilir:

  • Teker hız algılayıcıları
  • ABS hidroliği
  • Elektronik Kontrol Ünitesi

Aylık araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama olanaklarına bakabilirsiniz.

ABS Ne İşe Yarar?

ABS nedir ve ABS ne işe yarar?Aslında ABS nedir konusunu açıklarken bu soruya da yanıt vermiş olduk. Ancak genel bir özetle; sistem, ani frenleme durumlarında herhangi bir tekerleğin kitlenmesini engelleyerek aracın seyir yönü ve direksiyon dengesinin kaybedilmesini önleyen bi sistemdir. Bir arabada ABS yoksa ne olur?

  • Ani frenlemelerde direksiyon hakimiyeti kaybolur
  • Aniden durmak istediğinizde aracın seyir yönü kaybolur
  • Yol tutuşu zorlaşır
  • Virajlar, çok daha tehlikeli hale gelir. Üstelik sürücünün dikkati de yeterli olmaz.
  • ABS olmayan bir araçta fren mesafesi daha uzundur. (%10 kadar)
ABS NedirAraç Arıza İşaretleri ve ABS Işığı

Aracınızın gösterge ekranında ABS ışığı sürekli olarak yanıyorsa aşağıdaki durumlardan biri söz konusu olabilir:

  • Fren lambası bozulmuştur
  • Tekerlek hız sensörü bozulmuştur
  • ABS fren modülünde sorun vardır.

 

ABS Arıza Lambası Yanan Araç Muayeneden Geçer mi?

Mevzuata göre ABS yada Airbag gibi güvenlik donanımlarının arıza lambaları yanık vaziyette aracınızın muayenede ağır kusurlu kabul edilir ve muayene tekrarına kalır.

Ucuz araç kiralama için Ankara araç kiralama opsiyonlarına bakabilirsiniz.

Yolcu360 Blog

Add comment