Yolcu360 Blog
San Marino kalesi
The view of San Marino and the peak of Mount Titan.
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > San Marino Nerede: San Marino Hakkında Bilgiler

San Marino Nerede: San Marino Hakkında Bilgiler

San Marino gezisi mi planlıyorsunuz? Ancak ülkenin gitmeye değer bir yer olup olmadığından emin değil misiniz? Yoksa planınızı yaptınız ama San Marino’da görülecek yerler ve yapılacak şeyler hakkında tavsiyelere mi ihtiyacınız var? Sizler için hazırladığımız seyahat rehberi yazımızda, tüm sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.

San Marino Nerede?

Avrupa’nın gizli cevheri olan San Marino, Venedik, Bologna, Floransa ve Roma gibi ünlü İtalyan şehirleriyle çevrilidir. Fakat ülke, İtalya’yı ziyaret eden çoğu insan tarafından genellikle göz ardı edilir.

San Marino hakkında bilgiler

San Marino Hakkında Bilgiler

İtalya ile çevrili olan ama denize kıyısı bulunmayan ülke aslında küçük bir cumhuriyettir. Lesotho ve Vatikan ile birlikte dünyada sadece üç ülke bu özelliğe sahiptir. Üstelik Avrupa’nın en küçük 3. dünyanın ise 5. ülkesi olan San Marino Cumhuriyeti, aslında bağımsız bir ülkedir. San Marino’nun resmi dili ise tahmin edebileceğimiz üzere İtalyancadır.☺

San Marino’nun Başkenti Neresi?

Ülkenin başkenti aynı ismi taşıyor. Yani San Marino. Ülkede toplamda 9 belediye var.

San Marino Para Birimi Nedir?

Ülkede Avrupa Birliği resmi para birimi avroyu (euro) kullanıyor. Fakat ülke birlik içinde değil.

san marino bayrağı

San Marino Bayrağı ve Anlamı

Bayrak tasarımında açık üstü beyaz altı açık mavi iki eşit yatay şerit görüyoruz. Şeritlerin birleşim yerinde bayrağı ortalayan bir milli arma var. Arma üç tepenin üzerinde üç kule, kraliyet tacı, Hristiyanlık hacı, ağaç dalları ve Libertas (özgürlük) yazısıyla tasarlanmış. Bunun yanı sıra bayrağın tasarım tarihi ise 6 Nisan 1862.

San Marino Nerede, nasıl gidilir?

San Marino’ya Nasıl Gidilir?

Ülke, İtalya sınırları içerisinde. Yani kara yolunu tercih edecekseniz İtalya’dan geçmeniz gerekiyor. Hava yolunu tercih edecekseniz de rotanız İtalya. Çünkü ülkede havalimanı yok.

 

San Marino gezisi öncesi ve sonrası havalimanı ulaşımı için kiralık araç arıyorsanız, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak ulaşımınızı rahatlıkla sağlayabilirsiniz.

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile hem yurt içinde hem de yurt dışında kiralık araç ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. 1 dakikadan kısa sürede istediğiniz yerde istediğiniz zaman aracını kiralayabilirsiniz. Üstelik ücretsiz iptal ve iade garantisiyle! Bunun yanı sıra ödüllü Misafir Merkezimizden 7/24 destek alabilirsiniz.

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

San Marino’ya Vize Gerekli mi?

San Marino’ya gitmek için vize gerekiyor mu? Sorusunun cevabı hem evet hem de hayır. ☺ San Marino vize istemiyor ancak ülkede havaalanı bulunmuyor ve tahmin edersiniz ki en yakın havaalanı da İtalya’da.

Dolayısıyla İtalya’ya girebilmek için öncelikle Schengen vizesi almalı veya yeşil pasaporta sahip olmalısınız. Ardından İtalya’dan San Marino’ya geçiş yapabilirsiniz. İtalya’nın San Marino’ya en yakın havaalanları ise Ancona ve Bologna’dır.

San marino şehir merkezinde gezen insanlar

San Marino Hakkında İlginç Bilgiler

  • Dünyanın en eski cumhuriyeti olan devlet hiçbir zaman kral tarafından yönetilmedi.
  • Ülke, 301 yılında Roma’nın zulmünden kaçmak zorunda kalan Hristiyan St Marinus ve ona katılanlar tarafından kuruldu.
  • Dünyanın herhangi bir ülkesinden daha fazla kadın cumhurbaşkanına ve ayrıca 26 yaşında dünyanın en genç başkanına sahiptir. San Marino’da başkan, 1 Nisan ve 1 Ekim’de olmak üzere yılda 2 kez değişir.
  • Tüm ülke yalnızca 61,2 km²’lik alandan oluşur.
  • San Marino nüfusu ise 33.938 kişiden oluşur.
  • İtalya’nın parçası gibi görünmesine rağmen Avrupa Birliği içerisinde yer almaz.
  • Para birimi olarak Euro’yu kullanan ülkede vergiler çok düşük olduğu için çoğu şey İtalya’dan daha ucuzdur.
  • Ülke, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.
  • San Marino vatandaşı değilseniz buradan mülk satın alamazsınız, hatta kiralayamazsınız.

San Marino teleferik

San Marino Gezilecek Yerler: San Marino’da Yapılacak En İyi 7 Aktivite

Sevimli ve bir o kadar da sürprizlerle dolu olan bu ülkeyi tanımaya devam ederken nihayet San Marino’da yapılacak şeyler kısmına geldik. Orta Çağ’dan kalma Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken ve dağın yamaçlarındaki eşsiz manzarayı izlerken pek çok şey düşüneceksiniz.

1 – UNESCO Dünya Mirasını İzlemeye Teleferikle Çıkın

Teleferik Borgo Maggiore ile San Marino’yu birbirine bağlıyor. Böylece dağlık bölgeye kurulan San Marino’nun manzarasını tüm muhteşemliğiyle izleyebiliyorsunuz. Özellikle dünyanın en muhteşem manzaralarından biri için günbatımını izlemenizi öneriyoruz.

2 – Üç Kule’yi Ziyaret Edin (Three Towers)

Üç kule olarak bilinen Guaita, Cesta ve Montale kuleleri, ülkenin bayrağında da bulunuyor. Guaita ve Cesta’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz ancak bir zamanlar hapishane olan Montale kulesi maalesef artık halka açık değil.

3 – Cadıların Yolu’nu Yürüyün (Witches’ Path)

Atmosferi dolayısıyla Cadıların Yolu şeklinde adlandırılan gizemli yol, Guaita ve Cesta Kulesi arasında bulunuyor.

4 – Muhafız Değişimini İzleyin

Muhafız değişimi, Özgürlük Meydanı’ndaki Palazzo Publico’nun dışında ve sabah 8’den akşam 6’ya kadar her yarım saatte bir yapılıyor.

5 – Monte Titano Tepesine Bisikletle Gidin

San Marino, bisiklet turizmi açısından oldukça zengin bir ülke. Monte Titano tepesine vardığınızda yükseklik farkı toplamda 1350 metreye çıkıyor.

Yolunuzun üzerinde bulunan ve geçerken uğrayabileceğiniz Verucchio köyü ise Orta Çağ’dan kalma güzelliğiyle görenleri zamanda yolculuğa çıkarıyor.

6 – Yemek Kursuna Katılarak Piadina Yapın

San Marino’daki bazı çiftlik evleri kapılarını ziyaretçilere açarak yemek kursları veriyor. Yemek kursuna katılarak Piadina adı verilen geleneksel ve nefis gözlemeler yapmayı öğrenebilirsiniz.

Ayrıca Piadina dışında el yapımı makarna yapmayı da öğrenebilir ve sevdiklerinize hediye etmek için yerel zeytinyağlardan satın alabilirsiniz.

San Marino'da bulunan giuseppe giraldi heykeli

7 – San Marino Müzelerini Ziyaret Edin

San Marino gezisi boyunca ziyaret edebileceğiniz müzeler ise şunlardır:

San Francesco Müzesi (The Museum of San Francesco)

Tarihi 1400’lere kadar uzanan müzede dini heykeller ve tablolar yer alıyor.

Antik Silah Müzesi (The Museum of Ancient Arms)

Müzede zırh, kılıç ve ateşli silahlar başta olmak üzere pek çok çeşit silah görebilirsiniz.

Modern ve Çağdaş Sanat Galerisi (The Gallery of Modern and Contemporary Art)

Müze 800’den fazla esere ev sahipliği yapıyor.

Ferrari Müzesi (The Ferrari Museum)

San Marino’nun tarihi dokusunu terk ederek kendinizi parlak arabalarının gösterişli dünyasına bırakmak istiyorsanız bu müze tam siz göre.

San Marino İşkence Müzesi (The San Marino Museum of Torture)

Müze, işkence için icat edilen 100’den fazla aletten oluşuyor. Özellikle bazı aletlerin orijinal olması gerçekten ürkütücü ve insanların yaşadıkları acıyı hissetmemize yardımcı oluyor. İşkence müzesinin tarihi ise 16. veya 17. yüzyıllara kadar uzanıyor.

bruschetta yemeği, san marino'da ne yenir

San Marino’da Ne Yenir?

G rehberimizin en can alıcı noktasına gelmiş bulunuyoruz. Peki, hazırsanız San Marino’da ne yenir ve nerede yenir konusuna giriş yapıyoruz. ☺

Ülke, gastronomi konusunda çevredeki Emilia-Romagna bölgesinden büyük ölçüde etkileniyor. Bölgede İtalyan kültürüne yakışır şekilde harika şarap, makarna, peynir ve ekmekler bulabilirsiniz.

Ayrıca İtalya’nın hangi şehrinde ne yenir? Öğrenmek istiyorsanız Instagram’ın sevilen gezgini Birten Çankaya’nın hazırladığı İtalyan yemekleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

San Marino küçük olmasına rağmen gastronomi tutkusu büyük bir yer. San Marino’da özellikle tavsiye edebileceğimiz bazı restoranlar ise:

  • Strapizzati: Şehir merkezinde iyi ve ucuz pizza yemek istiyorsanız Strapizzati’yı tercih edebilirsiniz.
  • Hotel Titano’daki La Terrazza Restoran: La Terrazza, terası tüm şehir manzarasını gören oldukça hoş bir restoran. Pek çok farklı makarna çeşidini burada deneyebilirsiniz.
  • Consorzio Vini Tipici (Geleneksel Şarap Konsorsiyumu): Geleneksel şarapların satıldığı konsorsiyumda dilerseniz tadım da yapabiliyorsunuz. Ayrıca San Marino dışında bulunması çok zor olan yerel gıda ürünlerini yine buradan satın alabilirsiniz.
  • La Fratta: Burada ise et yemeği ve et suyuyla hazırlanan makarna çeşitlerini deneyebilirsiniz.
  • Bar La Capanna: Balkon gibi bir yükseklikte bulunan restoranın fiyatları gayet uygun. Açık alanda içeceğinizi yudumlarken şehir manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
  • Righi Restoran: Son olarak, Michelin Yıldızlı restoran Righi ise parlamento binasının yanında, şehrin göbeğinde bulunuyor.

Yorum ekle